Csal a budapesti taxisok kétharmada

2017. május 24. szerda - 15:29 / piacesprofit.hu
  •    

A vizsgálatok kétharmadában jogsértést találnak a taxiknál a fővárosban a BKK közlése szerint. Sokan pörgetik a taxiórát, vagy "elfelejtenek" számlát adni. És még csak most indul a turistaszezon.

Még nincs is itt a turisztikai főszezon – amikor mindig megugrik a jogsértések száma a tapasztalatok szerint -, de a taxisok körében elkövetett jogsértések száma már az első negyedévben 654-re rúgott – tájékoztatta a Világgazdaságot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálatok kétharmadánál találtak valamilyen gondot.

2020-tól újabb szigorú szabályozás léphet életbe a taxispiacon.

A problémák pedig a régiek: még mindig sokan pörgetik a taxiórát, és sokan „megfeledkeznek” a nyugta- vagy számlaadásról. (Az online kassza év eleji bevezetése komoly átrendeződést indított el a piacon.) Volt példa a jogsértések között budapesti működési engedély nélküli fuvarvállalásra, tevékenységi engedély és személytaxi-vezetői igazolvány nélküli szolgáltatásnyújtásra is. Egyes taxisok bűncselekményeket is elkövettek, például azzal, hogy megsértették az utasok személyi szabadságát, sőt csalással is találkoztak az ellenőrök.

A jogszabályi környezet sajnos kevés lehetőséget biztosít arra, hogy a hatóságok hatékonyan szankcionáljanak. A BKK a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzésére jogosult, de intézkedéseket nem tehet, így nem is bírságolhat. Az ellenőrzésekről készült jegyzőkönyveket elküldi a különböző hatóságoknak, amelyek eljárhatnak a taxissal szemben – engedély nélküli szolgáltatás esetén a közlekedési hatóság, túlszámlázás esetén a rendőrség és a fogyasztóvédelem, a nyugtaadás elmulasztásakor pedig a NAV az illetékes.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek