Uniós adatvédelmi rendelet cikkek


GDPR: semmi változást nem hozott a cégeknél

GDPR: semmi változást nem hozott a cégeknél 

Május 25-e óta egységes EU-s rendelet szabályozza az uniós tagországok cégeinek adatkezelési szokásait. A rendelet alapvetése az, hogy a személyes adat védendő érték, a törvény betartását pedig még a legkisebb cégeknek is igazolniuk kell, hogy megfelelően kezelik, tárolják és semmisítik meg a náluk lévő adatokat. De vajon a rendelet bevezetése után változtak-e a cégek adatkezelési szokásai? Egy friss, a Fellowes által megrendelt kutatásból kiderült, hogy a kkv-k közel harmada vagy nem hallott a GDPR-ról, vagy nem tudja, hogy az rá is vonatkozik.
Nem ment könnyen a cégeknek a GDPR alkalmazása

Nem ment könnyen a cégeknek a GDPR alkalmazása 

A technológiai innovációk a közeljövőben nem a munkahelyek elvesztését, hanem a cégek által alkalmazott munkavégzési struktúrák, munkakörök és munkaköri feladatok átalakulását fogják eredményezni – hangzott el többek között a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi iroda üzleti reggelijén. Az eseményen dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke is megosztotta gondolatait a GDPR-al kapcsolatos első tapasztalatokról.
Újabb adatvédelmi bírságok, de nem a GDPR miatt

Újabb adatvédelmi bírságok, de nem a GDPR miatt 

Több vállalat is kapott a közelmúltban adatvédelmi bírságot, igaz, ezeket még a 2018. május 25-e előtt hatályos szabályozás alapján szabta ki a hatóság, nem a nyáron életbe lépett GDPR szerint.
Íme a GDPR-kompatibilis adatvédelmi törvény

Íme a GDPR-kompatibilis adatvédelmi törvény 

Nyáron megszavazta a parlament az infotörvény újabb, GDPR-kompatibilis módosítását. Kovács Zoltán Balázs a Szecskay Ügyvédi Iroda munkatársa bemutatta, milyen kötelezettségeket jelent ez a cégeknek.
Péterfalvi Attila: 129 incidens három hónap alatt

Péterfalvi Attila: 129 incidens három hónap alatt 

Eddig 129 adatvédelmi incidenst jelentettek be a magyarországi cégek az Adatvédelmi Hatósághoz – mondta el a Piac & Profit kérdésére Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke. Az incidensek többsége ügyfélkapcsolati területről érkezett, de már folyik az első nagyobb nemzetközi vizsgálat is.
GDPR gyakori kérdések: Vannak-e korlátozások az automatizált adatkezelésre vonatkozóan?

GDPR gyakori kérdések: Vannak-e korlátozások az automatizált adatkezelésre vonatkozóan? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.
GDPR gyakori kérdések: Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek?

GDPR gyakori kérdések: Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.
GDPR gyakori kérdések: Mi történik, ha valaki kifogást emel a személyes adatai kezelése miatt?

GDPR gyakori kérdések: Mi történik, ha valaki kifogást emel a személyes adatai kezelése miatt? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.
GDPR gyakori kérdések: Mindig törölni kell a személyes adatokat?

GDPR gyakori kérdések: Mindig törölni kell a személyes adatokat? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.
GDPR gyakori kérdések: Milyen személyes adatokhoz férhet hozzá egy személy?

GDPR gyakori kérdések: Milyen személyes adatokhoz férhet hozzá egy személy? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Hogyan kell kezelni a magánszemélyektől érkező kérelmeket? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Hogyan bizonyíthatom, hogy cégem megfelel a GDPR előírásainak? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Melyek az adatvédelmi tisztviselő feladatai? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Milyen szabályok érvényesek az EU-n kívül? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Szükségem van-e adatvédelmi tisztviselőre? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR: eddig 79 adatvédelmi incidens 

A május végén hatályba lépett uniós adatvédelmi szabályozás első két hónapjában átlagosan naponta egy adatvédelmi incidenst jelentettek be a vállalkozások. Ez az incidensek valós számának valószínűleg csak a töredéke.

GDPR gyakori kérdések: Mikor van szükség adatvédelmi hatásvizsgálatra? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Mit nevezünk adatvédelmi incidensnek, és mi a teendő ilyen esetben? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Mit jelent a „beépített” és az „alapértelmezett” adatvédelem? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Azonosak-e a kötelezettségek a kezelt adatmennyiségtől függetlenül? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Ki az adatkezelő vagy adatfeldolgozó? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Vannak-e korlátozások az automatizált adatkezelésre vonatkozóan? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Mi történik, ha valaki kifogást emel a vállalkozásommal szemben? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: Mindig törölni kell a személyes adatokat, ha egy személy ezt kéri? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: ki férhet hozzá személyes adatokhoz? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: mikor kezelhet a cégem személyes adatokat? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mi a teendő a magánszemélyektől érkező kérelmekkel? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Állami szerveket is bírságolhatnak? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: hogyan kell kezelni a magánszemélyektől érkező kérelmeket? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mit jelent a jogos érdekre való hivatkozás? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: mikor kezelhet személyes adatokat egy vállalkozás? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: kinek az adataira vonatkozik a szabályozás? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: vonatkozik-e a jogszabály a kkv-kra? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Kire alkalmazandó az adatvédelmi jogszabály? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Milyen adatokat kezelhetők, és milyen feltételek mellett? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Miről kell tájékoztatnunk azokat, akiktől adatokat gyűjtünk? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mennyi ideig őrizhetjük meg az adatokat, és kell-e őket frissíteni? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mennyi adat gyűjtése engedélyezett? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mire használhatjuk az adatokat? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mit szabályoz a GDPR? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: Mi minősül személyes adatnak? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: mikor NEM vonatkozik a kkv-kra? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR gyakori kérdések: rám is vonatkozik? 

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: igényelhetek kártérítést? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

5 dolog, amit érdemes tudni GDPR-el kapcsolatban 

Május 25-től immár életbe lépett az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete, amire röviden GDPR-ként szoktak hivatkozni. A rendelet egységesen szabályozza az adatkezelés alapvető szabályait, az adatkezelő kötelezettségeit, és az érintett személyek jogait. Az adatvédelmi rendeletnek megfelelés sok esetben összetett felkészülést igényel, azonban most kiemelünk néhány fontos tudnivalót, amivel érdemes tisztában lenni az adatvédelmi rendelettel kapcsolatban.

GDPR – gyakori kérdések: mi az az Adatvédelmi Hatóság? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.

GDPR – gyakori kérdések: mit tegyek, ha visszaélnek az adataimmal? 

Május 25-től hatályos az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, köznapi nevén a GDPR. Sorozatunkban a fogyasztók számára – és a munkáltatóknak is fontos – leggyakoribb kérdésekre adunk válaszokat az Európai Bizottság tájékoztatásának segítségével.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt

Megdöbbentő állítás, a nyugdíjasok nem viszik a pénzt az államkasszából, hanem töltik azt 

Mellbevágó adatok a magyar nyugdíjrendszerről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete

Felgyorsulhat az EU bővítési lendülete  

Stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában az UniCredit.

Pénzszerzés

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett

Nyitják a pénzcsapot: milliárdokat érő bejelentés érkezett 

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd forintig terjedhet a támogatás vállalkozásonként.

Adózás

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek

Milliókat nyerhetnek a cégek, ha sietnek  

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságoknak.

Cégblog

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek

Újabb nehézségekbe ütköztek a magyar családi cégek 

Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára.

Klímablog

Zöldül a Wizz Air

Zöldül a Wizz Air 

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal.

Gazdaság

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok

Elsőre kecsegtetőnek tűnik az új felújítási támogatás, de vannak benne kockázatok  

Mivel számol majd a bank és így nagy valószínűséggel milyen jövedelmet kell majd felmutatni a támogatott hitelhez?

Infokom

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere?

Szokatlan helyről érkezhet a környezetvédelem csodafegyvere? 

Sokan aggódnak az MI környezetre gyakorolt káros hatásai miatt, de vajon tényleg csak veszélyt jelent?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo