GDPR gyakori kérdések: Vannak-e korlátozások az automatizált adatkezelésre vonatkozóan?

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-ral kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Vannak-e korlátozások az automatizált adatkezelésen alapuló döntéshozatalra vonatkozóan?

Válasz:

Igen, a magánszemélyek jogosultak arra, hogy ne terjedjen rájuk ki olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen (pl. algoritmusokon) alapuló döntés hatálya, amely rájuk nézve jogilag kötelező erejű vagy őket jelentősen befolyásolná.

Egy döntés joghatással járónak minősülhet akkor, ha az érintett törvényes jogaira vagy jogállására van hatással (például a szavazati jogra). Ezenkívül az adatkezelés jelentős mértékben befolyásolhat egy egyént, ha befolyásolja a körülményeit, viselkedését vagy választását (például az automatikus adatkezelés egy online hiteligénylés megtagadásához vezethet).

Az automatizált adatkezelésen alapuló döntéshozatal kizárólag az alábbi esetekben engedélyezett:

  • algoritmuson alapuló döntés szükséges ahhoz (azaz semmilyen más módon nem lehet ugyanazt a célt elérni), hogy szerződést kössön azzal az egyénnel, akinek az adatait az ön vállalkozása/szervezete algoritmussal kezeli (pl. online hiteligénylés);
  • EU- vagy nemzeti jogszabály lehetővé teszi az algoritmusok használatát, és megfelelő garanciákat biztosít az egyéni jogok, szabadságok és jogos érdekek védelmére (pl. adócsalás elleni szabályzat);
  • az érintett kifejezetten hozzájárult az algoritmuson alapuló döntéshez.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

A meghozott döntésnek azonban megfelelő garanciák nyújtásával védenie kell az érintett jogait, szabadságait és jogos érdekét. Kivéve azt az esetet, amikor az ilyen döntéshozatal jogszabályon alapul, a másik két esetben az érintettnek legalább tájékoztatást kell kapnia (i) arról, hogy milyen logika alapján történt a döntéshozatali eljárás, (ii) az emberi beavatkozás kérésére való jogáról, (iii) az adatkezelés lehetséges következményeiről, valamint (iv) a döntéssel szembeni kifogás lehetőségéről. Ezért az ön vállalkozásának/szervezetének ki kell alakítania a szükséges eljárásrendet annak érdekében, hogy az érintett kifejezhesse a véleményét, valamint hogy kifogást emelhessen a döntéssel szemben.

Végül pedig különös figyelmet kell fordítani arra az esetre, ha az algoritmus a személyes adatok különleges kategóriáit használja: az automatizált adatkezelésen alapuló döntéshozatal csak az alábbi körülmények között engedélyezett:

  • ha az érintett kifejezett hozzájárulását adta, vagy
  • az adatkezelés az EU- vagy a nemzeti jog értelmében jelentős közérdek céljából szükséges.
Továbbá ha az érintett gyermek,  kerülendő a kizárólag automatizált döntéshozatal, amely jogi vagy hasonlóan jelentős hatással jár rá nézve, mivel a gyermekek a társadalom veszélyeztetettebb csoportját képviselik.

Példa:

Vállalkozása/szervezete hiteleket nyújtó online bankot üzemeltet. Az ügyfelek megadják az adataikat, az algoritmus pedig kiszámítja, hogy ajánljon-e az ügyfélnek hitelt vagy sem, és milyen javasolt kamatlábbal. Vállalkozásának/szervezetének a döntést a leendő ügyfél tájékoztatása előtt felül kell vizsgálnia, és tájékoztatnia kell az ügyfelet arról, hogy kifejezheti a véleményét, valamint hogy kifogást emelhet a döntéssel szemben, mindvégig szem előtt tartva, hogy az érintettnek joga van ahhoz, hogy ne terjedjen ki rá az algoritmusokon alapuló döntések hatálya.

Előző kérdés: Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo