A Kínából származó játék jó eséllyel lehet veszélyes

2015. március 24. kedd - 12:30 / kfarkas
  •    

Az Európai Bizottság szerint 2014-ben a játékoktól kezdve a gépjárművekig összesen csaknem 2500, az uniós fogyasztókra nézve veszélyes terméket vontak ki az uniós piaci forgalomból, illetve utasították el behozatalukat. A legnagyobb részük játék volt és többségük Kínából származott.

Kép: SXC

„Európában egyetlen termék sem veszélyeztetheti polgáraink biztonságát. Az esetlegesen veszélyt jelentő termékeket haladéktalanul el kell távolítani a piacról. Éppen ezért hoztuk létre a riasztási rendszert. A rendszer az évek során igen hatékony eszköznek bizonyult az európai fogyasztók biztonságának megőrzése terén. Ez a polgárok érdekeit szolgáló uniós együttműködés egyik kiváló példája”, jelentette ki Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos. (Nálunk a fogyasztóvédelmet lefoglalja a vasárnapi nyitvatartás ellenőrzése.)

Mely termékek jelentenek kockázatot?

2014-ben elsősorban a játékok (28%), valamint a ruházati cikkek, a textíliák és a divatáru (23%) esetében volt szükség korrekciós intézkedésekre. Az említett termékekkel járó kockázat a bejelentések szerint leggyakrabban a vegyi jellegű kockázat, illetve a sérülés- és fulladásveszély volt.

A 2014-ben bejelentett legjellemzőbb vegyi jellegű kockázatok olyan termékekhez kapcsolódtak, mint például cipők és bőrtermékek (a bőrszenzibilizáló hatású króm(VI)), játékok és gyermekápolási cikkek (a potenciálisan termékenységi problémákhoz vezető műanyag-lágyítószerek), valamint divatékszerek (káros nehézfémek).

Honnan érkeznek ezek a termékek?

A riasztási rendszerben a származási országok között továbbra is Kína áll az élen. Az elmúlt évben – csakúgy, mint 2013-ban – a veszélyes termékekről szóló összes bejelentés 64%-a Kínából származó termékekhez kapcsolódott. Az Európai Bizottság a riasztási rendszer Kínára vonatkozó alkalmazásán keresztül szoros együttműködést folytat Kínával annak biztosítása érdekében, hogy a kínai hatóságok helyben kezeljék a termékbiztonsággal kapcsolatban felmerülő problémákat.

Hiába tűnnek hasznosnak a vásárlói értékelések, jelentős részük hamis!
A legnagyobb online piactér, az Amazon portálján a vásárlói értékelések csaknem egyharmada hamis, de nem jobb a helyzet a konkurenseknél sem. Vagyis ezek a vélemények igen hasznosnak tűnnek, csak éppen nem feltétlenül szabad hitelt adni nekik.