Mit eszünk idén?

A gasztronómiában éppúgy évente változnak a trendek, ahogyan a divatvilág kifutóin. A következő két évben ezen a területen a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és a japán konyha elemeire épülő slow food éttermeké a jövő.

Kíváncsi rá, hogyan befolyásolják a világpolitikai viharok az Ön pénztárcáját?
Csatlakozzon azokhoz, akik nemcsak figyelik,
hanem értik is, mi történik a világban - és a tőkepiacokon!

Klasszis Befektetői Klub

2025. május 27. 17:00, Budapest

Részletek és jelentkezés

 


Kép:PP/BartosGyula

Az első számú trend továbbra is a helyi alapanyagok felhasználása lesz a világ ötven legjobb éttermi akadémiáján - World's 50 Best Restaurants Academy - végzett Electrolux-felmérés válaszadóinak csaknem 60 százaléka szerint. A második helyre a bisztró stílusú éttermek kerültek, ezt követik a slow food étkezőhelyek, végül a negyedik helyen szerepelnek az utcai kifőzdék. (Az élelmiszerbiztonság is egyre többeket érdeklő kérdés. A natúr joghurt, vaj, kompót, tészta, közönséges kenyér, méz, víz és a gyümölcslé semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat az EU új szabályai szerint.)

A „locavore"-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem, és helyben is dolgozzák fel. Az északi népek is éppen ezt teszik: a környező tengerek halai, az erdei vadak és vadon termő növények, gombák, bogyók mind fontos részei konyhájuknak. Az ételkészítés tradicionális gyakorlata a lassú főzés - ami szintén a modern gasztronómiai trendek élvonalába tartozik -, a párolás és a roston sütés. A skandináv konyha jellegzetességei közé tartozik a máshol ritka és drága alapanyagnak számító halfélék rendszeres fogyasztása, aminek köszönhetően sok szempontból egészségesebb, mint az általunk megszokott közép-európai étrend. A skandináv konyha persze nem egységes, de az szinte minden északi népre igaz, hogy az európai átlagnál többször, naponta legalább ötször esznek. Kedvelik, ha egyszerre többféle étel van az asztalon - nem véletlenül kapta nevét a svédasztal -, és meglepő módon a szendvicsek is igen kedveltek, igaz, ezeket is sokkal összetettebben készítik el az itthon megszokottnál, és általában halat, rákot is tesznek rá.

A „locavore"-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem

- Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek - mondta Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny győztese.

Úgy tűnik, a legmenőbb ételeket pillanatnyilag Skandináviában készítik, Dánia első számú éttermét, a Nomát már az egymást követő második évben választották a világ legjobbjává, a rangos Bocuse d'Or verseny első három helyezettje pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf lett. Mindez jól mutatja, hogy a hűvös észak mennyire szenvedélyes az ételkészítésben. Úgy tűnik, az egyszerűség és az alapanyagokhoz ragaszkodás a jövő trendje, mivel a második legnagyobb hatást gyakorló konyhának a japánokét választották, amelynek sok a közös vonása a skandináv stílusú ételkészítéssel.Persze nem csak az új világkonyhák előtt áll fényes jövő. A talán a legmagasabb szintű konyhaművészetként pozícionált francia konyhát a rangsorban a harmadik legfontosabb trenddiktálónak választották a felmérés résztvevői.

Véleményvezér

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét”

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a Fidesz „őszödi beszédét” 

A Fidesz eddigi állításával ellentétben nem békepárti.
A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért

A magyar vállalkozók az ötödik legmagasabb árat fizetik Európában az áramért 

Az európai átlagár felett kapják az áramot a magyar vállalkozók.
A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat

A közeli fővárosokban sorra építik a metróvonalakat 

Budapesten is elkelne még néhány metró.
A lengyeleknek sikerült a repülőrajt

A lengyeleknek sikerült a repülőrajt 

A nyomában sem vagyunk a lengyeleknek.
Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből

Hadházy Ákos nem vette a szívére, hogy kitiltották a Parlamentből 

Amikor kitiltanak a munkahelyedről, kicsit vicces.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo