döntéshozás

döntéshozás, közgazdasági nobel-díj, nobel

Nobelt ért a döntést segítő elmélet

piacesprofit.hu

Hogyan tudnának a taxisofőrök kevesebb munkával többet keresni? Egyebek mellett erre a kérdésre is választ adhat a viselkedési közgazdaságtan, amelynek legismertebb kutatója a közgazdasági Nobel-emlékdíjat hétfőn elnyert Richard H. Thaler. Az általa művelt tudományterület fejlődését Muraközy Balázs, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Vállalati Stratégia és Versenyképesség kutatócsoport vezetője tekintette át a Nobel-díj bizottság által összeállított anyagok alapján.

Tovább olvasom »
döntés, döntéselőkészítés, döntéshozás, előrejelzés, mesterséges intelligencia

Így hozzunk jó döntéseket

Kriston László

Minden stratégiai döntés a jóslás kategóriájába tartozik, hisz a vállalkozó legfeljebb becsülni tudja az iparág jövőbeli változásának esélyeit. De nem kell ehhez szakértőnek lenni, a világsajtó figyelmes olvasója is lehet remek jós, bizonygatja Philip Tetlock pszichológus és szerzőtársa, Dan Gardner a Superforecasting: The Art and Science of Prediction című könyvben.

Tovább olvasom »
döntéshozás, önfejlesztés, pszichológia

Nem találja a megoldást? Engedje el, és meglesz

Kriston László

Legjobb főnökünk, mentorunk és szövetségesünk a tudatalattink. Mindenre tudja a választ. De csak akkor, ha engedjük szóhoz jutni megvilágosodásszerű, heurékaélmények formájában. A tudásalapú gazdaság innovációi viszik előre a világot, de megmagyarázható és eltanulható-e az újszerű meglátás, a felfedezés, az új tudás létrejötte?

Tovább olvasom »