Ezt jelentette be kedden a kormány!

2011. március 01. kedd - 15:11 / PP/MTI
  •    

A kormány új programja, a Széll Kálmán Terv fő célja az államadósság csökkentése lesz, ami az elképzelések szerint 2014 végére 65-70 százalékára csökkenhet. Ennek érdekében hét fő területet alakítanak át.

Matolcsy György  nemzetgazdasági miniszter a Széll Kálmán Terv bemutatásán azt mondta, hogy minden olyan intézkedést meghoznak, ami az államadósság csökkenését segíti elérni. Hogy ez megvalósulhasson hét területen szerkezeti átalakításokkal, strukturális reformokkal érik el, hogy megszűnjön a pazarlás, és az adósság ne halmozódjon tovább.

Matolcsy György szavai szerint a kormány a lehetséges forgatókönyvek közül azt választotta, amely a bajok gyökerét  megtalálva közép- és hosszú távon egy fenntartható növekedési útra tereli Magyarországot. Szerinte az adósságot, az eladósodást, az államadósságot kell "megtámadni".

A kormány tervei szerint az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány.  A kabinet rögzíti azt is, hogy az új alkotmány olyan passzusokat is tartalmaz majd, amelyek megakadályozzák az ország újabb eladósodását.

Az államadósság csökkentése az elsődleges cél
Az államadósság csökkentése az elsődleges cél

Magyarország pazarló módon, elviselhetetlenül sokat költ – mondta Matolcsy György, aki a tervezett intézkedések között említette, hogy a foglalkoztatás terén segély helyett munkát szeretnének kínálni, továbbá csökkentenék a rokkantnyugdíjasok arányát, és közmunkát ajánlanának nekik. Emellett fordulatot sürgetett az oktatás területén is, Magyarország ugyanis nagyon lemaradt a természettudományi és a mérnökképzésben.

Az euróövezet növekedik
Az idén 1,6 százalékkal nő az euróövezet gazdasága, de a növekedés továbbra is egyenetlen, több tagország nehéz kiigazítási időszakot él át – ismertette kedden az Európai Bizottság felfelé módosított növekedési becslését kedden Olli Rehn uniós gazdasági és pénzügyi biztos. Korábban 1,5 százalékot vártak. Az EU egészére vonatkozó GDP-növekedési becslés most 1,8 százalék, a korábbi 1,7 százalék helyett. Az éves inflációt a bizottság most 2,2 százalékra várja, ez magasabb mint a korábbi 1,8 százalékos becslés, és meghaladja a 2,0 százalékos inflációs küszöbértéket is.

A konkrét intézkedések

A Széll Kálmán Terv szerint a 2013-2014-es időszakra már fenntartható költségvetés döntő mértékben az állami kiadások pazarló jellegének visszaszorításából ered, egy része azonban olyan döntések révén teszi lehetővé az államadósság csökkentését, amelyek új bevételt hoznak, illetve az eddig számított költségvetési bevételekhez képest jelentenek többletbevételt – közölte Matolcsy György. Az ország újjászervezése magasabb gazdasági növekedésben, bővülő foglalkoztatásban, javuló versenyképességben és középtávon fenntartható pénzügyi egyensúlyban jelenik meg.

A terv szerint jövőre még a 2010-2011-es bankadót szedik be, ez 90 milliárd forinttal segíti az államadósság csökkentést. A költségvetés "egyszeri, különleges" bevételeit – így a bankadót is – az államadósság csökkentésére fordítja az ország – mondta Matolcsy György, majd hozzátette: az elektronikus úthasználati díjból befolyó bevételeket is egy államadósság-csökkentő alapba helyezik.

A miniszter jelezte azt is, hogy 2013-2014-ben még nem csökkentik 19-ről 10 százalékra a társasági adó általános szintjét, miközben 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adókulcs.Ez 120 milliárd forinttal segíti az államadósság-csökkentés programját.

Az államháztartás bevételét növelő három tételt egy 2012. január elsejétől létrehozott Államadósság-csökkentő Alapba helyezik, amely így 2012-ben 90 milliárd forint, 2013-2014-ben 220-220 milliárd forint többletbevétellel kalkulálhat és mindkét évben a befolyt összegekkel csökkenti Magyarország államadósságát.

Mindezek együttes hatása 550 milliárd forinttal, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét – jelentette ki Matolcsy György.  A nemzetgazdasági miniszter "nagyon komoly" strukturális reformprogramnak nevezte a már idén elinduló átalakításokat, amelyek lehetővé teszik az államadósság csökkentését.

Ne elégedjük meg az egy százalékos növekedéssel

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés. Matolcsy György állítja, hogy az intézkedések az államadósság-csökkentés révén beállítják az ország potenciális növekedési ütemét.

"Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk" – hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel és egyéb lépésekkel képes legalább négy és hat százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet. "Sereghajtóból éllovasok szeretnénk lenni" – zárta szavait a tárcavezető.

Navracsics 26 pontja

Huszonhat pontban ismertette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Széll Kálmán Terv intézkedéseit:

Április 1-jétől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) konzultációkat folytat az érintettekkel egy hatékonyabb gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakítása érdekében, az ehhez szükséges jogszabályokat július 1-jéig megalkotják. Navracsics Tibor megjegyezte, az Új Széchenyi Terv 298 milliárd forintot tartalmaz az egészségügy korszerűsítésére.

Közölte: július 1-jéig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Belügyminisztérium (BM) kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit.

Ugyancsak július 1-jéig az Országgyűlés elfogadja az új közbeszerzési törvényt; elkészítik az új, sok ember munkáját igénylő közmunkák kivitelezési terveit, és előkészítik a közmunkarendszer keretéül szolgáló új jogszabályokat a BM, az NGM és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével.

Ugyaneddig a Nefmi koordinálásával megalkotják azokat a jogszabályokat, és létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek egy új rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentik. 2012. január 1-jéig egy új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében "méltányosan és elvszerűen" felülvizsgálják a korábbi minősítéseket.

Felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjak rendszerét, valamint a táppénz-folyósítás szabályait, és javaslatot tesznek azok megváltoztatására. Kidolgozzák az új közszolgálati életpályamodellt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás elégséges visszatartó erőt jelent-e a táppénzcsalásokkal szemben.

Szintén július elejéig alkotják meg az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat.

Ezek után 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó törvényeket. A következő év szeptemberében hatályba lép az új közoktatási törvény, megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere.

December 31-ig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek, valamint azokat a lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkenéséhez vezetnek. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: az Új Széchenyi Terv keretén belül további 516 milliárd forintot fordít a kormány vállalkozásfejlesztésre.

Ugyancsak az év végéig az NFM kidolgozza a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét. Jövő év január 1-jével megalakul a Nemzeti Közlekedési Holding, és megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja. Az Új Széchenyi Terv 752 milliárd forint forrást tartalmaz közlekedési és közösségi közlekedési fejlesztésekre, felújításokra – mondta a miniszterelnök-helyettes.

A közigazgatási és igazságügyi tárcának az év végéig meg kell alkotnia azokat a jogszabályokat, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsításával és átláthatóvá tételével csökkentik a vállalkozások terheit.

2012. január 1-jével elindul a közmunkák új rendszere, és hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

Navracsics Tibor bejelentette azt is, hogy befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011-es szinten addig, amíg az államadósság szintje jelentősen nem csökken.

Az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósságfék intézményét, amellyel "bizonyos automatizmusokat" építenek be arra az esetre, ha az államadósság meghaladná az alkotmányban rögzített szintet – jelezte Navracsics Tibor.

Közlése szerint 2013. január 1-től lép életbe a használatarányos elektronikus útdíjrendszer.

Huszonhatodik pontként pedig rögzítik: 2014-től kétszáz fős Országgyűlést választanak az állampolgárok.