Ez kell Magyarország stabilizálásához

2012. március 13. kedd - 11:54 / PP/MTI
  •    

Gyors intézkedések kellenek a magyar gazdaság stabilizálásához a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden megjelent, Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 (Economic Survey of Hungary 2012) című kiadványa szerint.

Az OECD új országjelentése szerint "a sérülékeny és erősen eladósodott magyar gazdaságra kemény csapást mért a növekedés világszintű lassulása és a megnövekedett tőkepiaci feszültség". A jelentés szerzői úgy vélik, hogy "az ellentmondásos hazai intézkedések növelték a bizonytalanságot, ami aláaknázza az üzleti, a piaci és a lakossági bizalmat".

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (b), Mikola István, Magyarország OECD nagykövete (k) és Andrew Dean, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országtanulmányokért felelős igazgatója Fotó:MTI/MáthéZoltán
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (b), Mikola István, Magyarország OECD nagykövete (k) és Andrew Dean, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országtanulmányokért felelős igazgatója
Fotó:MTI/MáthéZoltán

"A hazai politika hitelességének és kiszámíthatóságának erősítése lényegbevágó eleme olyan környezet kialakításának, amely növekedést és több jövedelmet ösztönöz" – szól az OECD jó tanácsa. (A bizalom visszaszerzése kulcsfontosságú többek között Simor András jegybankelnök és Erdei Tamás, az MKB Bank távozó elnök-vezérigazgatója szerint is többek között.) A szervezet szerint a bizalom növeléséhez szükséges a megállapodni a nemzetközi szervezetekkel új pénzügyi támogatásról. A támogatás segítené a szükséges költségvetés-kiigazítást, és enyhítené Magyarország külföldi valutában jegyzett adósságterhét a forint árfolyamának megszilárdítása révén.

Kiadáscsökkentés és szerkezeti reformok

A kormánynak elsősorban kiadáscsökkentéssel és szerkezeti reformokkal kell ösztönöznie a gazdasági növekedést. Ha többletbevételre is szükség van, akkor a legkevésbé torzító adókat kell emelni. A költségvetési konszolidáció súlyát méltányosan kell elosztani a magyar társadalomban – írták az országjelentés szerzői. Az OECD szerint a tervezett költségvetési konszolidáció hitelességét jelentősen növelné, ha a Költségvetési Tanács megfelelő erőforrásokat kapna a büdzsé ellenőrzésére, ugyanakkor a költségvetés megvétózásának "túlhatalmát" meg kellene vonni tőle, mivelhogy ez a kormány bukását is okozhatja.

Az ellentmondásos hazai intézkedések növelték a bizonytalanságot, ami aláaknázza az üzleti, a piaci és a lakossági bizalmat

Magyarországnak lépéseket kell tennie a háztartások adósságának csökkentéséért is. Az ilyen programoknak a bajban lévő háztartásokra kell összpontosítaniuk, és meg kell osztaniuk a terheket a hitelezők, az adósok és a kormány között, hogy elkerüljék a bankok megkárosítását vagy hitelszűke keletkezését. A tavaly decemberi megállapodás a bankokkal üdvözlendő lépés a jó irányba, azonban ez nem eléggé célozta meg a bajba került adósokat – vélték az OECD-tanulmány szerzői. Magyarországon a fő középtávú cél a növekedés gyorsítása kell, legyen. A munkapiaci jelenlétet úgy lehet növelni, főleg a gyengén képviselt rétegek körében, hogy könnyíteni kell a munka és a család összeegyeztetését (itt olvashat olyan nőkről, akik sikeresen oldották meg ezt a problémát), az oktatást a munkapiac igényeihez kell igazítani, és meg kell reformálni a korai nyugdíjazási programokat – olvasható a tanulmányban. A munkaerőpiacot tekintve erősíteni kell az aktivitási rátát Magyarországon, mert a foglalkoztatás alacsony szintje az ország egyik legnagyobb gondja – közölte Andrew Dean, az OECD igazgatója a tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón. (10 milliárd forintnyi hazai forrásból teremtene 5300-5500 új munkahelyet a kormányzat, a lehetőség a mikro-, kis- és középvállalkozások számára van nyitva.)Elmondta: a nyugdíjrendszer harmadik, önkéntes pillérét erősíteni kell, a korai nyugdíjaztatás lehetőségeit csökkenteni kell, és meg kellene adóztatni a nyugdíjakat.

Az egészségügy reformja ugyancsak javíthatja az eredményességet és növelné a hatékonyságot. Ígéretes lehetőség némiképp átcsoportosítani az erőforrásokat a fekvőbeteg-ellátásról az ambuláns ellátás javára, szintén fontos a megelőzés és az egészséges életmód ösztönzése, továbbá javítani kellene az ellátáshoz való hozzájutást – áll a Gazdasági felmérés Magyarországról, 2012 című új OECD-tanulmányban. A nemzetközi szervezet Magyarországról készített országjelentése kapcsán a nemzetgazdasági tárcánál tartott tájékoztatón Cséfalvay Zoltán az IMF/EU-megállapodás mellett a második leginkább megszívlelendő elképzelésnek a tömegközlekedés átalakítására vonatkozó javaslatot nevezte, harmadikként pedig az önkéntes nyugdíjpénztárak megerősítését említette.