Hogyan rúgjunk be „egészségesen”?

A komolyabb mértékű ivászat merénylet a szervezetünk ellen, a másnaposságnak pedig igen kellemetlen következményei lehetnek. Hogyan tudjuk mindezt megelőzni, vagy legalábbis enyhíteni?

Brit kutatások azt mutatják, hogy a felnőttek harmada a hónap folyamán legalább egyszer berúg, míg egy amerikai felmérés tanúsága szerint a dolgozók csaknem 10 százaléka kezdi másnaposan a munkát.

Kép: Pixabay

A Bath Egyetem addiktológusai kimutatták: az erős másnapossággal küzdőknek csökken a rövid- és a hosszú távú emlékezőtehetsége, kevésbé tudnak koncentrálni, és lelassul a reakcióidejük. A gyakorlatban a kívánatosnál kisebb mértékben tudják ellátni feladatukat, akár íróasztalnál dolgoznak, gyermekekkel foglalkoznak vagy gépeket kezelnek – nem is beszélve járművek vezetéséről.

Kevesen tudják, hogy a másnaposság tünetei jobban befolyásolnak, mint a szervezetben maradt alkohol. Az állapot azért is veszélyes, mert elbizonytalanítja a másnapost, aki ismét az italhoz nyúl, hogy csillapítsa aggodalmát – és így elindulhat az alkoholizmus felé.

Nincs háttere az általános vélekedésnek, hogy az ital annál rosszabbul hat ránk, minél idősebbek

A sok tévézéstől gyorsabban hülyülünk
Helytelen, ha gyerekek naponta órákig ülnek a tévé képernyője előtt – de az öregeknek sem jó. A túl sokat tévézőknek romlik az emlékezőtehetsége.
vagyunk, és az sem bizonyított, hogy nőkre az alkoholnak nagyobb kihatása van, mint férfiakra. Az tény, hogy főleg a 30 év feletti nők küzdenek súlyosabb másnapossággal, aminek hormonális okai lehetnek. A nőket egyébként italozás után elsősorban hányinger kínozza, a férfiaknál fejfájás a gyakoribb.

Az alkohol hatásában szerepe van annak, ha az illető stressz alatt áll, ha fáradt, vagy ha rosszul táplálkozik. Sokat számít, milyen ütemben iszunk: ha valaki például egy óra alatt ledönt hat üveg sört, igen rosszul érezheti magát másnap – ha viszont ezt 5 órára beosztva teszi, talán meg is úszhatja a tüneteket.

Sokat segíthet, ha szeszes ital fogyasztása közben minél több alkoholmentes folyadékot is fogyasztunk, hogy elkerüljük a kiszáradást. Célszerű előtte proteint, zsírt, szénhidrátot tartalmazó táplálékkal „megágyazni”.

Vannak bizonyítékok arra, hogy a sötétebb, több tannint tartalmazó italok, mint a vörösbor, a whisky, a konyak kellemetlenebb tüneteket okozhatnak, mint a világosak, így például a vodka.
Mindenképpen ajánlott magasabb minőségű, többszörösen desztillált italok fogyasztása, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen másnapot.

Annak jelenségei általában 12-14 órával az italozás után érik el a csúcsot, majd 48 órával később tűnnek el.

A kellemetlen tünetek oka: a szövetek gyulladása, a dehidratáció, káros anyagok felgyűlése a szervezetben. Ha már megtörtént, a házi patika segítségével is könnyíthetjük a helyzetet. Ajánlottak az ibuprofen (nem annyira a paracetamol)-készítmények a fejfájásra, antioxidánsok, mint a béta-karotin, a C- és az E-vitamin, amelyeket gyümölcslevek is tartalmaznak. Valamint egy jó reggeli: hús, tejtermékek, tojás, brokkolii, hagyma – már, ha bírja a gyomrunk...

(Forrás: The Times)

Véleményvezér

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában 

A populizmus melegágya az iskolázatlanság.
Fülön csapták Orbán Viktor barátját

Fülön csapták Orbán Viktor barátját 

Az ellenzék ezúttal ártatlan.
Nőtt Ukrajna támogatottsága Európában

Nőtt Ukrajna támogatottsága Európában 

Az ukránok állnak győzelemre, legalábbis Európában.
Amerika ellen konspiráló kommunista diktátorokkal menetelt együtt a magyar külügyminiszter

Amerika ellen konspiráló kommunista diktátorokkal menetelt együtt a magyar külügyminiszter 

1956 népének külügyminisztere együtt ünnepelt egy volt KGB ügynökkel.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo