Megfigyelés cikkek


Téged is megfigyelhetnek: egyre gyakoribb az illegális adatgyűjtés

Téged is megfigyelhetnek: egyre gyakoribb az illegális adatgyűjtés 

Nem is gondolnánk, naponta hány alkalommal figyelnek meg, sőt, akár hallgatnak is le bennünket.
Így figyelnek minket a weboldalak

Így figyelnek minket a weboldalak 

A GDPR miatt egyre szigorúbbak a sütikre vonatkozó szabályozások, de még mindig beazonosíthatóak vagyunk felhasználóként.
A fél ország már beazonosítható az arcfelismerővel

A fél ország már beazonosítható az arcfelismerővel 

San Francisco az első amerikai város, ahol eltiltották az arcfelismerő szoftverek használatát – míg az USA-ban azok általában gyorsan terjednek.
Négy óra tanulással világbajnok lett a mesterséges intelligencia

Négy óra tanulással világbajnok lett a mesterséges intelligencia 

A fejlődés és a veszélyek beláthatatlan távlatait rejti magában az autonóm gépek és a mesterséges intelligencia alkalmazása. A leghajmeresztőbb az öntanuló gépek megjelenése: egyikük négy óra alatt tanulta meg a sakkozást és azonnal világbajnok lett, magyarázta előadásában Bőgel György a Piac & Profit által rendezett 2018-as Magyar Fenntarthatósági csúcson.
Megszűnik a magánéletünk?

Megszűnik a magánéletünk? 

Nem a vonalkód lesz a közeljövő gazdaságának legmeghatározóbb információja, hanem a külső megjelenés, amit vizuális szoftverek értelmeznek. Az alakfelismerő szoftverek révén gyorsul a termékazonosítás, a logisztika, az e-kereskedelem, főleg hogy ezeket a programokat az okostelefon-kamerák és a köztéri kamerák képi információi hajtják. Emiatt aztán az intimszféránknak is lőttek. Már a ruhánk alapján képesek lesznek minket felismerni a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás rendszerei.
Egyszerűen csak fogjuk az árut és kisétálunk vele

Egyszerűen csak fogjuk az árut és kisétálunk vele 

San Francisco legújabb élelmiszer boltjában ki lehet választani az árut, azután egyszerűen kisétálni vele. Se kassza, sem ellenőrzés – mindent elvégez a mesterséges intelligencia.
A kínaiak egyszerűen imádják, hogy megfigyelik őket

A kínaiak egyszerűen imádják, hogy megfigyelik őket 

A kínai hatóságok körözési listáján szereplő több tízmillió ember egy részét a mesterséges intelligencia segítségével már fel tudják ismerni. A kormány évi 80 milliárd dollárt fordít digitális biztonsági fejlesztésre és a hazai kutatás-fejlesztés ezen a területen elérte a Szilikonvölgy színvonalát.
Kamera a társasházban? Csak óvatosan

Kamera a társasházban? Csak óvatosan 

Gyakran felmerülő igény társasházak esetén, hogy a vagyonbiztonság érdekében, és más jogsértések megelőzésére kamerákat szereljenek fel a házban. A kamera működtetése számos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályt vethet fel, ezért a kamerák használatának szigorú feltételei vannak. Nézzük melyek a kamerarendszer alkalmazásának lényeges feltételei.
A munkaadó mindent lát

A munkaadó mindent lát 

A fejlett kommunikációs technológiák kiszolgáltatottá tehetik a munkavállalókat az adatokkal visszaélő munkáltatókkal szemben. Az otthoni munkavégzés, valamint a Bring Your Own Device (munkahelyen való saját eszközhasználat) elterjedése tovább fokozza az alkalmazottak privát környezetben való megfigyelésének veszélyét is.
A tudtunk nélkül nem olvashatja a munkáltató a levelezésünket

A tudtunk nélkül nem olvashatja a munkáltató a levelezésünket 

A munkáltatók kizárólag előzetes értesítés után figyelhetik meg az alkalmazottak munkahelyi levelezését - mondta ki keddi másodfokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében.

Fülelhet a főnök? 

Vita robbant ki Oroszországban a személyiségi jogok és a vállalati érdekek védelmezői között, miután egy cég olyan rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy hogy megfigyeljék és elemezzék alkalmazottjaiknak a munkahelyükön mobiltelefon lebonyolított telefonbeszélgetéseit.

Mostantól a Nagy Testvér figyeli az erdőirtókat 

Az illegális erdőirtásban utazó maffiózók dollármilliókat keresnek Dél-Amerikában. A Google által kifejlesztett valós idejű műholdas megfigyelőrendszer ellehetetlenítené üzelmeiket. Persze algoritmusok is részt vesznek a munkában.

Belepisloghat a főnök a munkahelyi levelezésbe 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében hozott ítélete szerint nem jogsértő, ha a munkáltató megfigyeli egy alkalmazott munkahelyi levelezését - közölte szerdán az EJEB keddi döntését ismertető Hotnews.ro román hírportál.

Az év thrillere: a valóság 

Edward Snowden nyilvánosság elé lépésének lidérces hangulatát kapta el hitelesen Laura Poitras, aki Oscart nyert alkotásáért. A Citizenfour nyitófilmként szerepelt a Tel Aviv-i DocAviv dokumentumfilmfesztiválon, Magyarországon pedig a Titanic Filmfesztiválon debütált.

Így figyelhet meg digitálisan a főnök! 

Kamerás megfigyelés, ujjlenyomat azonosítás, GPS nyomkövető: a technológia fejlődésével a munkavállalók megfigyelésének széles köre vált lehetővé, azonban az egyes módszerek gyakorlati alkalmazásakor a munkáltató könnyen jogsértést követhet el. A Munka Törvénykönyve engedi a munkavállaló ellenőrzését a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében, de mindez csupán bizonyos feltételek teljesülése esetén tekinthető jogszerűnek.

Így ellenőrizhetők a dolgozók 

A munkáltató köteles a munkavállalót tájékoztatni személyes adatainak kezeléséről, továbbá őt csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. Összegyűjtöttük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ajánlásának legfontosabb elemeit.

Titokban nem ellenőrizhet a munkáltató 

A munkáltatók különféle módon ellenőrizhetik munkavállalóikat, azonban nem mindegy hogyan építik ki az ellenőrzés rendszerét, illetve milyen módon jutnak információhoz velük kapcsolatban. A szabálytalan rendszer milliós bírsághoz is vezethet.

Ellenőrzés vagy megfigyelés? Meddig mehet el a munkáltató? 

A munkáltató alapvető érdeke, hogy a munkaidő hatékony kihasználása és az adatok védelme érdekében felügyelhesse munkavállalóit. De hol van a határ a jogos ellenőrzés és a megfigyelés között?

Hogyan kövessük a munkatársakat GPS-sel? 

Sok vezető kíváncsi arra, hogy a beosztottak valóban munkával töltik-e a munkaidőt. Érdeklődésük nem alaptalan, hiszen joggal várható el, hogy a dolgozók a rájuk kiszabott feladatokkal töltsék a munkaidőt. A megfigyelésre különböző - etikus és etikátlan - módszereket vetnek be, de mit engedélyez a jogszabály?

Mobilon kapunk értesítést a dugókról? 

Az EP költségvetési bizottsága szerdán egyhangúlag megszavazta a GMES-ről, az EU saját Föld-megfigyelési programjáról szóló jelentést, melynek segítségével idővel akár mobilon is kaphatunk jelzéseket a forgalmi dugókról. Ahogy Herczog Edit "árnyék-jelentéstevő" beszámolt róla, az EP elkötelezett a program teljes körű megvalósítása mellett, mivel annak három éves költségvetési forrását  is biztosítja.

Nem semmi: tavaly 500 ezer britet figyeltek meg 

A rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok több mint félmillió kérést nyújtottak be, hogy hozzáférhessenek magánszemélyek email és telefon adataihoz, derült ki az éves megfigyelési jelentésből.

Már kártérítésen gondolkozik az UD Zrt. 

A vállalkozást képviselő ügyvéd nem tud arról, hogy az UD Zrt. ügyében a rendőrség eddig mit végzett. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre hallgat. Az eljárás megindulása óta csaknem két hónap telt el. Gyanúsított még nincs - tudta meg a Népszabadság.

Rendőröket gyanúsítanak a megfigyelési ügyben 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda egy-egy munkatársa érintett az UD-ügyben - tudta meg a Népszabadság.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései

Tudatos fogyasztást céloznak a Sharity fejlesztései 

A fenntarthatósági célok eléréséhez nemcsak a CO2-kibocsátást, hanem a felesleges, mértéktelen fogyasztást is csökkentenünk kell.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél?

Az ingatlan és a részvény jobb a kötvénynél? 

A kötvények és betétek korának vége a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet biztosítani hosszabb távon.

Adózás

Mit mutatnak az adóhatóság ellenőrzései?

Mit mutatnak az adóhatóság ellenőrzései?  

A 2023-as évkönyv részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról.

Jogi kisokos

Biztosítás elektromos rollerekre:  hatszámjegyű tarifákat is találni

Biztosítás elektromos rollerekre: hatszámjegyű tarifákat is találni  

Átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett többségükben két biztosító termékei közül választanak az elektromos rollerek tulajdonosai.

Gazdaság

Több mint 40 ezer családot érint a kormány döntése

Több mint 40 ezer családot érint a kormány döntése  

A 2019. július és 2021. június között babaváró hitelt igénylő házaspárok jó hírt kaptak.

Társadalom

Merénylet Trump ellen: megszólaltak az oroszok

Merénylet Trump ellen: megszólaltak az oroszok  

Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo