Az új munkahelyek felét a közmunka teszi ki

2016. január 05. kedd - 14:18 / PP/MTI
  •    

A vártnál kedvezőbb lett a szeptember-novemberi munkanélküliségi ráta - hívták fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatait kommentálva az ING Bank, a Takarékbank és az Erste makroelemzői, akik szerint tovább csökkenhet a munkanélküliség.

csökkent a munkanélküliség

Kép: SXC

A KSH közölte: a múlt év szeptember-novemberében 284 ezer volt a munkanélküliek száma, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel a munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal, 6,2 százalékosra csökkent. Szeptember-novemberben átlagosan 118 ezerrel, 4 millió 273 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedés.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a legfontosabb, hogy az elsődleges munkaerőpiaci bővülés meghaladta az ötvenezret, 1,3 százalékos növekedéssel. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedés a munkaerőpiacra is továbbgyűrűzik, így folytatódik a konszolidáció. Kitért arra, hogy a közfoglalkoztatottak létszáma is jelentősen, 60 ezerrel bővült, és ennek a hatása viszont kérdéses, mivel 200-240 ezer embert tart távol mesterségesen a munkaerőpiactól. Szerinte ez nem kívánatos.

Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzője szerint a vártnál jobb lett a legfrissebb munkanélküliségi ráta, mert az előző időszakihoz hasonló 6,4 százalékos, vagy enyhén emelkedő munkanélküliségre számítottak. Jelezte: a közmunkaprogram elfedi a szezonális hatást a munkaerőpiacon, vagyis a nyári idénymunka-lehetőségek kifutását, szerepe meghatározó 2015-ben, de elindult a javulás a versenyszférában is. Kiemelte, hogy tovább folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése, 2015-ben átlagosan 6,8 százalékra számítanak, ami 2016-ban tovább mérséklődhet 6,5 százalékra.

Most érdemes állást keresni
Januárban számos új pozíciót hirdetnek meg a cégek, így aki most keres új állást, jó eséllyel indulhat a munkaerőpiacon. Az álláskeresőknek szolgálunk most jó tanácsokkal.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint biztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Hozzátette: egy év alatt 118 ezerrel, 4,273 millióra növekedett a foglalkoztatás, ami a rendszerváltás óta nem látott szintet mutat. A foglalkoztatottak számának növekedése részben a közfoglalkoztatottak számának 61 ezres növekedésének köszönhető, azonban a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, hogy az elsődleges munkaerőpiacon is 51 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, a külföldön dolgozók létszáma pedig 6 ezerrel bővült.

Kedvezőnek nevezte, hogy a 15-74 éves korosztályban a gazdaságilag aktívak száma 81 ezerrel növekedett, így a nem aktívak száma 3 millió alá, 2,975 millióra csökkent. Szezonális hatások miatt ugyan az idei év elején a munkanélküliségi ráta átmenetileg újra meghaladhatja a 7 százalékot, azonban az év második felében már 6 százalék alá süllyedhet. Így idén 6,5 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi évre várt 6,9 százalékról a Takarékbank szerint.

Akinek jó szakmája van, kedvére válogathat
Most már egyértelműen kijelenthető, elmúltak azok az idők, amikor a cégek kedvükre szemezgethettek a jelöltek között. Eljött az “álláskirályok kora”, ahol a keresett végzettségűek kedvükre válogathatnak az álláslehetőségekből. Egy jelenleg is munkában álló szoftverfejlesztő heti átlagban 4 új állásajánlatot kap – és ez a trend jövőre csak erősödni fog. A már stratégiai méretű munkaerőhiány enyhítéséhez az eddig hátrányosan kezelt csoportok bevonására és integrálására van szükség.