GDPR – gyakori kérdések: mikor kezelhet személyes adatokat egy vállalkozás?

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Piac & Profit minden, a GDPR-al kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Mikor kezelhet személyes adatokat egy vállalkozás?

Válasz:

Vállalkozás vagy szervezet személyes adatokat kizárólag a következő feltételek fennállása esetén kezelhet:

  • az érintett hozzájárulását adta személyes adatainak kezeléséhez;
  • az adatkezelés szerződéses kötelezettség teljesítéséhez szükséges (szerződés áll fenn az ön vállalkozása/szervezete és egy ügyfél között);
  • az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettségteljesítéséhez szükséges (uniós vagy nemzeti jogszabályok alapján);
  • az adatkezelés közérdekű feladat végrehajtásához szükséges (uniós vagy nemzeti jogszabályok alapján);
  • az adatkezelés egy személy létfontosságú érdekeinek védelme miatt szükséges;
  • az adatkezelés az adatkezelő jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges, de ekkor ellenőriznie kell, hogy az adatkezelés során az érintettek alapvető jogai és szabadságai nem sérülnek-e súlyosan. Amennyiben az érintett jogai elsőbbséget élveznek a vállalkozás/szervezet érdekeivel szemben, az nem végezhet adatkezelést jogos érdekeinek érvényesítése érdekében. Annak értékelése, hogy az adatkezelés tekintetében az ön vállalkozása/szervezete jogos érdekei elsőbbséget élveznek-e az érintettek érdekeivel szemben, az adott helyzet egyedi körülményeitől függ.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Példák:

Hozzájárulás Vállalkozása/szervezete egy zenei alkalmazást működtet, és a felhasználók hozzájárulását kéri zenei preferenciáik feldolgozásához annak érdekében, hogy az érdeklődésüknek megfelelő dalokat és koncerteket ajánljon nekik.

Szerződéses kötelezettség Vállalkozása/szervezete online értékesít árukat. A szerződés megkötése előtt és a szerződés teljesítése érdekében a magánszemély kérésére kezelheti az adatokat a fentiek végrehajtása érdekében. Kezelheti tehát a nevet, a szállítási címet, a hitelkártyaszámot (bankkártyával történő fizetés esetén) stb.

Jogi kötelem A vállalkozása alkalmazottakat foglalkoztat. A társadalombiztosítás megszerzéséhez a jogszabály előírja, hogy személyes adatokat (pl. az alkalmazottak heti jövedelme) kell megadnia az illetékes hatóságnak.

Közérdek Példa: egy hivatali hatáskörrel felruházott szakmai szövetség – például ügyvédi kamara vagy orvosi szakértői kamara – fegyelmi eljárást indít bizonyos tagok ellen.

Személy létfontosságú érdekei Kórházi intézményében egy súlyos közúti balesetet szenvedett beteget kezelnek. Nincs szüksége a személy hozzájárulására ahhoz, hogy a személyazonossági igazolványát megkeresse, vagy hogy ellenőrizze, az érintett megtalálható-e a kórházi adatbázisban a kórtörténet megtekintéséhez vagy a legközelebbi hozzátartozóval történő kapcsolatteremtéshez.

Szervezete jogos érdekei Vállalkozása/szervezete a hálózati biztonság szavatolása érdekében megfigyeli az IT-eszközök alkalmazottai általi használatát. A személyes adatokat az ön vállalkozása/szevezete csak akkor kezelheti jogszerűen e célból, ha a magánszférába legkevésbé behatoló módszert választja az alkalmazottak magánélete és adatai védelme tekintetében, például bizonyos weboldalak hozzáférhetőségének korlátozásával. (Megjegyzendő, hogy ezt nem lehet megtenni azon EU-tagállamokban, ahol a nemzeti jog szigorúbb adatkezelési szabályokat határoz meg a foglalkoztatásra vonatkozóan).

Előző kérdés: kinek az adataira vonatkozik a szabályozás?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo