GDPR gyakori kérdések: Ki az adatkezelő vagy adatfeldolgozó?

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Piac & Profit minden, a GDPR-ral kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Ki az adatkezelő vagy adatfeldolgozó?

Válasz:

Adatkezelő:

Az adatkezelő meghatározza a személyes adatkezelés céljait és módjait. Ha tehát vállalkozása/szervezete határozza meg, hogy miért és hogyan történik a személyes adatok kezelése, adatkezelőnek minősül. A szervezetében dolgozó, a személyes adatkezelést végző alkalmazottak ezt a munkát az ön adatkezelői feladatainak teljesítése érdekében végzik.

Közös adatkezelőnek minősül, ha egy vagy több szervezettel közösen határozzák meg, hogy miért és hogyan kell kezelni a személyes adatokat. Az általános adatvédelmi rendelet előírásainak való megfelelés érdekében a közös adatkezelőknek megállapodást kell kötniük a fennálló felelősségeik megoszlása tekintetében. A megállapodás főbb szempontjait közölni kell azon érintettekkel, akiknek személyes adatait kezelik.

Adatfeldolgozó: 

Az adatfeldolgozó kizárólag az adatkezelő megbízásából kezel személyes adatokat. Az adatfeldolgozó általában a vállalkozáson kívüli harmadik fél, azonban vállalkozáscsoportok esetében egyik vállalkozás működhet egy másik vállalkozás adatfeldolgozójaként.

Az adatfeldolgozónak az adatkezelővel szembeni kötelezettségeit szerződésben vagy más jogi aktusban kell meghatározni. Például a szerződésnek tartalmaznia kell, hogy mi történik a személyes adatokkal a szerződés megszűnte után. Az adatfeldolgozók egyik tipikus tevékenysége az IT-megoldások nyújtása, ideértve a felhőalapú tárolást. Az adatfeldolgozó csak akkor adhatja ki feladata egy részét alvállalkozásba egy másik adatfeldolgozónak és csak akkor jelölhet ki közös adatfeldolgozót, ha előzetes írásbeli engedélyt kapott az adatkezelőtől.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Példák:

Adatkezelő és adatfeldolgozó

Egy sörgyárnak sok alkalmazottja van. Szerződést köt egy bérszámfejtési társasággal az alkalmazottak bérének kifizetésére. A sörgyár megmondja a bérszámfejtési társaságnak, hogy mikor kell kifizetni a béreket, melyik alkalmazott hagyta el a vállalkozást, vagy hogy melyiknek jár fizetésemelés, és minden egyéb részletet biztosít a fizetési jegyzékre és a kifizetésre vonatkozóan. A bérszámfejtési vállalkozás biztosítja az informatikai rendszert és tárolja az alkalmazottak adatait. A sörgyár az adatkezelő, a bérszámfejtési vállalkozás pedig az adatfeldolgozó.

Közös adatkezelők

Vállalkozása/szervezete online platformon keresztül gyermekfelügyeletet kínál. Vállalkozása/szervezete ugyanakkor szerződésben áll egy másik vállalkozással, amely hozzáadott értékű szolgáltatások nyújtását teszi lehetővé. Ezek közé tartozik az a lehetőség, hogy a szülők nemcsak a bébiszittert választhatják ki, hanem játékokat és DVD-ket is bérelhetnek a gyermekfelügyelet idejére. Mindkét vállalkozás részt vesz a weboldal technikai felépítésében. Ebben az esetben a két vállalkozás úgy döntött, hogy a platformot mindkét célra használja (gyermekfelügyeleti szolgáltatások és DVD-/játékbérlés), és nagyon gyakran megosztják egymással ügyfeleik nevét. Ezért a két vállalkozás közös adatkezelőnek számít, mivel nemcsak „kombinált szolgáltatások” nyújtásának lehetőségében állapodtak meg, hanem közös platformot hoztak léte és használnak.

Előző kérdés: Vannak-e korlátozások az automatizált adatkezelésen alapuló döntéshozatalra vonatkozóan?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo