Moratórium cikkek


Kikapcsolási moratórium jön az ünnepekre

Kikapcsolási moratórium jön az ünnepekre 

Háromhetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot hirdet lakossági ügyfeleinek az MVM.
A hitelmoratórium véget ért, mi a teendő?

A hitelmoratórium véget ért, mi a teendő? 

Mi tévők legyünk, ha nem tudunk törleszteni a moratórium után?
Az agrárhitelek ügyében az aszály miatt kedvezőbben járjanak el a bankok

Az agrárhitelek ügyében az aszály miatt kedvezőbben járjanak el a bankok 

Elvárásokat fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank.
Alaposan a bankok körmére néz az MNB a moratórium miatt

Alaposan a bankok körmére néz az MNB a moratórium miatt 

Tavaly július óta 700, a törlesztési moratóriumhoz kötődő ügyfélpanaszt, vitarendezési kérelmet kezelt az MNB ügyfélszolgálata és a jegybankban működő Pénzügyi Békéltető Testület. Az MNB ősszel zárhatja le témavizsgálatát, amelyben 16 pénzügyi intézménynél tekinti át, hogy azok megfeleltek-e a moratórium jogszabályi előírásainak. A még a fizetési stopban lévőknek – ha anyagi körülményeik megengedik – érdemes ismét megkezdeni a hiteltörlesztést.
Hitelmoratórium: fontos figyelmeztetés érkezett az adósoknak

Hitelmoratórium: fontos figyelmeztetés érkezett az adósoknak 

Az év végéig a törlesztési moratóriumban maradó tipikus lakáshitelesek további közel 300 ezer forint, a személyi hitelesek pedig közel 200 ezer forint többletfizetési kötelezettségre számíthatnak. Ezért annak, akinek anyagi feltételei megengedik, érdemes a moratóriumot maga mögött hagyva megkezdeni a hiteltörlesztést.
Ezt a nyilatkozatot kell beadni a törlesztési moratórium folytatásához

Ezt a nyilatkozatot kell beadni a törlesztési moratórium folytatásához 

Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Moratórium: hányan nem fizetik továbbra sem a hitelüket?

Moratórium: hányan nem fizetik továbbra sem a hitelüket? 

A hitellel rendelkező ügyfelek 6,5 százaléka vesz részt november 1-jétől a fizetési moratóriumban a Magyar Bankszövetség előzetes adatai szerint.
Ma lejár egy kulcsfontosságú határidő - sokakat érint

Ma lejár egy kulcsfontosságú határidő - sokakat érint 

Vasárnap éjfélig jelezhetik a rászorultaknak számítók, ha élni szeretnének azzal a lehetőséggel, hogy 2022. június 30-áig meghosszabbíthatják a törlesztési moratóriumot.
20 ezer cég biztosan kilép a moratóriumból

20 ezer cég biztosan kilép a moratóriumból 

A MNB adatai szerint a hitelmoratóriumot választóknak már csak kevesebb mint a fele él a lehetőséggel.
Rengeteg céget zártak ki a moratóriumból

Rengeteg céget zártak ki a moratóriumból 

A törlesztési moratórium novembertől már mind a lakosság, mind a vállalkozások számára feltételekhez kötött, és a tervezet szerint csak, meghatározott rászoruló rétegek számára marad elérhető. Eddig több szó esett a lakossági feltételekről, pedig a vállalkozások esetében is jelentős korlátozásokat léptettek életbe. Közül ugyanis csak azok maradhatnak bent a programban, akiknek csökkent a bevételük, mindemellett pedig a válság idején felvett gazdaságélénkítő hitelek is kizárnak megannyi céget a moratóriumból.

Moratórium: fontos változás 400 ezer magyar ügyfélnek 

Csaknem 400 ezer szerződést, mintegy 95 milliárd forintnyi volument érint a törlesztési moratórium szabályainak módosítása a hitelkártya- és folyószámlahiteleknél - mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Hitelmoratórium: vizsgálatot indított az MNB 

Az MNB 16 pénzügyi intézménynél vizsgálja meg, hogy azok hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.

Hitelmoratórium: mi vonatkozik a vállalkozásokra? 

A moratórium után átmenetileg megnőhet a bedőlések aránya. Ez annál nagyobb lehet, minél hosszabb ideig tart a moratórium - figyelmeztetett Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke egy mai sajótájékoztatón. A bankok továbbra is azt kérik, hogy akik képesek rá, ne éljenek a moratórium meghosszabbításával, és folytassák a törlesztést.

Moratórium: szeptember után már újra törlesztenének az adósok 

Pozitív, jövőközpontú és a problémák megoldására irányuló kommunikációt várnak a pénzügyi szolgáltatójuktól a lakossági ügyfelek a koronavírus-járvány okozta új környezetben – derül ki a CIB Bank nemrégiben a saját ügyfélkörében elvégzett online kutatásából. Az immár második alkalommal elvégzett felmérés alapján a válaszadók legnagyobb félelme változatlanul az, hogy egy családtagjuk elkapja a koronavírust, miközben az anyagi biztonságért inkább a fiatalabb, az egészségéért pedig az idősebb generáció aggódik jobban. 

Moratórium utáni törlesztés: elmondta a bankszövetség a véleményét 

Támogatja a Magyar Bankszövetség a Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedéséről.

De mi lesz a moratórium után? 

Ezt járja körbe a nyomtatott Piac és Profit legfrissebb számának cikke. Annak ellenére, hogy jelenleg még nem tudni, hogy a 2020. március 19-e előtt keletkezett hiteltartozások törlesztésére adott moratóriumnak mikor lesz vége. Kétszeri hosszabbítás után egyelőre szeptember 30-a a határidő, ám a kormány ennek sorsáról is megkérdezi a magyar embereket a nemzeti konzultáció keretében, s a válaszok figyelembevételével dönt arról, hogy továbbnyújtja-e a fizetési könnyítést és ha igen, kiknek.

Hiteltörlesztési moratórium: mire kölötték a cégek a be nem fizetett összeget? 

A hiteltörlesztési moratóriumot igénybe vevő vállalati ügyfelek a védőernyő miatt megspórolt összegeket döntően a mindennapi működésre fordították, és többségük idén év elején már visszatért a törlesztéshez - írta a Világgazdaság kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése alapján.

Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozásoknak 

Központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a kamara.

Itt van, milyen igazolás kell, ha maradni akarunk a hitelmoratórumban 

A Bank360.hu-val osztották meg a kereskedelmi bankok és a Magyar Bankszövetség a folytatás részleteit.

Fellélegezhetnek a cégek: meghosszabbították a törlesztési moratóriumot 

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Rizikós időszak előtt áll a hitelesek egy része 

A meglévő jelzáloghitelek - ezen belül a lakáskölcsönök - 49 százaléka számít rizikósnak a havi törlesztés szempontjából. Azok a lakáshitelesek mehetnek biztosra, akik a futamidő végéig fixálták a kamatot, ezáltal a törlesztőrészletet. Ezeknek a kölcsönöknek az aránya egyébként ma már 10 százalékos.

Mi lesz a hitellel a moratórium után? Itt az MNB válasza 

Nem emelkedik januártól a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete azoknál, akik a koronavírus-járvány miatt igénybe vették a hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője az M1-en.

Betiltanák a tudósok a génszerkesztő programot 

Egy új eljárás lehetővé teszi, hogy a géneket úgy módosítsák, ahogy a szövegszerkesztő variál a szavakkal. Embereken is használható a módszer örökletes betegségek kiküszöbölésére.

Akár ötezer lakást is megvehet az állam 

Nemzeti Eszközkezelő számára olyan összegű forrásokat szükséges biztosítani, hogy a szervezet legfeljebb 5 ezer ingatlant legyen képes megvásárolni 2014 végéig - áll a Magyar Közlöny hétfőn megjelent legújabb számában, amely közzétette a kormány határozatát.

Lakáspiac: Halmozódó kockázatok 

Az elmúlt egy évben a lakáshitelek mögötti ingatlanfedezetek jogi érvényesíthetőségével kapcsolatos bizonytalanságok miatt a bankok nem szívesen hiteleznek, egyre kevesebb új lakás épül, a használt lakások nehezen értékesíthetők, a bajba jutott adósok száma és tartozása pedig hónapról hónapra nő. Az ingatlanpiac mélypontra jutott. Ugyanakkor a kilakoltatási és árverezési moratórium július elsejei megszűnése után közel ötvenezer hiteles lakhatását kell majd megoldani, amire egyelőre sem az önkormányzatok, sem az állam nincs felkészülve. Május 30-án, hosszas tárgyalások után a kormány és a bankszövetség végre megállapodott, így július elsejével a bankokat és a befektetőket elbizonytalanító közel egyéves moratórium megszűnik.

Mennyit ér a kormány mentőcsomagja? 

Úgy tűnik, a devizahiteleseknek bejelentett „mentőcsomag" csak keveseknek segít, de piaci viszonyok között és források híján ennél lényegesen többre nem is lehetett számítani. A csodavárás időszaka itt is véget ér - kommentálta a kormány terveit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Lakáshitelesek: Túlzott várakozások, kijózanító valóság 

A lakáshitelesek problémája az egyik legkomolyabb gazdasági- és társadalompolitikai kihívás a kormány számára. A mostani elemzésében a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a hétfőn bejelentett intézkedési csomag valójában milyen megoldást is jelent az érintetteknek.

Devizahitelek: fontos részletek majd 2014-ben 

Öt pontban állapodott meg a kormány a bankokkal, három további pontról is tárgyaltak, de abban nem jött létre megegyezés. A megállapodás Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint is több százezer lakáshiteles helyzetét javíthatja. A konzultációk tovább folytatódnak - jelentették be a Parlamentben tartott hétfői sajtótájékoztatón. Elemzők szerint a megállapodás csak elódázza a problémák megoldását.

Devizahitel-bajok: Orbán kell az egyezséghez? 

Másodszor is elhalasztotta a kormány a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedéscsomag bejelentését, a miniszterelnök bekapcsolódása a folyamatba ugyanakkor azt jelzi: az eddiginél jóval nagyobb az esély arra, hogy a vitás kérdésekben megszülessen a kompromisszum a bankokkal. A devizahitelesek megmentésének szándékát egy éve jelentette be a komány, az ennek módjára vonatkozó elképzelések ez idő alatt alapvetően megváltoztak.

Túl olcsó frankot javasol a bankoknak Matolcsy? 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a Magyar Bankszövetségnek, hogy a devizahitelesek esetében rögzítsék a frank árfolyamát 160 forinton, az euró árfolyamát pedig 250 forinton - jelentette szerdán a Reuters hírügynökség. A beszámoló megjelenése után a forint kéthavi mélypontra gyengült.

Matolcsy 160 forintos svájci frankban is gondolkodik 

A svájci frank alapú hitelek esetében a törlesztő részletek árfolyamának 160 forint/svájci frankban való rögzítéséről is gondolkodnak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), derült ki a tárca hétfői, civil szervezetekkel való konzultációja után.

A kormánytól és a bankoktól függnek a lakásárak 

Amennyiben az állam piac-szerű intézkedéseket hoz a fizetni nem tudó lakáshitelesek támogatására, az kimozdíthatja nyugvópontjáról a lakásárakat, viszont, ha a bankok nagy tömegben adják el a fedezetként lekötött lakásokat, akkor az tovább mérsékelheti az árakat a lakáspiacon a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat elemzői szerint.

Mi jöhet a kilakoltatási moratórium után? 

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításával további két és fél hónapot nyertek a nehéz helyzetben lévők. A védőhálót azonban nem feszítik ki mindenki alá, ezért érdemes már most elgondolkodni alternatívákon. Az Otthon Centrum szakértői szerint keresletösztönző lépésekre is szükség lenne annak érdekében, hogy a lakáspiac növekedésnek induljon. Használt lakás vásárlásánál teljes illetékmentesség, államilag támogatott hitelek, új lakás vételnél az ÁFA kulcs öt százalékra való csökkentése jelenthetné a kiutat a mélypontból.

Tovább védenék a magyar földet 

2011 tavaszán jár le az a szerződés, amely eddig a más uniós tagállamokból érkező jogi és természetes személyek földtulajdonszerzését korlátozta. A földvásárlási moratórium meghosszabbításáról szóló szakmai anyagról vélhetően a jövő heti kormányülésen születik döntés - nyilatkozta Vajda László, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a Népszabadságnak.

Bajnai-moratórium: egy hete maradt, hogy postázzon! 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága (NFÜ GOP IH) a központi döntési moratórium elrendeléséről szóló Kormány Határozatra tekintettel határozott ideig felfüggeszti az alább feltüntetett pályázatok benyújtási lehetőségét, valamint meghosszabbítja a GOP-2009-1.3.1./A, „Vállalati innováció támogatása" című pályázat beadási határidejét. A pályázatok beadására a felfüggesztést követően ismételten lehetőség lesz, változatlan feltételek mellett.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Klímablog

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől

Nem szabadulunk az energiaárak emelkedésének rémétől  

A fogyasztók kétharmada tudja, hogy miként állhatna át zöld energiára, csak éppen nem akar több pénzt vagy időt szánni erre.

Infokom

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben

Jött egy jóslat: ezek várhatók a kiberbiztonságban 2024-ben 

Napjainkban rendkívül lendületes technológiai fejlődésnek lehetünk szemtanúi, és ez különösen nagy hatással van a kiberbiztonság területére.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo