De mi lesz a moratórium után?

Ezt járja körbe a nyomtatott Piac és Profit legfrissebb számának cikke. Annak ellenére, hogy jelenleg még nem tudni, hogy a 2020. március 19-e előtt keletkezett hiteltartozások törlesztésére adott moratóriumnak mikor lesz vége. Kétszeri hosszabbítás után egyelőre szeptember 30-a a határidő, ám a kormány ennek sorsáról is megkérdezi a magyar embereket a nemzeti konzultáció keretében, s a válaszok figyelembevételével dönt arról, hogy továbbnyújtja-e a fizetési könnyítést és ha igen, kiknek.

Mindenesetre cikkünk egyelőre a három hónapos hosszabbítás után várható fejleményeket próbálja felvázolni, összeszedve a hiteleiket a moratórium után fizetni nem képes adósok számára kínálkozó lehetőségeket. Felvázolva, mekkora vita alakult ki a kormány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a bankokat képviselő Magyar Bankszövetség között. Míg a kormány hajlik arra, hogy mindenki számára kitolja a moratóriumot, egészen 2022. június 30-áig, vagyis a jövő tavasszal esedékes választások utáni ideig, addig az MNB és a bankok legfeljebb úgy mennének bele az újabb hosszabbításba, ha a moratórium csak a rászorulókra vonatkozna.

Problémásnak tartják ugyanis, hogy sokan vannak, akik nem szorulnak rá, mégis igénybe veszik a moratóriumot, mivel annak előnyei akkor maximalizálhatók, ha azt csak a valóban rászoruló adósok veszik igénybe. Figyelmeztető, hogy a moratóriumos háztartások legalább 56 százalé- ka képes lenne fizetni a törlesztőjét, azt mégsem teszi, sőt 27 százaléka hiába lenne képes a törlesztésre, valószínűleg kérvényezné a további részvételt. Ezzel szemben a jegybank kiemelten fontosnak tartja, hogy a programban részt vevő adósok többsége újból megkezdje a hitele törlesztését, s csak azok éljenek a hosszabbítással, akik valóban rászorulnak a moratórium által kifeszített védőhálóra.

A rászorultak körét az MNB a lakossági hiteladósok mintegy 10 százalékára teszi – ők azok, akiknek az éves jövedelemarányos teljes tartozása meghaladja a veszélyesnek tekintett, négyszeres értéket. Nekik a fizetési moratórium jelentős segítséget nyújt, erre utal, hogy ezen ügyfelek körében közel háromszorosa a fizetési moratóriumot igénybe vevők aránya a törlesztést folytató ügyfelekhez képest.

A fizetési moratórium miatt nagy a bizonytalanság az adósok valós törlesztési képességének és hajlandóságának megítélésében. Nem lehet tudni, hogy a moratórium megszűntével milyen mértékben fog berobbanni a nem teljesítő követelések aránya. Az adósok többsége szívesen megállapodna a tartozásának átütemezéséről a követeléskezelőkkel, sokan azonban nincsenek tisztában a lehetőségekkel.

A vállalatoknak és magánszemélyeknek dobhat mentőövet két jogszabály. A vállalatoknak a szerkezetátalakításról szóló törvény, míg a magánszemélyeknek a 2015 őszétől érvényben lévő, ám feltételei miatt eddig alig használt magáncsőd-törvény életképesebbnek szánt módosítása.

További részletek a Piac&Profitban. A magazinra itt tud előfizetni.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo