Parkolás cikkek

hirdetés

Így parkolhat 150 helyen 1000 munkavállaló

Így parkolhat 150 helyen 1000 munkavállaló

Miközben egyre többen térnek vissza a home office-ból az irodákba, Budapesten becslések szerint átlagosan közel 30 százalékkal nőttek a parkolási költségek.
Egy év alatt 25 százalékkal drágultak a garázsok Budapesten

Egy év alatt 25 százalékkal drágultak a garázsok Budapesten

Bővülő autóállomány, új parkolási rend, kerületi szigorítások.
Nem fognak örülni az autósok: hatalmas változás jön a fővárosi parkolásban

Nem fognak örülni az autósok: hatalmas változás jön a fővárosi parkolásban

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége.
Fizetős parkolás: mennyire számít drágának Budapest?

Fizetős parkolás: mennyire számít drágának Budapest?

Összehasonlították Európa és a világ nagyvárosainak utcáin egy órányi parkolás árait.
Most már biztos: véget ér az ingyenes parkolás

Most már biztos: véget ér az ingyenes parkolás

Zajlik a Kormányinfó, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már elárult néhány részletet.
hirdetés
Érdekes adatok születtek a megváltozott parkolási szokásokról

Érdekes adatok születtek a megváltozott parkolási szokásokról

Átfogó kutatás készült a parkolás jelenéről, jövőjéről valamint az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokról. A kifejezetten autósokra fókuszáló adatgyűjtésből kiderült: a díjmentesség megszűnését követően is szimpatikusabb opció marad az utcai parkolás, bár nőtt az igény az autósokban a parkolóházak iránt is. A magyar fejlesztésű Parkl alkalmazás által megkérdezettek döntöttek a fizetés jövőjéről is: fontosabb lett az érintésmentes parkolási ügyintézés, mint eddig valaha.
Mától ingyenes a parkolás

Mától ingyenes a parkolás

A kormányrendelet is megjelent már.
Megreformálnák a parkolást

Megreformálnák a parkolást

A városi parkolási szabályok átalakítását sürgeti a német autóipari vállalkozások országos érdekképviselete (VDA) az életminőség javítása és a klímaváltozás elleni küzdelem sikere érdekében - írták csütörtökön német hírportálok.
Magyar mobilapplikáció forradalmasította a parkolást

Magyar mobilapplikáció forradalmasította a parkolást

Kihirdették a legnívósabb regionális verseny, a Central European Startup Awards (CESA) győzteseit. A magyar indulók közül három cég kapott elismerést, közülük a Best Smart City Solution kategóriában a Parkl bizonyult a legjobbnak. A díjjal nem csupán az első regionális győzelmét szerezte meg a 100 ezer applikáció letöltést jegyző cég, hanem ezzel jelölést szereztek a Global Startup Awardson.
Felfedezték a faék egyszerűségű parkolóórát

Felfedezték a faék egyszerűségű parkolóórát

Az alsó-szászországi Cloppenburg városában negyed óráig ingyen lehet parkolni. Legalábbis akkor, ha a polgármesteri hivatalban vásárolt homokóra méri autónkban az időt.
hirdetés

Így változik a parkolás a reptéren

A nyári csúcsidőszakban az utasok előzetes online foglalással biztosíthatják helyüket a Liszt Ferenc Repülőtéren, amely egyébként júniustól tovább bővíti a parkolók kapacitását. Íme a legfontosabb tudnivalók!

A fél életünk parkolóhely-vadászattal telik

A fővárosi autóvezetők ötöde hetente fél óránál is több időt tölt el parkolóhely kereséssel, amellyel a jelentős stressz és időveszteség mellett a környezetet is terhelik. Napjainkban már számos lehetőség van az egyszerű, hatékony és árban is kedvezőbb parkolásra.

Mikor vonhatom le a parkolás áfáját?

A parkolásról, illetve az úthasználatról szóló számlák áfa-tartalma főszabály szerint nem vonható le. Bizonyos esetek azonban kivételt képeznek a korlátozás alól. Ezeket gyűjtötte össze az Írisz Office.

Már Pécsen sem kell az aprót keresgélni

Pécsett is bevezetik az érintőkártyás és NFC mobil fizetést a parkolóövezetekben Összesen 170 db érintésmentes bankkártyás és NFC mobiltárcás fizetést lehetővé tévő parkolóoszlopot telepítettek a városban.

Elfoglalják a parkolókat az „ingyenélő” zöld rendszámok

Drasztikusan megugrott a zöld rendszámos autók száma, egyre több fizetős parkolóhelyet foglalnak el ingyen, a tapasztalatok szerint nem mindig korrekten. A parkolási szakember szerint keresztbe tesznek a kedvezményezettek a többségben lévő autósoknak, ő például elvenné mindenkitől a zöld rendszámot – írja az Infostart.

Honorálnák a brit autósokat, ha figyelnek a kerékpárosokra

Olcsóbbá tennék a gépjárműbiztosítást a brit autósoknak, ha elvégeznek egy tanfolyamot, amitől nagyobb odafigyeléssel viseltetnének az utakon közlekedő kerékpárosok iránt. A brit közlekedési minisztérium egyúttal szigorúbban kezelné a kerékpársávban parkolást is. 

