Szuperluxus: így repülnek a dollármilliárdosok

Luxusautót vásárolni ma már nem kunszt, bármelyik valóságshow-sztár vagy celeb megteheti. A gazdagság igazi státuszszimbólumává a magánrepülőgépek váltak.

A Google anyavállalata, az Alphabet vezérigazgatója, Eric Schmidt a saját repülőgépét használja a céges utazásokhoz, ahogyan a Google más menedzserei is. Ezért a vállalat bérleti díjat fizet, óránként 7500 dollárt. Schmidtnek és a Google társalapítóinak, Larry Page-nek és Sergey Brinnek összesen hét magánrepülőgépe van. Ezek a gépek munkahelyek is: természetes a wifi, a HD-monitor, a videokonferencia-lehetőség, és a fürdőszoba is fontos. A Bombardier Global 6000 például 40 percnyi zuhanyozásra elegendő vizet szállít.

fotó: Flickr/Metropolico.org

A filmipar vállalatai – köztük a Viacom, a Disney, a Sony, a News Corp – általában mind rendelkeznek ilyen magángépekkel, de más szektorokban is általános jelenség. Az alelnöki szintig megengedett a gépek használata, de előfordul, hogy a luxusról le kell mondani: a GM és a Ford eladták a repülőiket a közfelháborodás miatt, amikor kiderült, hogy a szenátusi bizottság meghallgatására, amelyen kormányzati mentőcsomagot kértek a csőd elkerülése érdekében, a menedzsment a cég magángépével érkezett.

5 dolog, amire figyelj, ha milliárdossá válsz
A fél országot lázban tartja az ötöslottó közel 3 milliárd forintos heti nyereménye. A hirtelen jött hatalmas pénz azonban legalább akkora felelősség, mint öröm. Az átlagosnál nagyobb vagyonnal rendelkező ügyfelek igényeit jól ismerő Horváth István, a K&H Private banking igazgatója ezért 5 jó tanácsot is ad a bűvös öt szám mellé.
A kisgépek gyártóinak talán Hollywood az utolsó bástyájuk, ahol még elfogadott, ha valaki látványosan felvág a vagyonával. A privát repkedés luxusa az egyetlen módja, hogy a paparazzi ne másszon az ember arcába a reptéren. Ráadásul a magángép egyharmadával csökkenti az utazási időt. Ez azoknak éri meg igazán, akik évente legalább négyszáz órát repülnek – havi háromszor-négyszer New York–Hollywood oda-vissza –, vagyis évi tizenhat napot töltenek a levegőben. Gépet bérel Nicole Kidman, Justin Bieber, Oliver Stone, Kaney West, Rod Stewart, Ben Stiller és sokan mások. Victoria és David Beckham vagy Madonna viszont menetrendszerinti járatokon közlekednek.

Legalább százmillió dolláros vagyonnal kell rendelkezni ahhoz, hogy megérje valakinek magánrepülőgépet venni. Egy használt Gulfstreamhez például 12–27 millió dollár közötti áron lehet hozzájutni, évi hárommillió dollárba kerül a repülőgép fenntartása, szervizelése és használata. Egyórányi repülés üzemanyagköltsége háromezer dollár, úgy 830 ezer forint.

A legfényűzőbb magángépek és tulajdonosaik

Paul G. Allen, a Microsoft társalapítója Mikoyan Mig 29 Fighter Jetje 13 500 millió dollárba került. A hadászati repülőgép 1500 kilométert tesz meg egy tankolással, óránként 2442 kilométer a csúcssebessége.

Al-valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceg 500 millió dolláros Airbus A380 Suberjumbo Jetje 525 férőhelyes. A kétszintes gépen hálószobák, fürdőszobák, wellnessrészleg várja az utazókat. A Rolls-Royce-ok garázsban állnak, a lovak karámban. Az imaszoba Mekka felé fordítható.

Az üzbég születésű orosz mágnás, Alisher Usmanov – a Forbes 15,1 milliárd dollárra becsüli a vagyonát – A340-300 Airbusa 238 millió dollárba került, és 362 millióba a gép átalakítása.

A340-300 (Kép: Flickr)

Brunei szultánjának Boeing 747-430 gépe 220 millió dollárba került, amiből 120 millió volt a gép testre szabása. Ebbe az összegbe belefért a 24 karátos aranyborítás és a Lalique kristály mosdókagyló is. A 416 férőhelyes repülő végsebessége 988 kilométer óránként.

A hongkongi milliárdos, Joseph Lau – a Forbes 15,1 milliárd dolláros vagyonról ír – Boeing 747-81-es gépe 153 millió dollárba került. A VIP-járaton szobák, tárgyalóterem, konditerem szolgálja az utazók kényelmét.

Mark Cuban üzletember, az NBA-ben játszó Dallas Mavericks kosárlabdacsapat tulajdonosa 144,1 millió dollárért vette Boeing 767-277 gépét. Az üléseket ki kellett cseréltetnie, hogy a csapat legmagasabb tagjai is elférjenek bennük.

Donald Trump Boeing 727-23-asa 100 millió dollárba került. A 23 férőhelyes gépet Paul Allentől vásárolta. Bőrülések, aranyborítású biztonságiöv-tartó és mosdókagylók, Waterford kristálylámpák, VIP-részleg, 2 hálószoba és 23 karátos Trump logó a luxus legfontosabb tartozékai.

Roman Abramovics Boeing 767-300 típusú gépéért 83,6 millió dollárt kellett fizetni. Ezért a pénzért 30 fős ebédlő, tárgyalóterem, luxusfürdőszobák, hálószobák, az amerikai elnök repülőgépén találhatóhoz hasonló rakétaelhárító védelmi rendszer „járt”.

Peter Jackson, a Gyűrűk Ura filmtrilógia új-zélandi születésű Oscar-díjas rendezőjének Gulfstream G550 típusú, 68 millió dolláros gépe megállás nélkül teszi meg az utat Új-Zélandról Hollywoodig.

Nekik is van

Arnold Schwarzenegger, Arnon Milchan, Barry Diller, Bill Gates, Bruce Dickinson, Celine Dion, Dassault, David Geffen, Harrison Ford, Haim Saban, Jay-Z, Jerry Bruckheimer, Jim Carrey, John Travolta, Lewis Hamilton, Michael Bay, Michael Eisner, Morgan Freeman, Oprah Winfrey, Suri Cruise, Steven Spielberg, Tiger Woods, Tom Cruise

Forrás: Bloomberg BusinessWeek, Business Insider, complex.com, financesonline.com, insidermonkey.com, omgwhut.com, privatejetcharter.co.uk, private-jet-fan.com, ranker.com, The Hollywood Reporter, therichest.com, Wikipedia

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo