Ez fájni fog – negyedével csökken az uniós támogatás 2020 után

2018. május 30. szerda - 10:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság a maximális 24 százalékkal vágná vissza a Magyarországnak juttatott kohéziós források mértékét a 2020-ban kezdődő ciklusban.  

A forrásokat továbbra is azokba a régiókba irányítja, ahol szükség van az Unió többi részéhez való felzárkózásra. Magyarország hátrányba kerül más országokkal, főként a déli államokkal szemben, ahol a gazdasági felzárkózás nem volt olyan gyors a válság után, mint a mi térségünkben és rosszabbul állnak a fiatalkori munkanélküliség területén.

 Kép: SXC

Kép: SXC

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Kohéziós Alap által finanszírozott beruházások zöme olyan szakpolitikai célkitűzésekre összpontosít, mint például az innováció, a kisvállalkozások támogatása, a digitális technológiák fejlesztése és az ipari modernizáció, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaság felé történő elmozdulás és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

A kohéziós politika mindegyik régió fejlesztésébe forrásokat ruház be és testre szabottabb megközelítést biztosít a regionális fejlesztéshez. A növekedés vagy a jövedelem terén továbbra is lemaradásban lévő – főként dél- és kelet-európai – régiók a jövőben is jelentős uniós támogatásban részesülnek.

A magyarországihoz hasonló nagyságrendű vágásra számíthat több kelet-közép európai tagállam, így Lengyelország, Csehország, Észtország és Litvánia is.

Nem lesz kisebb az uniós torta
Nagy-Britannia kiválásával az egyik legnagyobb nettó befizető hullik ki az uniós költségvetésből, az Európai Bizottság ennek ellenére nemhogy kisebb, hanem nagyobb büdzsével készül a 2021 utáni időszakra.

Az egy főre jutó GDP továbbra is a források elosztásának elsődleges kritériuma marad, emellett azonban új kritériumok is bevezetésre kerülnek, melyek célja, hogy jobban tükrözzék a valós helyzetet a következők tekintetében: munkanélküliség és ifjúsági munkanélküliség, alacsonyabb képzettségi szint, éghajlatváltozás, valamint a migránsok befogadása és integrációja. A helyi, városi és területi hatóságok aktívabban vesznek majd részt az uniós források kezelésében.

Rugalmasabbak és világosabbak, rövidebbek és kevésbé bürokratikusak lesznek a szabályok, hogy könnyebben lehessen a pénzeszközökhöz hozzáférni.

A Bizottság hét uniós alap vonatkozásában egységes szabálykönyvet javasol. Az új keret a hosszú távú beruházási tervezéshez szükséges stabilitást ötvözi az előre nem látható szükségletekhez való rugalmas alkalmazkodás képességével.

(europa.eu)

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor