Európa nem tudja, adót emeljen vagy csökkentsen

2008. november 18. kedd - 11:25 / MTI
  •    

Az Európai Unió tagországai vegyes összképet mutatnak, ha egyenként szemügyre vesszük, mennyire törekednek az adószabályok módosításával is reagálni a nemzetközi pénzügyi - és a kibontakozóban levő reálgazdasági - válságra.

Magának az uniós bürokráciának nincs egységes “javallata” e tekintetben, minden tagállam saját belátása szerint lép vagy nem lép. Az Európai Bizottság szakapparátusának – korántsem teljes körre kiterjedő – kimutatásai szerint

Ausztriában a pártok között már megszületett a megállapodás a jövedelemadó mérsékléséről – úgynevezett családi adóhitel formájában -, de a bevezetéssel meg kell várni a december végén hivatalba lépő új kormányt.

Belgiumban nem jelentettek be hivatalosan semmilyen adóváltoztatást, bár korábban voltak ezzel kapcsolatos sajtótalálgatások.

Görögországban a jövedelemadót illetően éppenséggel emelést jelentett be a pénzügyminiszter a részvények utáni nyereségre. Emellett azonban 2014-ig fokozatosan csökkenteni akarják a társasági adót,

Hollandiában nem tervezik az adószabályok megváltoztatását.

Írországban a következő évi költségvetés a jövedelemadó emelésével számol. A pénzügyminiszter különleges fogyasztási adót kíván kivetni bizonyos küszöbértékek felett, csökkenteni kívánja a nyugdíjak adókedvezményét, vissza akarja fogni a gyermeknevelési támogatást, emelni óhajtja a cigaretta, az alkohol és a dízelolaj adóját.

Máltán csökkenteni fogják a személyi jövedelemadó felső sávjának adókulcsát, és kiszélesítik az alsó sávot.

Nagy-Britanniában olyan terveken dolgoznak, hogy csökkentik a társadalombiztosítási járulékot munkanélküliek foglalkoztatása esetén.

Németországban a Merkel-kormány jóváhagyását már megkapta, és most parlamenti elfogadásra vár a gépjárműadó megfizetési kötelezettsége alóli, egy évre szóló felmentés, új autó vásárlása esetén.

Portugáliában – mint azt a kormány bejelentette –    bizonyos összeghatár alatt csökkentik a társasági adó kulcsát.

Spanyolországban – még a válság előtt, júniusban elfogadott  változtatás értelmében – eltörlik a luxusadót.

Svédországban – mint azt a pénzügyminiszter bejelentette – olyan értelemben lesz adócsökkentés, hogy emelik az adóköteles jövedelem alsó határát.

Szlovákiában – az uniós elvárásoknak megfelelően – emelik a dohánytermékekre kivetendő fogyasztási adó alsó határát.

Szlovéniában – a miniszterelnök bejelentése értelmében – csökkentik a társasági adót, valamint adókönnyítésben részesítik a kutatás-fejlesztést és a beruházásokat.