földművelés

agrárgazdaság, földművelés, gazdák, mezőgazdaság, mezsgye, növénytermesztés

Jót tesz a mezsgye a biológiai sokféleségnek, sőt a gazda bankszámlájának is

piacesprofit.hu

Jövőbe mutató módszertani újításokkal járulnak hozzá a biológiai sokféleség vizsgálatához és védelméhez azok a tanulmányok, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont kutatói publikáltak az idei évtől megjelenő Nature Ecology & Evolution folyóiratban. Az ökológiai gazdálkodás előnyeiről Batáry Péter, a terepi mintavétel és a távérzékelés újfajta kapcsolatáról Zlinszky András és szerzőtársaik munkájából tudhatunk meg többet.

Tovább olvasom »
földművelés, gyomirtó, gyomnövény, mezőgazdaság, nébih, parlagfű, szántó

Júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt

PP/MTI

Júliustól megkezdődik a parlagfüves területek ellenőrzése, a jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleményében.

Tovább olvasom »
földművelés, kamarai tagdíj, nak, nemzeti agrárgazdasági kamara, őstermelő, tagdíj

Bő két hete maradt az őstermelőknek

piacesprofit.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjbevallási határideje 2017. július 15. Azok az őstermelők, akiknek előző évi árbevétele nem érte el a 600 ezer forintot, és emiatt nem kell bevallást tenniük, 2017. június 30-ig fizethetik meg a 2.000 forint tagdíjat. A többi tag esetében a tagdíjbefizetés határideje 2017. július 31.

Tovább olvasom »
birtokrendezés, családi földek, fao, földcsere, földművelés, földtulajdon, mezőgazdaság, parcellák

Hazánkban is ősidők óta probléma a sok, apróra tördelt földterület

piacesprofit.hu

Vegyünk egy családot, földbirtokaik itt-ott szétszórva, egyik se nagyobb egy futballpálya felénél. A családtagok idejük és energiájuk nagy részét az ezek közti ingázásra pazarolják. Pedig a birtokok együttesesen talán eltartanák a háztartást, akár még eladásra is juthatna – vázolja fel a problémát az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), mely a témában interjút közölt a budapesti irodájuk szakértőjével, Morten Hartvigsennel.

Tovább olvasom »