Érdemes hitelből finanszírozni a diplomát?

A kevésbé tehetős anyagi háttérrel rendelkező fiatalokban egy ponton bizonyosan felmerül a kérdés, hogy érdemes-e hitellel belevágnia az egyetemi évekbe, vagy inkább középfokú végzettségével próbáljon meg elhelyezkedni.

Kép: Pixabay

A felsőfokú végzettséggel járó egyik pozitív következmény a munkanélküliség alacsonyabb kockázata. A középfokú végzettséggel rendelkezőknél egyértelműen magasabb ez a rizikó, amit a számok is jól mutatnak. Normál gazdasági helyzetben több mint 50 százalékkal alacsonyabb a felsőfokú végzettségűek között a munkanélküliek aránya. Ráadásul egy pénzügyi válság hatására az olló még jobban kinyílik a közép- és a felsőfokú végzettségűek között. A 2008-as válságot követő évek átlagai alapján elmondható, hogy a diploma 4,9 százalékponttal csökkenti annak az esélyét, hogy munkanélküli legyen a diplomás - vélte elemzésében a Bankmonitor csapata.

A felsőfokú végzettség másik fontos pozitív következménye, hogy magasabb bérszintet érhet el a diplomás. Közgazdász, illetve pénzügyes végzettséggel a jövedelem már a 20-as évei végén is átlagosan 97 ezer forinttal (77%-kal) haladja meg egy középfokú végzettséggel rendelkező társáét. Az életpálya első szakaszában egyre nagyobb jövedelemtöbbletre tesz szert, a csúcspontot a 40-es éveidben éri el, amikor is 164 ezer forinttal (116%-kal, azaz több mint kétszer annyit) keres többet.

Mekkora terhet jelent a hitel visszafizetése?

A Bankmonitor vizsgálata során a felsőfokú tanulmányok legolcsóbb finanszírozási forrásával, a Diákhitel igénybevételével kalkulált.

Kevesen fizetnék hitelből az egyetemet
Tovább csökken a felvételiző diákok között a terveik szerint állami ösztöndíjas képzésre jelentkezők aránya. Az önköltséges helyekre pályázó tanulók 35 százaléka szülei segítségével szeretné finanszírozni tanulmányait, 26 százalékuk munkát vállal, 10 százalék pedig várhatóan diákhitelt vesz fel.
Számításaik során egy olyan fiatalt vettek alapul, aki az egyik legnépszerűbbnek számító gazdasági szakon kezdi meg tanulmányait. A piacképes diploma megszerzéséhez 10 féléven keresztül igényel Diákhitel 1-et, szemeszterenként átlagosan 180 ezer forintot és öt év alatt sikeresen el is végzi az egyetemet. Számításaik során a közép- és a felsőfokú végzettség jövedelmét is korrigálták a munkanélküliség valószínűségével.

A Diákhitel törlesztőrészleteinek összege szinte teljesen eltörpül az elérhető többletjövedelem mellett. A Diákhitel visszafizetésének teljes ideje alatt a törlesztőrészletek átlagosan az aktuális többletjövedelem mindössze 17%-át teszik ki, tehát a többlet nem egész ötödéről kell csak lemondanod nagyságrendileg 15 éven keresztül, ahhoz hogy jelentősen magasabb bérpályán mozoghass. Azaz egy pillanatig sincs veszélyben a többletjövedelmed.

A számításokból egyértelmű, hogy a diploma megszerzésére fordított erőforrások (legyen az anyagi, vagy időben mérhető), jócskán megtérülnek hosszú távon. A felsőfokú végzettség két módon is segít majd boldogulni; egyrészt a munkaerőpiacon való tartós elhelyezkedést könnyíti meg, másrészt a jövedelem többszöröse is lehet a középfokú végzettséggel elérhetőnél. Azok számára, akik anyagi nehézségek miatt fontolgatják, hogy nem jelentkeznek, vagy nem kezdik el az egyetemet, a hitelfelvétel jó lehetőséget kínál.

NEM SZÁMÍTANAK MAGAS NYUGDÍJRA AZ EGYETEMISTÁK
Az egyetemisták négyötöde szerint 10 millió forintnál nagyobb megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy tisztességes megélhetést tudjanak maguknak biztosítani a nyugdíjas évekre. Több mint kétharmaduk gondolja, hogy az életszínvonala megőrzése érdekében a nyugdíjba vonulás után is dolgoznia kell.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo