GDPR gyakori kérdések: Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek?

2018. július 26. csütörtök - 15:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-ral kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Kérheti-e valaki az adatai továbbítását egy másik szervezetnek?

Válasz:

Igen, a magánszemélyeknek joguk van az adathordozhatósághoz, vagyis, hogy az ön vállalkozásától vagy szervezetétől az általuk megadott személyes adataik rendszerezett, géppel olvasható formátumban történő elküldését kérni és ezt egy másik vállalkozásnak vagy szervezetnek továbbíttatni. Ez a jog csak azon esetben gyakorolható, ha a személyes adatokat szerződés keretében vagy hozzájárulás alapján gyűjtötték és az ilyen adatokat automatizált módon kezelik.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Példa:

Egy belgiumi magánklinika betege egy németországi kórházba megy. Az illető arra kéri a róla elektronikus fájlokat tároló belga kórházat, hogy rendszerezett, géppel olvasható formátumban bocsássa rendelkezésére a személyes adatait, hogy ezeket Németországba az illetékes egészségügyi szakembereknek továbbíthassa. A belgiumi kórháznak a gyakran használt nyílt formátumok egyikének (pl. XML, JSON, CSV stb.) felhasználásával kell megadnia a beteg személyes adatait. Az adatformátum kiválasztásakor a szervezetnek meg kell fontolnia, hogyan befolyásolja vagy akadályozza a formátum az érintett jogát az adatok újbóli felhasználására. Ha például az illetőnek a róla nyilvántartott adatok PDF formátumú változatát biztosítja, megtörténhet, hogy ez nem elegendő a személyes adatok könnyű újbóli felhasználásához.

Előző kérdés: Mi történik, ha valaki kifogást emel a vállalkozásommal szemben?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.