Mit eszünk idén?

A gasztronómiában éppúgy évente változnak a trendek, ahogyan a divatvilág kifutóin. A következő két évben ezen a területen a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és a japán konyha elemeire épülő slow food éttermeké a jövő.

 


Kép:PP/BartosGyula

Az első számú trend továbbra is a helyi alapanyagok felhasználása lesz a világ ötven legjobb éttermi akadémiáján - World's 50 Best Restaurants Academy - végzett Electrolux-felmérés válaszadóinak csaknem 60 százaléka szerint. A második helyre a bisztró stílusú éttermek kerültek, ezt követik a slow food étkezőhelyek, végül a negyedik helyen szerepelnek az utcai kifőzdék. (Az élelmiszerbiztonság is egyre többeket érdeklő kérdés. A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat az EU új szabályai szerint.)

A „locavore"-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem, és helyben is dolgozzák fel. Az északi népek is éppen ezt teszik: a környező tengerek halai, az erdei vadak és vadon termő növények, gombák, bogyók mind fontos részei konyhájuknak. Az ételkészítés tradicionális gyakorlata a lassú főzés - ami szintén a modern gasztronómiai trendek élvonalába tartozik -, a párolás és a roston sütés. A skandináv konyha jellegzetességei közé tartozik a máshol ritka és drága alapanyagnak számító halfélék rendszeres fogyasztása, aminek köszönhetően sok szempontból egészségesebb, mint az általunk megszokott közép-európai étrend. A skandináv konyha persze nem egységes, de az szinte minden északi népre igaz, hogy az európai átlagnál többször, naponta legalább ötször esznek. Kedvelik, ha egyszerre többféle étel van az asztalon - nem véletlenül kapta nevét a svédasztal -, és meglepő módon a szendvicsek is igen kedveltek, igaz, ezeket is sokkal összetettebben készítik el az itthon megszokottnál, és általában halat, rákot is tesznek rá.

A „locavore"-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem

- Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek - mondta Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny győztese.

Úgy tűnik, a legmenőbb ételeket pillanatnyilag Skandináviában készítik, Dánia első számú éttermét, a Nomát már az egymást követő második évben választották a világ legjobbjává, a rangos Bocuse d'Or verseny első három helyezettje pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf lett. Mindez jól mutatja, hogy a hűvös észak mennyire szenvedélyes az ételkészítésben. Úgy tűnik, az egyszerűség és az alapanyagokhoz ragaszkodás a jövő trendje, mivel a második legnagyobb hatást gyakorló konyhának a japánokét választották, amelynek sok a közös vonása a skandináv stílusú ételkészítéssel.Persze nem csak az új világkonyhák előtt áll fényes jövő. A talán a legmagasabb szintű konyhaművészetként pozícionált francia konyhát a rangsorban a harmadik legfontosabb trenddiktálónak választották a felmérés résztvevői.

Véleményvezér

Hűtlen kezeléssel vádolja Pokorni Zoltán volt fideszes polgármestert utóda

Hűtlen kezeléssel vádolja Pokorni Zoltán volt fideszes polgármestert utóda 

Pokorni Zoltán annak idején kéz levágást ígért azoknak, akik lopnak.
Az Orbán-kormányt gyanúsítják a kárpátaljai templom elleni támadással

Az Orbán-kormányt gyanúsítják a kárpátaljai templom elleni támadással 

Orosz-magyar közös titkosszolgálati akció?
A kárpátaljai templom elleni támadás mögött az orosz titkosszolgálat is állhat

A kárpátaljai templom elleni támadás mögött az orosz titkosszolgálat is állhat 

Gyanús körülmények a kárpátaljai templom felgyújtási kísérlete körül.
Ursula elküldte a selyemzsinórt Orbán Viktornak

Ursula elküldte a selyemzsinórt Orbán Viktornak 

Az orbáni hintapolitikát megelégelték az európai nagyhatalmak.
Orbán Viktor megírná Brüsszel helyett az unió költségvetését

Orbán Viktor megírná Brüsszel helyett az unió költségvetését 

Drukkolunk Orbán Viktornak, hogy jobb költségvetést írjon Brüsszelnél.
Befellegzett a visegrádi négyeknek

Befellegzett a visegrádi négyeknek 

Mélyponton a magyar-lengyel kapcsolatok.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo