hirdetés

Szellemvárosban is Kína az első

Építésekor Észak-Kína Dubajának is nevezték. A térség fürdik a gazdagságban, közel van az értékes természeti erőforrásokhoz, mégis évek óta szinte lakatlan. Nem gazdasági okokból, nem is a szennyezettség miatt. Egyszerűen nem tudják meggyőzni az embereket arról, hogy oda költözzenek.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Kihalt utak, a sorban állás ismeretlen az észak-kínai városban – Kép: Ecolounge

A Belső-Mongóliában, a Sárga-folyó mentén található Ordos városának vezetése 2003-ban nagyszabású építési tervet dolgozott ki. A központtól 15-20 km távolságra egy teljesen új, egymillió ember befogadására képes komplett városrész megépítéséről döntöttek. A szénben és földgázban gazdag térség igen gyorsan növekszik, szinte fürdik a gazdagságban: Kínán belül ott az egyik legmagasabb az egy főre jutó GDP. Tehát semmi akadálya nem volt – a magyar szemmel nézve – gigantikus méretű építkezésnek. (Kínában azért más léptékben gondolkodnak, ott ez nem olyan rendkívüli.) Kangbashi városrészt gyakorlatilag a semmiből építették fel, pár év leforgása alatt, a beruházás akkori értéke a 160 millió dollárt is meghaladta – írja együttműködő partnerünk, az Ecolounge hírportál.

A hasonló projektekbe öntött pénz amúgy is része a kínai kormány tervének, amellyel a középosztályt kívánja felemelni úgy, hogy egyszersmind az egész nemzetgazdaság is profitáljon belőle. A politikai vezetés a rohamosan fejlődő gazdaság bizonyítékaként, az ország büszkeségeként kezelte a projektet, amit egyenesen „kínai Dubajként” emlegettek.

Kangbashi világszínvonalú, modern infrastruktúrájú város. Hatalmas irodaházakkal, kormányzati központtal, üzletekkel, színházakkal, mozikkal, könyvtárral, múzeummal, sportpályákkal. Egyetlen szépséghibája csupán annyi, hogy „szellemváros". A lakóépületek többségében ugyanis nem lakik senki, a bankokban nincsenek ügyfelek, a parkok, játszóterek üresek, akárcsak a közösségi épületek, és mivel vállalkozások sincsenek, az irodaházak is panganak az ürességtől. Arrafelé ismeretlen fogalom a forgalmi dugó, akárcsak a közértben a sorban állás. A végtelen csönd az úr. Az egymillió embernek épített városrész kihalt, két éve alig 30 ezer fő volt a lakosok száma. „Meglehetősen magányos itt – mondja egy elegáns étterem menedzsere. – A legtöbb vendégünk kormányhivatalnok, illetve azoknak a vendégei.” (Pedig itt még a légszennyezés sem okoz akkora problémát, mint más kínai városokban.)

A városi hivatalnokok mindenesetre optimistán látják a jövőt, biztosak benne, hogy idővel a 1,5-2 millió ordosi elkezd majd nagy számban betelepülni. A városi vezetés már átköltöztette irodáit, hivatalait, némi túlzással jelenleg ők, valamint a várost építő munkások és családtagjaik teszik ki az új város lakosságát. Összehasonlításképpen, Budapest népsűrűsége kicsivel több mint 3300 fő/km², ezzel szemben Kangbashié 82 fő/km².

A többség számára Kangbashiba költözni jelenleg csak nyűg lenne, másrészt a nemzetközileg kísértetvárosként elhíresült település – épp posztapokaliptikus hangulata okán – nem is igazán vonzó, pedig csak 30 percnyi autóútra van a régi várostól, ahol a lakosok túlnyomó többsége jelenleg is él. Persze a városrész népessége azért szépen lassan nő, ha nem is rohamosan, ahogyan tervezték.

Kangbashi környéke, mint már említettük, gazdag ásványi anyagokban. Ezért a városrész is növekedésre, fejlődésre van ítélve. De így? A felépített lakóparkok és lakótelepek kihasználatlanok, miközben az időjárás viszontagságainak is kitéve, folyamatosan amortizálódnak. Biztos, hogy erre van szükség? A negatív tényeket naphosszat sorolhatnánk. Egyszerűen fogalmazva: Kangbashi egy kipukkadt ingatlanpiaci lufi. Élő példája annak, amikor a fenntarthatósági szempontokat az ember messzemenőkig figyelmen kívül hagyja.

hirdetés

Véleményvezér

Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo