A sok tévézéstől gyorsabban hülyülünk

2019. április 25. csütörtök - 20:08 / piacesprofit.hu
  •    

Helytelen, ha gyerekek naponta órákig ülnek a tévé képernyője előtt – de az öregeknek sem jó. A túl sokat tévézőknek romlik az emlékezőtehetsége.

A University College of London kutatói hat éven át vizsgáltak 50 év felettieket és arra jutottak: aki naponta több, mint 3,5 órát tölt a képernyő előtt, annak romlik a beszéd-memóriája, lassabban, nehezebben ért meg szavakat, kifejezéseket.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Mintegy 3,600 személyt vizsgáltak, akik a felmérés indításakor legalább 50 évesek voltak. Nem egészen harmaduk akkor még teljes – vagy rész-munkaidőben dolgozott. A hat év után elvégzett felmérések azt mutatták: az idősek emlékezőtehetsége annál gyengébb, minél többet néztek televíziót.

A globális felmelegedéssel az allergiások járnak a legrosszabbul
A globális felmelegedéssel nemcsak a pollenkoncentráció és a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is – derült ki egy évtizedes jelentőségű kutatásból, amely először vizsgálta a klímaváltozás hatásait a pollenszezonra és -koncentrációra.

A memória alakulását természetesen befolyásolják más körülmények is, mint az egészségi állapot, a foglalkozás, a mozgás mennyisége. Ennek tükrében a memória csökkenésének 44-55 százaléka mögött a túlzott tévézés áll. A kutatók most azt vizsgálják, milyen kihatással vannak különböző tv-tartalmak az idősekre, illetve hogy növeli-e a televíziózás a demencia kockázatát.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)