A háztartási kiadások követése – miért elengedhetetlen?

Ön tudja, havonta pontosan mennyit költött ételre, könyvekre, vagy éppen a rezsire? Ha nem, Ön teljesen normális tagja a modern kultúrának – a kiadások követésének elmulasztása ugyanis napjainkban pénzügyileg normális, ámde nem egészséges viselkedés. Hogy miért?

Kép:Pixabay

Nagyanyáink idejében az a volt a norma, hogy minden fillérnek megvolt a helye. Az adósság szégyen volt, és a többség kicsiből, de jól beosztva élt. Ez a szokás a 2. világháború után fokozatosan szertefoszlott, és a rendszerváltás utánra elérkeztünk csaknem az ellentétéig. A modern nyugati életvitel lényege, hogy mindent megvehetünk magunknak, ami csak eszünkbe jut, és az otthonunk (természetesen saját tulajdon!) minden fényűzést biztosít: van benne profi konyha, jakuzzi, szauna, nagyképernyős televízió – és mindemellett persze jut még évenkénti több külföldi nyaralásra is. Bár ezt az életvitelt egyre többen nem engedhetik meg maguknak, mégis, sokakban él az a feltételezés, hogy aki nem így él, az nem sikeres ember.

Ez a fényűző életvitel egyben azzal is jár, hogy megtanultunk vakká válni a kiadásainkra, és nem foglalkozunk azzal, hogy a jelenben való tékozlás sokszor a jövőbeli erőforrásaink terhére megy. Ezért ma meglehetősen furcsának hat, ha valaki forintra követi a kiadásait, az efféle pénzügyi viselkedésnek ugyanis óriási az ellenszele. Ez az „ellenszél” nem más, mint a fogyasztói kultúra.

A fogyasztói kultúra fő üzenete: „Költsünk el minél több pénzt!”A fogyasztói kultúra a reklámokon keresztül percenként efféle üzenetekkel bombáz minket: Mert megérdemlem. Kényeztesse magát otthonában. Kényelem felsőfokon. Mert ez nekem jár. A mögöttes üzenet az, hogy az embernek bármennyi pénze van, azt úgyis kiszedik a zsebéből, hiszen mindig lesz olyan termék vagy szolgáltatás, ami még kényelmesebbé és élvezetesebbé teheti az életet.

A szüntelen költekezésre épülő életmódnak több ellentéte is van, például a természetvédelem, az újrahasznosítás (recycling) vagy a lassú étkezés (slow food). És ilyen a pénzügyi intelligencia is.

A pénzügyi intelligencia az azonnali kényelem helyett késleltetni tanít. A most helyett a jövő felé fordítja a figyelmünket. És itt jön be a képbe a kiadások követése. A kiadások pontos követése ugyanis olyan, mint az orvosnál a vérvétel: megadja számunkra a pénzügyi diagnózist. Ennek alapján lehet elkezdeni egyáltalán arról morfondírozni, hogy mi lehet a bajom, és vajon milyen kúra segítene rajtam. Aki ugyanis követi a kiadásait, elkerülhetetlenül szembesül azzal, hogy mennyi fölösleges dologra ad ki pénzt, és hogy valójában mennyi tartaléka van (amit kezdetnek például a pénzügyi önfejlesztésébe fektethetne).

A kiadások követésének számos módja van:

 • Lehet írni naponta, hetente vagy minden hónap végén.
 • Lehet vezetni kockás füzetben, Excel táblázatban vagy mobiltelefonos applikációban.
A lényeg, hogy minden kiadást rögzítsünk, és a hónap végén levonjuk a szükséges tanulságokat.

A kiadások követése óriási, semmi mással nem pótolható pénzügyi önismeretet ad és önfegyelemre tanít. Ha tetszik, ha nem (általában nem…), feketén-fehéren megmutatja, hogy milyen irányban kell változnunk. Változás nélkül nincs eredmény. És egy záró gondolat: a pénzügyei rendbetételével érdemes addig foglalkoznia, amíg nem üt be a krach egy betegség, válás, felmondás vagy nyugdíjba vonulás miatt. Utána ugyanis jó eséllyel már sokkal nehezebb lesz.

Az alábbi kategóriákat mindenképpen tételesen kövessük nyomon:
 • befektetés (pl. ha könyvekkel, tanfolyamokkal fejlesztjük a pénzügyi tudásunkat)
 • üzleti kiadás (pl. ha van cégünk vagy vállalkozásunk)
 • adakozás (a mindenkori nettó bevételeink 10%-a)
 • gyerekek
 • háztartás (pl. rezsi, lakáshitel törlesztő részlete)
 • étel (ez a háztartáson kívüli kategória, érdemes külön követni, mert nagy spórolási lehetőségeket rejt)
 • egészség (pl. sport, táplálék-kiegészítők)
 • közlekedés (ide kell iktatni az autóval kapcsolatos költségeket is)
 • szórakozás (pl. éttermezés, nyaralás, kulturális kiadások)
 • ruha, szépségápolás
 

Herman Judit pénzügyi intelligencia szakértő www.agazdagsagutjan.hu

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo