2004 óta nem volt ilyen jó negyedéve a magyar gazdaságnak

A KSH az előzetes adatközlését némi meglepetésre felfelé revideálta (a szolgáltatások miatt), így a hazai GDP 2018 második negyedévében 4,8 százalékkal bővült éves bázison. Ez 2004 óta nem látott dinamikát jelent. A negyedéves növekedési ütem is módosult, de az 1 százalékos adat ellenére továbbra is egy trendszerű lassulásról beszélhetünk.

A felhasználási oldalt nézve a legfőbb húzóerő a belső kereslet maradt: ez önmagában 5,4 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez. Ugyanakkor ezt a teljesítmény a külső kereslet – főleg az import dinamikus növekedése miatt – közel 0,5 százalékponttal mérsékelte. A belső keresleten belül a háztartások fogyasztása a korábbinál alacsonyabb mértékben bővült, ezt viszont ellensúlyozta a beruházások növekedése és a jóval kisebb mértékű készletcsökkenés. Összességében tehát nagy meglepetést nem látunk, de a fogyasztási dinamika mérséklődése is azt jelzi, hogy a gazdaság lassan alacsonyabb sebességi fokozatba kapcsolhat – írta kommentjében Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

Már csak lefelé lehet menni? - Kép: Pixabay

A termelési oldalon visszaköszön a felhasználási oldal struktúrája. A szolgáltatások bővülési üteme enyhén mérséklődött, de így is messze a legnagyobb arányú (2,3 százalékpontos) hozzájáruló volt a növekedéshez. A legnagyobb ellentmondást az ipari adat szolgáltatja. A KSH adatai alapján az ipar hozzáadott értéke várakozások felett bővült, így ennek fényében különösen érdekes, hogy a nettó export rosszabb lett. Úgy tűnik a belső fogyasztás a hazai termelés egyre nagyobb részét szívja fel, és a vállalatok is növelték importból származó készleteiket.

Pogátsa: hosszú távon nagy a baj
A következő években a paksi orosz és a kínai hitel, a Belgrád–Budapest gyorsvasút elősegíthetik Magyarországon a növekedést, de később már súlyos államháztartási hiányként üthetnek vissza. Ezek nem értelmes beruházások, de törleszteni kell majd őket, véli Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.
Ahogyan várni lehetett, az építőipar is meghatározó maradt, bár teljesítménye azért a tavalyitól elmarad. Az ipar és az építőipar együttesen 1,7 százalékpontot magyaráz a növekedésből, így az első negyedévhez képest kiegyensúlyozottabb lett a növekedés szerkezete. A mezőgazdasági adatok pozitív revíziója után (ami az első negyedév teljesítményét felfelé módosította), a második negyedév kifejezetten erősre sikeredett. További érdekesség, hogy egyre nagyobb a termékadók- és támogatások növekedési hozzájárulása, vagyis a kormányzat jövedelme, ami a gazdaság folyamatos fehéredésével lehet összefüggésben.

A szezonálisan kiigazított adatok és a növekedési szerkezet finom változásai alapján úgy látjuk, hogy a gazdaság továbbra is dinamikusan, de egyre lassabb tempóban bővülhet a következő negyedévekben. Összességében 2018-ban 4,3 százalékos GDP-bővüléssel számolunk.

Sokat segít a turizmus és az EU-s források

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvezőbb számok a piaci szolgáltatások jobb teljesítményével magyarázhatók, amelyek bővülését nagyban segítette a turizmus. Arra is kitért, hogy a keresleti oldalon a végső fogyasztás és a beruházások emelkedése miatt a bruttó felhalmozásé volt a főszereplő. Előbbi 2,8 százalékpontot, utóbbi 2,6 százalékpontot adott a bővüléshez.  Az elemző rámutatott: az import exportot meghaladó növekedése miatt a külkereskedelem összességében visszafogta a növekedést, mégpedig 0,5 százalékponttal.

Németh Dávid közölte azt is, hogy bár a friss adatok lendületes növekedést mutatnak, ugyanakkor az is látszik, hogy az előző negyedévekhez képest lassuló ütemben bővül a gazdaság. Az elemző a mostani adatok fényében az év egészére 4,2-4,3 százalékos GDP-bővülést vár, jövőre pedig lassulásra, azaz 3,3 százalék körüli emelkedésre számít. A szakember szerint a GDP-adatok értékelésénél fontos kiemelni, hogy a bővülés jelentős részben az uniós forrásoknak köszönhető, a magyar gazdaság potenciális növekedési szintje ugyanis 2,5 százalék körül van.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte az előzetes közléshez képest gyorsabb, 4,8 százalékos második negyedéves GDP-adat megegyezett az előrejelzésükkel. Az év hátralevő részében hasonló ütemű növekedésre számít, amit az ipari termelés gyorsulása, új modellek haza gyártása, a lakás és irodaátadási hullám emelkedése, az állami, valamint uniós támogatású beruházások felfutása, újabb feldolgozóipari-, kereskedelmi, logisztikai, szálláshely szolgáltatói beruházások megvalósulása támogat. Külön kiemelte a Mercedes új gyárának építésének szerepét. Szerinte a folyamatot a dinamikus bérnövekedés hatására tartósan erős fogyasztás is segíti. Az idén 4,6 százalékos lehet a GDP-növekedés, ami jövőre bázishatások miatt 4,1 százalékra lassulhat - összegezte Suppan Gergely.

Az elemző megjegyezte: a beruházások hatása jövőre is áthúzódik, a fogyasztás stabilan erős maradhat, azonban a külkereskedelmi többlet kisebb csökkenése miatt a külkereskedelem kevésbé fogja fékezni a növekedést.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Váratlan támadást kapott Orbán Viktor egy nem várt helyről

Váratlan támadást kapott Orbán Viktor egy nem várt helyről 

Németország bekeményíthet Putyinnal szemben.
Döbbenet a piacon, a lengyel export lehagyta az oroszt

Döbbenet a piacon, a lengyel export lehagyta az oroszt 

Volna mit tanulnunk a lengyelektől.
Döbbenet, Romániába költözik a magyar ipar egyik zászlóshajója

Döbbenet, Romániába költözik a magyar ipar egyik zászlóshajója 

Egy szomorú pillanata a magyar gazdaságtörténelemnek.
Az még rendben, hogy a bizalomlistán az utolsó helyre került a magyar egészségügy, de ennyire

Az még rendben, hogy a bizalomlistán az utolsó helyre került a magyar egészségügy, de ennyire 

A magyarok több mint háromnegyede nem bízik az egészségügyben.
Dupla annyi különadót fizetett a Lidl az államnak, mint amennyi nyeresége lett

Dupla annyi különadót fizetett a Lidl az államnak, mint amennyi nyeresége lett 

Mohó volt az állam, ami elég gyakori probléma manapság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo