Gyógyszer cikkek

hirdetés

Pirula helyett jön a pilulka, cseh-szlovák patika érkezett

Pirula helyett jön a pilulka, cseh-szlovák patika érkezett

Elstartolt a Pilulka.hu: a csehek és szlovákok legnagyobb online patikája drogérialáncként lép be a magyar piacra.
Gond volt az egyik gyógyszer reklámjával - bírságolt a hatóság

Gond volt az egyik gyógyszer reklámjával - bírságolt a hatóság

Jogsértő gyógyszerreklám miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 28 millió forint bírságot szabott ki a Venoruton Forte tabletta forgalmazójára, a STADA Hungary Kft.-re.
Gond lehet az egyik gyógyszer reklámjával

Gond lehet az egyik gyógyszer reklámjával

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Venoruton Forte 500 milligramm (mg) tablettát forgalmazó STADA Hungary Kft.-vel szemben, mivel a cég valószínűleg a gyógyszerekre vonatkozó ágazati szabályozással ellentétesen hirdette a terméket, többek között országos kereskedelmi televíziókban.
Jelentősen nőtt a nyugdíjasok gyógyszerfogyasztása

Jelentősen nőtt a nyugdíjasok gyógyszerfogyasztása

A nyugdíjasok több mint egyharmada többet is költ gyógyszerre, mint a koronavírus megjelenése előtt.
Nagyon pesszimista a hangulat - közel ötszáz webáruházat érint a törvénymódosítás

Nagyon pesszimista a hangulat - közel ötszáz webáruházat érint a törvénymódosítás

Tavaly novemberben fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, mely értelmében a nem vényköteles gyógyszereket január elsejétől csak és kizárólag patikai szakdolgozók szállíthatják ki. Az új szabályozás közel ötszáz webáruház és kiszállító partnercég működésére van hatással. A szabályozás következtében vannak online üzletek, melyek meg fognak szűnni, mások egyszerűen profilt váltanak, azonban ennél is nagyobb problémát jelenthet sok kereskedő számára a termékek és az alapanyagok árának növekedése – hívta fel a figyelmet Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.
hirdetés
Megrohamozták a magyarok a patikákat

Megrohamozták a magyarok a patikákat

Újabb felhalmozási ciklus volt szeptemberben.
Új miniszteri biztost neveztek ki

Új miniszteri biztost neveztek ki

A magyar gyógyszeriparért felel.
Megint elkezdtek gyógyszert spájzolni a magyarok

Megint elkezdtek gyógyszert spájzolni a magyarok

Gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban újra jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett a hazai patikák gyógyszerforgalma, és elérte a 48 milliárd forintot - írta a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozva.
Újdonság a Kifli.hu-tól: már gyógyszert is lehet házhoz rendelni

Újdonság a Kifli.hu-tól: már gyógyszert is lehet házhoz rendelni

Összeállt a Kifli.hu-val a Benu Gyógyszertár. A szolgáltatás keretében vény nélküli gyógyszerek rendelhetők, akár 3 órás kiszállítási idővel.
Jelentős gyógyszerszállítmány érkezett Magyarországra

Jelentős gyógyszerszállítmány érkezett Magyarországra

Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta, ezúttal Japánból.
hirdetés

Zöld utat kapott a Richter – új piacon jelenhet meg egy fájdalomcsillapító

A Richter Gedeon Nyrt. és svéd partnere, a Palette Life Sciences AB méhen belüli fájdalomcsillapítója, a Lidbree nemzeti forgalombahozatali engedélyt kapott az Egyesült Királyságban - közölte a Richter a tőzsde honlapján.

Van aki még nem is hallott a netes gyógyszerekről

A hazai fogyasztók meghatározó többsége továbbra is patikából, egy kisebb része pedig drogériából szerzi be a szükséges gyógyszert. Az interneten rendszeresen vásárlók negyede, míg az egyáltalán nem vásárlók 60%-a tart a hamis gyógyszertől.

Befellegzik a gyógyszerhamisítóknak?

Virágzik a feketekereskedelem a csempészett, nemritkán hamisított gyógyszerekkel. Az EU új biztonsági előírásai mindenesetre jelentősen csökkentik a kockázatot.

Szombaton új világ jön a patikákban

Elindult a visszaszámlálás, ugyanis már csak néhány nap van hátra az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer éles indulásáig. 2019. február 9-től az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amellyel a gyógyszerek végfogyasztók részére történő átadáskor ellenőrizhető azok származása. Az azonosítási célja, hogy ne kerüljön hamisított készítmény a gyógyszerellátás rendszerébe. A rendszer a rendelkezésre álló adatok alapján mintegy 4600 gyártó-helyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint uniós szinten.

Sok fiatal szerint az étrend-kiegészítő is gyógyít

A magyar fiatalok csaknem fele fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt az elmúlt évben, ugyanakkor közel egyharmaduk úgy gondolja, hogy azoknak gyógyító hatása van.

Ön bevenne hamisított gyógyszert?

Tavaly óta nem változott érdemben a hamisított termékek iránti kereslet a magyar lakosság körében, a legnépszerűbb csoportot továbbra is a ruházati termékek jelentik a hamis termékek vásárlása kapcsán, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a Tárki legfrissebb közös kutatásából. A válaszadók 65%-a azonban a jelenleginél szigorúbban büntetné a hamisítókat.

Kivonják a forgalomból a Calcium Sandozt

Valamennyi Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján.

Mától visszavihetők a patikába a forgalomból kivont gyógyszerek

A mai naptól kezdve augusztus 31-ig vihetik vissza a betegek a forgalomból kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket a patikákba.

Kiborginvázió: tényleg jönnek a replikánsok

Valódi izomszöveteket helyeztek egy robotra japán tudósok, akik ezekkel váltanák ki a sok szenvedéssel járó állatkísérleteket a gyógyszeriparban. Persze mások már a replikánsok eljövetelét vizionálják, kiborgmunkaerőt, sőt robotprostikat.

Már csak egy évig kell szenvedni a migréntől

A svájci Novartis és amerikai partnere forgalomba hozhatja új gyógyszerét amely sikeresnek bizonyult a migrénes rohamok ellen.

Kutyák szagolják ki a postán feladott drogot

Kutyákat vet be a brit rendőrség a postákon, hogy kiszűrjék az Interneten illegálisan árult kábítószereket és gyógyszereket. E szerek növekvő forgalmára tekintettel a rendőrség és a határőrség külön egységeket alakított ki.

Nem bliccelheti el a gyógyszer bevételét

Megjelent az első gyógyszer, amelybe érzékelőt is tettek. Annak révén megtudhatja az orvos, bevette-e betege a felírt gyógyszert – és mikor...

Szinte csak kenyérre, rezsire és gyógyszerre költünk 50 felett

A magyar idősek 31 százaléka egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással, a családját mégis a nyugdíjasok 90 százaléka támogatja valamilyen módon – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az országos reprezentatív kutatás szerint az 50 felettiek havi jövedelmük több mint háromnegyedét költik rezsire, élelmiszerre és gyógyszerre, miközben szabadidős tevékenységre mindössze kilenc, megtakarításra pedig csupán bevételeik két százalékát fordítják. Készpénzben és takarékszámlán is sokan tartják félretett pénzüket, de a legnépszerűbb pénzügyi eszköz az életbiztosítás.

Kiment a divatból az eltartási szerződés

A magyarok szinte egyáltalán nem rendelkeznek tartási vagy életjáradéki szerződéssel, és nem is terveznek ilyet kötni – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő országos reprezentatív kutatásából. Az 50 felettiek körében végzett felmérés szerint e korosztály többsége havi 100 ezer forintot, vagy annál kisebb összeget várna el életjáradékként ingatlanáért cserébe. A válaszadók közel fele ugyanakkor nincsen tisztában azzal, hogy pontosan milyen kötelező szolgáltatások járnának neki a tartási szerződés alapján. Magyarországon nemcsak e két, az időskori ellátásban fontos jogintézmény népszerűsége kiugróan alacsony, az idősotthon sem divat a magyarok körében, közel kétmillió hazai időskorú mindössze 3,1 százaléka él ilyen intézményben.

Miniatűr gépeket szerelne a testünkbe a Google

Új bioelektronikai vállalkozást hoz létre a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriással a Google. Együtt 662 millió dollárt fektetnek az embert gyógyító miniatűr gépekbe.

Áttörést hozhat a gyógyításban a génmódosítás?

Új távlatok nyit a biotechnológiában és a mezőgazdaságban a tudósok által munkára fogott CRISPR-molekula: ez képes belépni akár egy vírus DNS-ébe és kivágni belőle a kívánt szegmenst. Meggyógyítottak már vele egeret és módosítottak vetőmagokat is.

Ketyegő bomba: turbózott állattenyésztés és hatástalan antibiotikumok

Globális egészségügyi válság előtt áll az emberiség és az élelmiszeripar egyaránt, figyelmeztetett a New York Times hasábjain Maryn McKenna újságíró. Új „szuperbaktériumok” ölik sorra India újszülöttjeit, melyek ellen hatástalanok az antibiotikumok.

Természetes ellenszert találtak a malária ellen?

Az emberek többsége utálja a pókokat - tulajdonképpen egy dolgot utálnak talán még annál is többen, a szúnyogokat. Nos, ha aki így van ezzel, a Paracyrba wanlessit imádni fogja.

Miért nincs pénz a malária kutatására?

Bill Gates évek óta finanszírozza az emberiség legsúlyosabb betegségeinek ellenszereire irányuló kutatásokat, így nem csoda, hogy kijelentette: a kapitalizmus tökéletlen, mivel több pénzt költ hiúsági kérdések orvoslására, mint életmentő gyógyszerek felfedezésére.

Milliárdokat vesznek ki a patikusok zsebéből

Jelenleg több milliárd forintos veszteséget könyvelnek el a patikák azzal, hogy folyamatosan szűkül a patikai szektorban forgalmazható termékek köre - közölte a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) hétfőn az MTI-vel. A szervezet ezért javaslatot tett a versenyhátrány ledolgozására.

Veszélyben az egészségünk!

2003 óta folyamatosan restriktív politika érvényesül Magyarországon a gyógyszeriparral szemben. A mostani különadó és a Széll Kálmán Tervben előirányzott megtakarítás viszont azzal a veszéllyel jár, hogy a súlyosabb betegek számára is gyógyulást jelentő innovatív szerek egyre kevesebbekhez fognak eljutni. Pedig egy felmérés szerint közel 750 ezren már most sem tudják kiváltani a nekik felírt recepteket. A hazai gazdaságpolitika hatására a gyógyszergyárak leépítenek, bizonyos tevékenységeket elvisznek az országból, és beruházásban sem itt gondolkodnak.

Utáljuk a bankot, szeretjük a gyógyszeripart

A telekommunikáció, majd a gyógyszeripar a legszimpatikusabb iparág a felnőtt lakosság körében a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatása szerint, amelyből kiderül, hogy az embereknek a legrosszabb véleménye a bankszektorról van.

Számos gyógyszer ára emelkedik

Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának a vezetője.

Biotechnológia: génblokkoló gyógyszerek

Megfejtették genetikai kódjaink hárommilliárd "betűjét", mégsem forradalmasította az emberi génkészlet ismerete olyan mértékben a gyógyászatot, mint ahogy a szakemberek remélték. A génsebészet, a génekre ható gyógyszerek, az őssejtekkel való gyógyítás részben vagy egészben utópiák maradtak. Kevés beteg profitált a géntudomány vívmányaiból.

Nem kérdezzük meg, van-e olcsóbb gyógyszer

Egy krónikus betegek körében végzett kutatás szerint minden második beteggel előfordul, hogy ára miatt nem tudja kiváltani vényköteles gyógyszerét, és egynegyedük nem az orvosi előírások szerint alkalmazza azt - ezek a legfőbb megállapításai a Szinapszis Kft. által végzett kutatásnak, amelyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

Ősi babonából húz hasznot a gyógyszeripar

Nagy gondot jelent az állatvédőknek az emberiség több mint 20 százalékát kitevő, 1,33 milliárdos lélekszámú kínai társadalom igénye az ősi receptek szerint készült gyógyszerekre. Ezek gyakran állatokból kivont anyagokat tartalmaznak, melyekhez nagy számban kell le mészárolni a vadon élő fajokat. A piac túl nagy, az állatállomány túl kicsi. A gyakorlat nem fenntartható: számos faj jutott a kihalás szélére. Ráadásul a tigrisről például tudományosan nem is igazolt, hogy bármiféle gyógyereje lenne.

Hosszú távon sokat kereshetünk a gyógyszergyártókon

Azután, hogy 2009-ben kihullottak a befektetők kedvencei közül, a kelet-közép-európai gyógyszerrészvények számára idén esély kínálkozik arra, hogy visszaszerezzék defenzív papírként kivívott vonzerejüket. A kelet-közép-európai gyógyszergyártóktól továbbra is stabil üzleti eredmények várhatók, jóllehet a növekedés tempója lassúbb lesz, mint a válság előtti időkben. A Richter és az Egis a top pick, a Krka nyomott árfolyama kecsegtetőnek tűnik. 

Hogyan lesz sikeres a magyar gyógyszeripar?

A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés és az orvosi biotechnológia támogatását segítő kormányzati akcióterv középpontjában a rendelkezésre álló források hatékonyabb kihasználása áll a szektor versenyképességének növeléséért - foglalta össze a kormány által elfogadott akciótervet Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) versenyképességért felelős szakállamtitkára csütörtökön a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A minőség továbbra is fontosabb, mint az ár

A felnőtt lakosság 44%-a márkahűnek vallja magát, 45%-a néha vált, míg 11%-a gyakran cseréli egyik márkát a másikra. Azoknál, akik mindig ugyanazt a márkát vásárolják, 88%-ban a jól bevált, megfelelő hatékonyságú termék a magyarázat - derül ki a Business Superbrands-díjas Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből, amelyben az internetezőkre reprezentatív mintán kérdezett OTC vásárlókat online panel segítségével.

Tavaly 523,5 milliárdot költöttünk gyógyszerekre

A 2007-es év csökkenése után 2008-ban ismét többet költött a lakosság gyógyszerekre, bár a korábban feltételezettekhez képest alacsonyabb mértékben. A 2008-as gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Jelentett a világ legnagyobb mobilszolgáltató cége

Az előfizetők száma alapján mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile profitja tavaly 8 százalékkal, bevétele pedig 10,5 százalékkal nőtt.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Kegyetlen módon verik át most a jóhiszeműeket

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei az utóbbi időszakban ismét adathalász csalók által küldött hamis számlaértesítőket kaptak.

Klímablog

Naperőmű épült Szegednél

Naperőmű épült Szegednél

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.

Gazdaság

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

Egyre jobban érzi magát az eurózóna gazdasága

A vártnál jobban javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.

Infokom

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Kkv-ra szakosodott fintechszolgáltatóra bólintott rá az MNB

Az iBanFirst kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo