4 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban

2018. április 12. csütörtök - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

Februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Januárban 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az év első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az export értékesítése 0,2 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 37 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,1 százalékkal esett. A másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 3,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerexport 5,5, a vegyipar kivitele 10,2, a gumiiparé 12,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a gépexport 6,0, a villamosberendezéseké 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A belföldi eladások 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a feldolgozóipar értékesítési volumene 13,7 százalékkal nagyobb volt, mint a múlt év azonos hónapjában.

Nem lecseréli, feljavítja a régit az ipar 4.0
Nem olyan mitikus dolog az ipar 4.0, mint ahogy sajnos sokszor hajlamosak vagyunk gondolni rá – hangzott el az IVSZ konferenciáján. Valójában csak arról van szó, hogy elkezdjük végre használni az adatokat.

A járműipar belföldi eladásai 26,1 százalékkal nőttek tavaly februárhoz viszonyítva, a gumiipar 32,6 százalékkal növelte értékesítését. Az élelmiszeripar belföldre 10,0 százalékkal több árut adott el, a gyógyszeripar viszont 0,4 százalékkal kevesebbet. Összességében a fogyasztási cikkek belföldi értékesítése 11,0 százalékkal, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 6,0 százalékkal meghaladta a tavaly februárit, a beruházási javaké viszont ennél is jobban 15,4 százalékkal nőtt. A további felhasználásra szánt anyagok, részegységek és félkész termékek kereslete 18,2 százalékkal szárnyalta túl a tavaly februárit.

Februárban az összes új megrendelés 6,4 százalékkal volt több annál, mint amennyit egy évvel azelőtt adtak fel, az új  belföldi megrendelések 8,0 százalékkal, az exportrendelések 6,2 százalékkal nőttek. A feldolgozóipar összes rendelésállománya azonban 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az exportmegrendelések 7,5 százalékkal voltak alacsonyabbak, míg a belföldi rendelések 19,4 százalékkal nőttek.