Matolcsy 160 forintos svájci frankban is gondolkodik

A svájci frank alapú hitelek esetében a törlesztő részletek árfolyamának 160 forint/svájci frankban való rögzítéséről is gondolkodnak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), derült ki a tárca hétfői, civil szervezetekkel való konzultációja után.

A megbeszélésen részt vett a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége is, amelynek elnöke, Dabasi Tamás az egyeztetést követően a sajtónak elmondta: a nemzetgazdasági tárca javaslata szerint a svájci frank alapú hitelek esetében 160 forintban rögzítenék a törlesztő részletek árfolyamát. A "Fehér Kéményseprők" azonban nem támogatják az árfolyam rögzítését, s ehhez kapcsolódóan a futamidő meghosszabbítását sem. Azt tartanák jó megoldásnak, ha a bankok visszatérnének az eredeti szerződéses állapothoz minden egyes hitelfelvevő esetében - ismertette.

A deviza alapú hitelekre kötött szerződések tisztességtelenek, egyoldalúak, színlelt szerződések, ezért semmisek; a magyar állam ezért semmilyen plusz költséget ne vállaljon a devizahitelesek nevében vagy helyett - mondta Dabasi Tamás. Úgy vélekedett, hogy semmilyen eszközkezelőre nincs szükség, az állam egyetlen feladatot lásson el: kötelezze a bankokat arra, hogy minden egyes ügyfelükkel egyezzenek meg, és a hitel felvételekor a szerződésben foglaltak alapján számoljanak el az adósokkal, és kössenek a 2011-es jogszabályoknak megfelelő új szerződéseket. Ha az adósok az ingatlanokban maradhatnak, mindent el fognak követni azért, hogy törlesszék a jelzáloghitelüket - állította.

Komolyan veszik a civileket?

Dabasi Tamás elmondta: a konzultáción a "Fehér Kéményseprők" mellett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyarok Szövetsége, az NGM képviseletében pedig többek között Wiedermann Helga, a miniszter kabinetfőnöke vett részt, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is képviseltette magát. Dabasi Tamás kifejtette: örülnek annak, hogy "a jelek szerint nem díszletnek kellettek a civilek", mint a nyolcpontos Rogán-féle törvénycsomag esetében, hanem valóban kíváncsiak voltak a véleményükre arról, hogy július 1. után, ha valóban feloldják a moratóriumot, a kormánynak milyen beavatkozásokat kellene tennie.     

"Azt valljuk, aki a hitelt felvette, annak vissza is kell fizetnie" - mondta Dabasi Tamás, hozzátéve: ahhoz, hogy az emberek ezt meg is tudják tenni, munkahelyeket kell teremteni. Zimmermann Péter, a Magyarok Szövetségének Pest megyei vezetője hozzátette: az emberek jelentős része nem azért nem fizeti a hiteleket, mert felelőtlen volt, hanem azért, mert elveszítette a munkahelyét, ezért komplex programra van szükség. Rövid távú megoldásként egyebek között azt javasolják a "Fehér Kéményseprők" a minisztériumnak hétfőn átadott 11 pontos javaslatukban, hogy töröljék el azt a kormányrendeletet, amely megengedi a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli árverezését, valamint hogy a PSZÁF felügyeleti hatósági jogkört láthasson el a pénzügyi szolgáltatók és követeléskezelők felett is.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo