Mit eszünk idén?

A gasztronómiában éppúgy évente változnak a trendek, ahogyan a divatvilág kifutóin. A következő két évben ezen a területen a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és a japán konyha elemeire épülő slow food éttermeké a jövő.

 


Kép:PP/BartosGyula

Az első számú trend továbbra is a helyi alapanyagok felhasználása lesz a világ ötven legjobb éttermi akadémiáján - World's 50 Best Restaurants Academy - végzett Electrolux-felmérés válaszadóinak csaknem 60 százaléka szerint. A második helyre a bisztró stílusú éttermek kerültek, ezt követik a slow food étkezőhelyek, végül a negyedik helyen szerepelnek az utcai kifőzdék. (Az élelmiszerbiztonság is egyre többeket érdeklő kérdés. A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat az EU új szabályai szerint.)

A „locavore"-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem, és helyben is dolgozzák fel. Az északi népek is éppen ezt teszik: a környező tengerek halai, az erdei vadak és vadon termő növények, gombák, bogyók mind fontos részei konyhájuknak. Az ételkészítés tradicionális gyakorlata a lassú főzés - ami szintén a modern gasztronómiai trendek élvonalába tartozik -, a párolás és a roston sütés. A skandináv konyha jellegzetességei közé tartozik a máshol ritka és drága alapanyagnak számító halfélék rendszeres fogyasztása, aminek köszönhetően sok szempontból egészségesebb, mint az általunk megszokott közép-európai étrend. A skandináv konyha persze nem egységes, de az szinte minden északi népre igaz, hogy az európai átlagnál többször, naponta legalább ötször esznek. Kedvelik, ha egyszerre többféle étel van az asztalon - nem véletlenül kapta nevét a svédasztal -, és meglepő módon a szendvicsek is igen kedveltek, igaz, ezeket is sokkal összetettebben készítik el az itthon megszokottnál, és általában halat, rákot is tesznek rá.

A „locavore"-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem

- Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek - mondta Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny győztese.

Úgy tűnik, a legmenőbb ételeket pillanatnyilag Skandináviában készítik, Dánia első számú éttermét, a Nomát már az egymást követő második évben választották a világ legjobbjává, a rangos Bocuse d'Or verseny első három helyezettje pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf lett. Mindez jól mutatja, hogy a hűvös észak mennyire szenvedélyes az ételkészítésben. Úgy tűnik, az egyszerűség és az alapanyagokhoz ragaszkodás a jövő trendje, mivel a második legnagyobb hatást gyakorló konyhának a japánokét választották, amelynek sok a közös vonása a skandináv stílusú ételkészítéssel.Persze nem csak az új világkonyhák előtt áll fényes jövő. A talán a legmagasabb szintű konyhaművészetként pozícionált francia konyhát a rangsorban a harmadik legfontosabb trenddiktálónak választották a felmérés résztvevői.

Véleményvezér

Francia-német ellentét állhat a befagyasztott orosz vagyon körüli vita mögött

Francia-német ellentét állhat a befagyasztott orosz vagyon körüli vita mögött 

A németek keményebbek lennének Moszkvával.
A bíróság betiltotta a kormánypropagandát

A bíróság betiltotta a kormánypropagandát 

Elharapódzott a hazudozás.
Na erre mit lép Trump, Putyin megfenyegette az USA-t

Na erre mit lép Trump, Putyin megfenyegette az USA-t 

Putyin keménykedik Venezuela ügyében.
Jól hat a putyini propaganda, egyre több orosz gyűlöli az európaiakat

Jól hat a putyini propaganda, egyre több orosz gyűlöli az európaiakat 

A gyűlöletet könnyű szítani.
Hatalmas öngól, nagyot ugrott az EU támogatottsága a magyaroknál

Hatalmas öngól, nagyot ugrott az EU támogatottsága a magyaroknál 

Milliárdok folytak a kanálisba.
Fóbia vagy valóság, hogy Putyin Európa ellen készül?

Fóbia vagy valóság, hogy Putyin Európa ellen készül? 

Oroszország hatalmas hadi készleteket halmoz fel, de ki ellen?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo