hirdetés

Rengeteg céget zártak ki a moratóriumból

A törlesztési moratórium novembertől már mind a lakosság, mind a vállalkozások számára feltételekhez kötött, és a tervezet szerint csak, meghatározott rászoruló rétegek számára marad elérhető. Eddig több szó esett a lakossági feltételekről, pedig a vállalkozások esetében is jelentős korlátozásokat léptettek életbe. Közül ugyanis csak azok maradhatnak bent a programban, akiknek csökkent a bevételük, mindemellett pedig a válság idején felvett gazdaságélénkítő hitelek is kizárnak megannyi céget a moratóriumból.
hirdetés

Múlt szerdán rendeletben is megjelent a moratórium meghosszabbítása, ami megerősítette, hogy október 31-ig tart az általános moratórium, ezután pedig csak azok maradhatnak a programban jövő júniusig, akik ezt októberben külön jelzik a bankjuknál. Bár a legnagyobb meglepetést a rendeletben a hitelkártya- és folyószámlahitel-tartozás visszamenőleges kamatcsökkentése okozta, a rászoruló csoportok pontos kijelölése is tartogatott érdemi új információt.

A vállalati hitelek esetében ugyanis az új feltétel számos olyan vállalkozást zárhat ki, akikről elképzelhető, hogy egyébként nehéz pénzügyi helyzetben vannak. Nem elég már ugyanis a moratórium folytatásához az, hogy a benyújtást megelőző másfél évben legalább 25 százalékkal csökkent a vállalkozás árbevétele, a programban maradáshoz a vállalkozás a válság kitörése óta nem kaphatott kedvezményes gazdaságélénkítő hitelt vagy kölcsönt. Vagyis, aki már legalább egyszer kapott kedvezményes állami hitelt, nem számít rászorulónak a moratórium szempontjából.

A válság ellen hozott kedvezményes hitelintézkedések számítanak A válságkezelés során a vállalkozások elsősorban kedvezményes kamatú hitelt kaptak, így számos vállalkozást zárhat ki a moratórium folytatásából az, hogy a válság kitörése óta kedvezményes gazdaságélénkítő hitelre kötöttek szerződést. A válság során hozott vállalkozásoknak szóló hitelprogramok:

 • Széchenyi munkahelymegtartó hitel
 • Széchenyi Kártya folyószámlahitel plusz
 • Széchenyi likviditási hitel
 • Széchenyi beruházási hitel plusz
 • NHP Hajrá
 • MFB Krízis Hitel
 • MFB Krízis Hitel Plusz
 • MFB Versenyképességi Hitelprogram
 • KKV Technológia Hitelprogram
 • Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram
 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
 • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
 • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Széchenyi Mikrohitel GO! (várhatóan szeptember 30-tól elérhető)
Amelyik vállalkozás akár csak egy hitelszerződést is kötött a fent felsorolt programok, vagy bármilyen más államilag támogatott hitelprogram keretében 2020. március 18. után, az novembertől nem vehet részt a törlesztési moratóriumban. Persze az igaz, hogy az államilag támogatott hitelprogramban részesülő vállalkozások nagyobb eséllyel indulhattak neki, hogy helyreállítsák üzleti működésüket és a cég pénzügyi helyzetét, ugyanakkor a kedvezményes hiteleket azok a vállalkozások kaphatták döntő részben, akiknél a koronavírus a legnagyobb kiesést okozta.
"Néhányuknál tehát elképzelhető, hogy a kedvezményes hitelek ellenére sem sikerült még elérni a biztos működést, szükség lehet még időre a békeéveknek megfelelő számok eléréséhez" – közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője. Hozzátette: ennek ellenére ezek a vállalkozások sem hosszabbíthatják meg a moratóriumi időszakot, és így novembertől újabb havi költségekkel kell számolniuk.
A lakossági ügyfelek esetében csak kisebb módosítások

A korábban Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett feltételeknek megfelelően csak azoknak van lehetőségük jelentkezni a lakossági ügyfelek közül, akik a rendeletben kikötött rászoruló csoportokba tartoznak. A közfoglalkoztatottak esetében a járvány alatt vagy a most fennálló jogviszony jelenti az elégséges feltétel. Aki jelenleg nyugdíjas, 25 éven aluli gyermeket nevel vagy legalább 12 hónapos magzattal terhes, szintén folytathatja a hitele felfüggesztését.

A csökkenő jövedelem kritériumot úgy pontosította a rendelet, hogy ha a válság során tartósan csökkent a háztartás jövedelme, illetve, ha jelenleg vagy a válság alatt legalább 30 napig álláskereső volt a hitelfelvevő, folytathatja a törlesztési moratóriumot. A feltételek szélesítését jelenti, hogy megváltozott munkaképességű gyermeknél a 25 éves korhatár sem számít, ha az állapot már legalább egy éve tart vagy a következő egy évben előreláthatóan nem szűnik meg. A feltétel kisebb szűkítését jelenti, hogy lombardhitel, kézizáloghitel vagy nyílt végű pénzügyi autólízing esetében október 31. után semmilyen körülmények között nem folytatható a moratórium

 

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo