hirdetés

Itt sem igaz, amit ráírnak?

Megszoktuk, hogy megnézzük: mennyi energiát fogyaszt a készülék, ha háztartási gépet, vagy szórakoztató elektronikai terméket készülünk vásárolni. Ez hasznos, csak nem biztos, hogy tényleg annyit fogyaszt majd a gép…
hirdetés

EU-s rendszabály írja elő annak feltüntetését, milyen energia-kategóriába tartozik a tv-készülék, vagy a hűtőszekrény. Az “A” viszonylag alacsony fogyasztást jelez, az “E”, majd a “G” magasat, a többi persze a kettő között helyezkedik el. Németországban (és feltehetően az Unió többi tagországában, így Magyarországon is) az illetékes hatóságok csak szúrópróbaszerűen tudják ellenőrizni a sokezer termékhez megadott adatokat.

Kép:Samsung

Német fogyasztóvédelmi szervezetek mindenesetre megállapították, hogy nem kevés fenntartással kell kezelnünk ezeket az adatokat, amelyek pedig a felmérések szerint a legjobban befolyásolják a döntést, melyik terméket vegyük meg.

Napenergia: vigyázat, előzök
Az újonnan létesített áramtermelő kapacitások tekintetében 2017-ben a szoláreszközök felülmúlták a fosszilis infrastruktúrákat. Rekordmennyiségű napenergiás kapacitást létesítettek tavaly.

A címkék alapjául szolgáló vizsgálatokat ugyanis a gyártók maguk, gyakran laboratóriumi körülmények között végzik vagy végeztetik el. Azaz valahogy úgy, ahogyan az autógyártók a botrányok kirobbanásáig tették: zárt helyiségben, futópadon, egyenletes sebességgel járatva motort és kerekeket könnyű alacsony fogyasztást kimutatni.

A választásnál tehát célszerű az elővigyázatosság, még a tv-készülékek esetében is. Nem mindenki tudja, hogy

az új, OLED-képernyők jóval kevesebb energiát igényelnek, mint a korábbi LCD-képernyők – a 4K típusúak pedig többet, mint a “Full HD.”

Egyébként minél nagyobb a képernyő és minél erősebb megvilágítással működtetjük azt, annál nagyobb a fogyasztás és az, napi néhány órás tévézést alapul véve, éves viszonylatban igen jelentős tétele lehet a villanyszámlának. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy a tartós használat sok elektromos készülék fogyasztását az idők során tovább növeli.

(Forrás: Die Welt)

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo