A hőségben a pannon puma is lelassított

2017. augusztus 16. szerda - 12:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az elemzők várakozásainál is nagyobb mértékben lassult a magyar gazdasági növekedés a második negyedévben, és az év egészében sem valószínű, hogy elérné a kormány által várt 4,1 százalékot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint a második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A GDP volumene az első fél évben 3,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Piac & Profitnak küldött kommentárjában negatív meglepetésnek nevezte a 3,2 százalékos éves növekedési adatot, a piac ugyanis 3,6 százalékos bővülést várt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az első negyedéves 4,2 százalékos bővülési ütem után a lassulás várható volt. Várakozásai szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból erősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

lassul a magyar gazdaság növekedése

Kép: Pixabay

Hasonlóan vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint a lassulás részben a tavalyi magas adattal, részben az ipar gyengébb teljesítményével magyarázható. Az elemző idén éves átlagban 3,8 százalékos növekedést vár. „A következő negyedévekben újból gyorsul a gazdaság növekedése, az utolsó negyedévben a GDP-növekedés 4 százalék feletti lehet” – írta kommentárjában a szakértő.

Bizakodó vállalati szféra, bizonytalan pénzügyi folyamatok
A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Index (GFI) az előző év végi lassú csökkenés majd a 2017.I. negyedévi enyhén javuló tendencia után további pozitív folyamatokat jelez, értéke a II. negyedévben 1,08. Az index által jelzett tendencia szerint erősödik a pozitív várakozás a vállalkozások gazdálkodásában, ez a háztartásoknál is javulást mutat, míg a következő időszakra a pénzügyi folyamatoknál érzékelhető a stagnálás, sőt enyhe visszaesés.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a GDP idei növekedési üteme 3,7 százalék lehet. Az előrejelzésben lefelé mutató kockázatnak nevezte, hogy a rendelkezésre álló EU-s forrásokat milyen lefutással használja majd fel a kormányzat a következő negyedévekben, illetve az is, hogy a jelentős tempójú nettó reálbérnövekedés mennyiben járul hozzá a belső kereslet élénküléséhez.

Kissé optimistább Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint az év második felében érdemi gyorsulásra számít, a negyedik negyedévben a GDP növekedése elérheti a 4,5 százalékot is, részben a tavalyi második félévi gyenge bázis miatt, így 2017-ben összességében 4 százalékos növekedést vár. A gazdasági bővülést gyorsítja a harmadik negyedévben a vizes vb és más események, amelyek hatására csúcsra jár az idegenforgalom.

Hasonló következtetésre jutott a Nemzetgazdasági Minisztérium is, amely szerint a növekedést a második félévben az uniós- és lakástámogatások kifizetése, az adócsökkentések, valamint a béremelések fogják támogatni, így az év egészét tekintve teljesíthető a kormány 4,1 százalékos várakozása.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor