A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszerünk s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása. Mi, magyarok az elmúlt évben átlagosan 67,5 litert fogyasztottunk belőle, mely az elmúlt évhez képest csökkenést mutat, de még így is az EU átlag (63,06 liter) feletti értéket képviseli, a világátlagot (32,64 liter) pedig jócskán túlszárnyalja. A tejfogyasztási ranglista élén továbbra is az írek állnak (131,1 liter), őket követik a finnek, átlag 128,8 liter éves tejfogyasztásukkal. Franciaország (56,8 liter), Ausztria (54,8 liter) és Szlovákia (52,6 liter) is mögöttünk foglal helyet a tejes tabellán, a sort pedig Lengyelország (37,4 liter), Románia (37,4 liter) és Bulgária (23 liter) zárja. Az, hogy a magyarországi tejfogyasztás 2,6%-kal csökkent, nem egyedülálló, az Európai Unió átlaga 4%-kal kevesebb az előző évhez képest.
"Az elmúlt évhez képest nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága: a 15 éves és idősebb magyar népesség 85%-a fogyaszt hetente legalább egyszer tejet, a lakosság több, mint háromnegyede naponta vagy hetente többször" - mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője. "A tejfogyasztás mennyiségének enyhe csökkenését tehát nem az okozta, hogy kevésbé gyakran fogyasztanánk, hanem hogy alkalmanként egy picit kevesebbet iszunk belőle" - tette hozzá a szakember.
"A fogyasztáscsökkenés hátterében áll az is, hogy számos, tejhez kapcsolódó tévhittel találkozunk, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak" - mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. "Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés" - tette hozzá a dietetikus.
Legmakacsabb táplálkozás-élettani tévhitek a tejről - és a dietetikus válasza:
pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (2010-ben a lakosság 47%-a, 2011-ben 53% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az ásványi anyag tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin, hanem fehérje, ásványi anyag, kalcium és D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk.
a boltban kapható tejet vízzel hígítják (2010-ben a lakosság 61%-a, 2011-ben 50% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül". Ezzel összefüggésben, a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej", ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
az UHT tejben több az ‘E' betűvel jelzett, nem természetes anyag (2010-ben a lakosság 68%-a, 2011-ben 50% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiöl a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
- az UHT tej tejpor és víz keveréke (2010-ben a lakosság 55%-a, 2011-ben 39% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.
a friss tej egészségesebb az UHT tejnél (2010-ben a lakosság 86%-a, 2011-ben 79% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy a makro és mikro tápanyagtartalom majdnem ugyanaz, a fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok aránya gyakorlatilag nem különbözik. A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, sok múlik az adott állomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén. A tejet az érvényes, szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.
az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (2010-ben a lakosság 75%-a, 2011-ben 64% szerint)
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. A tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej" elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók és nem a tej hosszú eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.
Internetes legendák a tej egészségügyi hatásairól - és az igazság az egészségfejlesztő főorvostól:
„A tej hízlal." (Magyarországon a lakosság közel 60%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztás segíthet a fogyásban)
Az igazság az, hogy tejfogyasztás és aktív életmód mellett csökken a test zsírszövetállománya. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg. Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője.
„A tej csontritkulást okoz." (Magyarországon a lakosság 79%-a tudja, hogy a tej segít megelőzni a csontritkulást.)
Az igazság az, hogy szervezetünk nem termel kalciumot, így azt táplálékokból kell magunkhoz vennünk, szükséglettől függően naponta mintegy 1.000-1.200 mg mennyiségben. A tej ideális kalciumforrás, mert benne optimális arányban és jól emészthető formában van jelen fehérje, tejzsír, tejcukor, D-vitamin, foszfor, egyéb vitaminok és ásványi anyagok, ezért a tejfogyasztás hozzájárul csontsűrűségünk és csonttömegünk megőrzéséhez és az oszteoporózis megelőzéséhez.
„A tej elősegíti a rák kialakulását." (Magyarországon a lakosság 84%-a nem tudja, hogy a tejfogyasztással csökkenthetjük a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.)
Az igazság az, hogy ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.
„A tej szív- és érrendszeri megbetegedést okoz." (A magyar lakosságnak mindössze egynegyede (26%) tudja helyesen, hogy a tejfogyasztás szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.)
Az igazság az, hogy a tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.