Százmillióért csalják csapdába az őröket

Százmilliós pályázatot írt ki alkalmazottai ellenőrzésére és tesztelésére az Óbudai Parkolási Kft. A feladat, hogy a revizorok figyeljék és esetenként bűnre is csábítsák a parkolóőröket, azaz megpróbálják rávenni azokat valamilyen szabálytalanságra.

Fizessen, ha nem akar parkolni

Az Egyesült Államokban egyre több az önjáró autó. Ami örvendetes – de nem a városoknak, mert elterjedésük elveheti bevételeiket, s így nem marad pénz a közösségi közlekedés fejlesztésére, figyelmeztetnek a kérdés szakértői.

E-jegy után már e-parkoló is van Debrecenben

Debrecenben mutatták be a mobilfizetési rendszerek legújabb generációját képviselő applikációt, a Rolletet. Az alkalmazás segítségével auto­ma­ti­kusan, készpénz vagy parkolójegy használata, sőt egyetlen gombnyomás nélkül lehet parkolni. A Smart City projekt ke­retében megvalósuló fejlesztéssel a jövőben nem csak parkolni, hanem tankolni vagy bevásárolni is kényel­me­sebben és gyorsabban lehet majd.

Turistabusz-káosz a Hősök terén

A Műcsarnok melletti autóbusz-parkoló váratlan lezárása miatti kaotikus közlekedési helyzet kezd kialakulni a fővárosban. Naponta 200-250 turistabusz kénytelen ugyanis a Hősök tere és a Kerepesi út között keringeni, ami sokszorosára növeli a dugókat, a károsanyag-kibocsátást és a szálló port a levegőben.

P+R parkoló nyílt kerékpárosoknak Bécsben

Kerékpárok számára létesítettek P+R parkolót Bécsben, jelezte a város külképviseleti irodája. A liesingi pályaudvarnál található zárt kerékpártárolóban 28 bringának van hely; egy napra 70 centért lehet letenni a biciklit.

Szabályos parkoláskor is jöhet a büntetés

Nincs még egy olyan városi szolgáltatás Budapesten, amely gyakoriságát és formáját illetően annyi vitára adna okot, mint a parkolásra vonatkozó szabályok alkalmazása. A DAS Jogszerviz a kerületi parkolási társaságok olyan bírságolási gyakorlatára hívja fel a figyelmet, amely jogilag aggályos és vitatható ugyan, a vita rendezése azonban aránytalan idő- és költségráfordítást igényel az autóstól.

Újra ingyenes lesz a parkolás a Városligetben

A Fővárosi Közgyűlés a parkolási rendeletét megváltoztatva lehetővé tette, hogy a Hungária Krt.-on élő autósok is igénybe vehessék a XIV. kerület parkolási kedvezményeit. Zuglóban eltörölték azt a kötelezettséget is, hogy a parkolójegyet az autóban ki kell tenni. Hamarosan megszűnik a hétvégi fizető parkolás is a Városligetben.

Az önvezető technológia az autóvásárlást is ösztönözheti

A sofőrök túlnyomó része szeretné, ha az önvezető autója terhet venne le a válláról, és átadhatná „neki” a vezetés stresszesebb feladatait. A megkérdezettek legszívesebben parkolás és a nagyobb forgalmi dugókban történő, idegőrlő araszolás közben adnák át az autóiknak az irányítást – derül ki a Bosch csaknem 6 ezer, érvényes vezetői engedéllyel rendelkező autóvezetőt megkérdező kutatásának eredményeiből, amelyet a vállalat hat országban, Brazíliában, Kínában, Németországban, Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban bonyolított le. A felmérésben országonként ezer, 16 éves vagy annál idősebb ember vett részt.

Még nagyobb gond lesz a parkolás

Rövid távon a lakás- és irodafejlesztések miatt tűnhetnek el parkolóhelyek Budapest és más nagyvárosok belső részeiből, ami nem segít az amúgy is szűkös kínálaton – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely szerint a több belső fővárosi kerületben 10-20 százalékkal drágultak a parkolóhelyek és garázsok.

Mit kezdjen a cég a „mikuláscsomaggal”?

Hiába fizetős sok helyen a parkolás, mivel – főként a belvárosban – kevés a parkolóhely, könnyen előfordulhat, hogy a nagy sietségben olyan helyen sikerül megállni a céges autóval, ahol nem lehetne. Ilyenkor a gépjármű üzembentartóját parkolási bírsággal sújthatják, amelynek egyes esetekben az elszámolása nem is olyan egyszerű. A következőben a parkolási bírságok megfizetésének potenciális adókövetkezményeit tekintjük át az ATB Treuhand könyvvizsgáló, tanácsadó cég szakértőinek segítségével.

Hová lesz a parkolásra befizetett pénzünk?

2014. július 1. után hiába fizetik az autósok a parkolási díjat, mégis jogszerűen büntethetik meg őket? Újabb sokakat érintő jogi csiki-csuki? Mit tehet az autós, hogy a pár száz forintos parkolás helyett végül ne fizessen súlyos bírságokat?

Parkolás: aranybánya a Belvárosban

A budapesti ingatlanpiac gyengélkedéséről szóló tudósítások mindennaposak a sajtóban, és a kilátásokat sem ítéli biztatónak a szakértők többsége. Ám korántsem minden ingatlan szenved a válságtól.

Ferihegy is "mobilos" lett

A MobilParkolás szolgáltatás Budapest és további 24 város mellett március 1-jétől a Ferihegyi reptér gyorsparkoló helyein is elérhető, megkönnyítve így a reptéren csak rövidebb ideig parkolni szándékozó mobilos ügyfelek dolgát.

Szeretünk mobillal fizetni a parkolásért

Az Eme Zrt, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone bejelentette, hogy a MobilParkolás szolgáltatás elindítása óta a szolgáltatók ügyfelei már egymillió alkalommal vásárolták meg parkolójegyüket mobiltelefonjukkal. A szolgáltatás folyamatos kiterjesztésének köszönhetően a három hazai mobilszolgáltató előfizetői ezt egyre több városban tehetik meg: a MobilParkolás Budapest mellett már 24 városban érhető el.

30-90 ezerbe is kerülhet a második autó "ingyenes" parkolása

A parkolási kedvezmények megnyirbálása miatt januártól sok ezer fővárosinak kell átlagosan 50-90 ezer forintot fizetnie az eddig ingyenes matricáért. Ez elsősorban a család második autójára értendő, ám az sem kizárt, hogy az elsőre is, bár a kerületek mindegyike tart a szigorítástól. - írja a Népszabadság mai összeállításában.

Újabb városokban lehet mobillal fizetni a parkolásért

Az idén tavasszal bevezetett MobilParkolás egyre nagyobb népszerűségnek örvend: az elmúlt hónapok során folyamatosan emelkedett a szolgáltatást igénybevevők száma. Az EME Zrt, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone ma bejelentette, hogy a parkolási jegy megvásárlását egyszerűen és könnyen, mobiltelefon segítségével lehetővé tévő MobilParkolás rendszerbe most két újabb város, Vác és Szolnok városa is bekapcsolódott, így immár összesen 23 városban használható.

Jelentősen nő a fővárosi parkolás ára

Átlagosan csaknem 30 százalékkal drágulnak kedden a 2001 óta változatlan parkolási díjak, kibővülnek a fizetőövezetek, és családonként csak két kerületi parkolási engedélyt adnak ki, ebből az egyikért a teljes ár felét kell fizetni. Mindezt a Fővárosi Közgyűlés által még április 30-án, csaknem egyhangú szavazással elfogadott rendelet rögzíti.

Már a parkolásért is fizethetünk mobillal

A három hazai mobilszolgáltató előfizetői a MobilParkolás szolgáltatással ezentúl Budapesten és 20 vidéki városban vásárolhatnak parkolójegyet mobiltelefonjukkal.

Vírust kapnak a tilosban parkolók

A rosszindulatú számítógépes programok alkotóinak kreativitása határtalannak tűnik. A legújabb internetes csalás áldozatainak az autóin olyan hivatalosnak tűnő iratot helyeztek el, ami egy honlap meglátogatására szólítja fel a tilosban parkolókat. Az utasítások követése trójai vírust telepít a közlekedési szabálysértést elkövetők gépére.

Nincs meg a tavalyi parkolójegye? Akkor Ön bajban lehet!

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette azt a törvényt, amely szerint az egy évesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. Az Ab egyhangú döntését azzal indokolta, hogy "a jogalkotó a hatályba lépést megelőzően létrejött jogviszonyokban idézett elő változást" és ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

Díjmentes parkolás az ünnepek alatt Budapesten

Ingyenesen lehet majd parkolni a fővárosban az ünnepek alatt, kivéve a Citadella, a Margitsziget és a budai Vár területén - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
hirdetés
Generációváltás: jeles!

Generációváltás: jeles!

Interjú Farkas Péterrel, a Nelson Flotta ügyvezető igazgatójával.

Költségkímélés

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Adózás

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Cégblog

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

Sumák zöldségkereskedő bukott meg a NAV-nál

 Tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működése, és az áfabevallásban lejelentett, beszállítói adatok miatt rendeltek el ellenőrzést.

Klímablog

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

Sokkal több mikroműanyag van a víz mélyebb rétegeiben, mint eddig gondolták

A mélyebb rétegekben, azaz 6-10 méter mélységben nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen.

Gazdaság

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Mennyire éri meg most egy garzonlakás?

Bár a kislakások még ezekben a nehéz hónapokban is kelendőnek bizonyulnak, az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ebből még nem következik, hogy 2023 a garzonok éve lesz a lakáspiacon.

Társadalom

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

Elszomorító adat: csak a románok és a bolgárok keresnek nálunk rosszabbul

A hazai keresetek az EU sereghajtói között vannak, a helyzet 2010 óta alig javult – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből. 

Infokom

Kevesebb mobil és számítógép fogy

Kevesebb mobil és számítógép fogy

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo