Devizahitelek: fontos részletek majd 2014-ben

Öt pontban állapodott meg a kormány a bankokkal, három további pontról is tárgyaltak, de abban nem jött létre megegyezés. A megállapodás Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint is több százezer lakáshiteles helyzetét javíthatja. A konzultációk tovább folytatódnak - jelentették be a Parlamentben tartott hétfői sajtótájékoztatón. Elemzők szerint a megállapodás csak elódázza a problémák megoldását.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodással jelentős előrelépés történt az örökölt bombák hatástalanításában. Úgy vélekedett, a legfontosabb kérdésekben - árverezési moratórium, árfolyam védősáv - sikerült megegyezni, ennek köszönhetően egy átlagos svájci frank hiteladósnak havonta 15 ezer forinttal kevesebbet kell majd fizetnie.

Tárgyaltak a bankadó 2013-2014 utáni mértékéről, az "elsétálási jogról" és a hitelezés ösztönzéséről is a bankokkal, de ezekben nem jött létre megegyezés. A miniszter szerint érdemes a konzultációkat folytatni; a kormány és a bankok együttműködésében most új szakasz nyílt - mondta. 

Moratórium vége

 Korrekt megállapodást kötött a kormány és a bankszövetség, amely sok százezer ember helyzetét javíthatja - mondta Patai Mihály. A bankszövetség első embere a legfontosabbnak az árverezési moratórium feloldását nevezte, aminek szerinte jó hatása lesz az ingatlanpiacra, növeli az ingatlantulajdonosok biztonságát. Emellett az árfolyamgát bevezetését és a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozását emelte ki. Patai üdvözölte, hogy a konzultációk folytatódnak a kormány és a bankok között.

A nemzetgazdasági miniszter a kérdésekre válaszolva elmondta: a kilakoltatási kvótát fokozatosan oldják fel: 2011. július 1-jétől októberig csak a 30 millió forintnál nagyobb értékű és 20 millió forintnál magasabb hátralékú ingatlanokat árverezik el, október 1. és december 31. között negyedévente a lejárt, felmondott hitelek 2-2, 2012-ben 3-3, 2013-ban 4-4, 2014-ben pedig 5-5 százalékát.

Budapesten és a megyei jogú városokban a hitel keletkezéskori ingatlanértékének 55, a városokban 50, a többi településen 30 százalékán veszi át az eszközkezelő a lakásokat.

A svájci frank alapú hitelek esetében a 180 forintos árfolyamgát 17-18 százalékkal kisebb a napi árfolyamnál - ismertette Patai. A törlesztő részletben jelentkező különbséget forint hitellé alakítják a bankok, aminek törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni, a Buborral megegyező kamattal (mostani mértéke 6,1 százalék). Az állam ehhez 2015. január 1-jéig garanciát nyújt a bankoknak, amelyet még az unióval is egyeztetni kell, díja várhatóan 1,5 százalék lesz. "A probléma nagy részét, körülbelül 80 százalékát megtartjuk, 20 százalékát pedig későbbi időpontra toljuk el, amikor reményeink szerint mind az ország, mind az állampolgárok jobb helyzetben lesznek" - mondta a bankszövetség elnöke.

Lakásépítés, állami garancia, kisebb lakások

A miniszter ehhez hozzátette: 2015 után sem szabadulhatnak el a törlesztő részletek, legfeljebb 15 százalékkal emelkedhetnek, amit a futamidő hosszabbításával érnek el. Mindenki vállal valamit: az adós azt, hogy visszafizeti a hitelt, az állam garanciával járul hozzá, a bankok pedig létrehozzák a gyűjtőszámlát.

Az a bajba jutott adós, aki kisebb lakásba költözik, annak megvásárlásához jelzáloghitelt vehet fel állami kamattámogatás mellett. A miniszterelnök hangsúlyozta: az sem marad fedél nélkül, aki nem tudja eladni a lakását: bérlővé válik, vagy az eszközkezelő által épített lakásba tud költözni. (Az eszközkezelő zöldmezős beruházással házépítési programot hajt végre.) Az ingatlan mindkét esetben a nemzeti eszközkezelő tulajdonába kerül, a nemzeti ingatlanvagyon részévé válik. Azzal számolnak, hogy 2012-ben néhány ezer lakás kerülhet az eszközkezelő tulajdonába. A kormány negyedévente felülvizsgálja az ingatlanpiac helyzetét - mondta Matolcsy György.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: Magyarország még mindig nagyon nehéz helyzetben van, bár vannak jelek, amelyek óvatos optimizmusra adnak okot, példaként a munkanélküliségi, foglalkoztatási adatokat említette. Hangsúlyozta: az ország háborúban áll az államadóssággal, amely nem kihívás, hanem ellenség, amit az különböztet meg a kihívástól, hogy le kell győzni, különben ő győz le téged - mondta. Ehhez a miniszterelnök szerint nagyon kiszámítható, pontos, előre tervezett és betartott költségvetési gazdálkodásra van szükség. Orbán szerint a bankszektor három évig Európában valóban szokatlanul magas bankadóval járul hozzá az államadósság csökkenéséhez. Abban reménykednek, mire véget ér a hároméves szakasz, addigra Európában lesz egy egységes bankadó rendszer. "Ennek az esélye most nem túl magas, de dolgozunk ezen" - mondta Orbán Viktor. Ha lesz egységes megoldás, Magyarország azt fogja átvenni, amennyiben nem jön létre, amire jócskán van esély, akkor tárgyalni kell arról, hogy 2013-2014-ben hogyan folytatódjék a bankszektor és a magyar költségvetés együttműködése. A miniszterelnök hozzáfűzte: Magyarországnak annyi gondja van, hogy nem egy 2012 második felében kötendő megállapodás okoz fejfájást.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo