9 sikerlecke J. K. Rowlingtól

A világ leggazdagabb írója, a Harry Potter-kötetek szerzője, J. K. Rowling valóban megküzdött a sikerért. Bukásról, álmodozásról és mások hibáztatásáról is megvan a véleménye.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Harry Potter mára dúsgazdag, világhírű szerzője az első kötetet egyedülálló és szegény anyukaként írta egy hagyományos írógépen. Ma a világ leggazdagabb írója, akinek vagyonát egymilliárd dollárra becsülték.

„Hiszek a kemény munkában és a szerencsében. Az első sokszor elvezet a másodikhoz” – mondja J. K. Rowling, aki egyébként úgy esett ki a milliárdosok klubjából, hogy meglehetősen nagy összegeket adományozott jótékony célra – a Knowstartup.com-on osztotta meg tippjeit a vállalkozókkal.

J. K. Rowling felolvas a Fehér Ház kertjében
Kép: Wikimedia

Ne féljünk hibázni!

„Azt hiszem – mondta az írónő a Harvardon tartott beszédében –, elmondhatjuk, hogy oltári nagyokat hibáztam életemben.” Utalt különösen rövid és sikertelen házasságára, munkanélküliségére, arra, hogy egyedülálló szülő volt, és „annyira szegény, amennyire ez lehetséges a modern Nagy-Britanniában anélkül, hogy hajléktalan lenne az ember. Én voltam a legnagyobb hiba, akit ismertem.”

Persze ő is elismeri, hogy a cégeknek muszáj valahogy kezelniük a kockázatokat, és senkinek nem azt tanácsolja, hogy ugorjon fejest a semmibe, de „ha van egy új tervünk, kövessük úgy, mintha nem lenne vesztenivalónk” – tanácsolja.

Koncentráljunk a lényegre!

Rowling egy késő vonaton kezdte el írni Harry Potter történetét, miközben Manchesterből Londonba tartott. Úgy meséli, hogy volt egy pillanat, amikor tisztán megjelent a lelki szemei előtt Harry Potter alakja. Látta a varázslóiskolát és a fiút, aki nem tudja, hogy ki ő valójában. Amikor ez megvolt, minden más mellékessé vált.

Ha megvan a saját sztorink, ne térjünk le az útról. Lássuk a lényeget, hogy megtalálhassuk a következő építőköveket, amelyek majd annak kibontakozását segítik. Lehet, hogy ez nem lesz gyors, de a lépések csak akkor mennek végig a megfelelő irányba, ha tisztán látjuk a célt.

Foglalkozzunk azzal, ami iránt szenvedélyesek tudunk lenni!

Rowling elismeri, nagyon szerencsés, hogy azzal foglalkozhat, amit a legjobban szeret a világon: az írással. De véleménye szerint ez nem egyszerűen luxus, hanem nagyon hatékony dolog is.

Ha olyasmit csinálunk, ami iránt szenvedély fűt, sokkal keményebben vagyunk képesek dolgozni. A kemény munka pedig sokkal nagyobb eséllyel hoz sikert. Ráadásul, ha olyasmivel telnek a napjaink, ami nem tesz boldoggá, akkor valójában az elért sikernek sem fogunk annyira örülni – mondja az írónő.

A siker titka: a kudarc
A mellényúlásokról éppúgy kell beszélni, mint a sikerekről. Az okok elemzése segít az újrakezdésben, és közelebb visz a sikerhez. Számos, mára világhírűvé vált vállalkozás története mutatja, hogy a vállalkozó folyamatosan hullámvasúton utazik, és az üzleti életben a kudarc egy lépés a happy end felé. A tengeren túl ezt már sokan felismerték, Magyarországon azonban inkább tabutéma.
Legyen bennünk hit!

A Harry Potter-könyveknek sem volt egyenes útja az olvasókhoz. A kiadók túl hosszúnak találták, Rowling azonban kitartott az eredeti koncepciója mellett, és végül talált is egy kiadót, amely az eredeti formában jelentette meg a könyvet. Ma már történelem, hogy mindkét félnek megérte a dolog.

Bíznunk kell magunkban és abban, amit csinálunk. Ez segít át számos nehézségen, és – Rowling megfogalmazása szerint – a magunkban való hit afféle benzintankként működik, amiből szükség esetén felpumpálhatjuk a motivációnkat.

Béküljünk ki a kritikákkal!

A Harry Potter-sorozatot sokan támadták a témája miatt, sőt, volt olyan iskola is, ahol eltávolították a könyvtárból. Nem mindenki bírja a varázslókat… A kritika azonban a siker természetes velejárója! Ha senki nem kritizál, valószínűleg teljesen érdektelenek vagyunk. Bármi emlékezeteset csinálunk, valaki biztos, hogy negatív dolgokat is fog róla mondani.

Ha nincs vesztenivalónk, az új erőt adhat

Az emberi lélek furcsasága, hogy amikor úgy tűnik, mindennek vége, minden a lehető legrosszabbul alakul, egyszer csak elkezdünk nem félni többé. Ha már minden megtörtént, amitől valaha tartottunk, hirtelen bármit megteszünk, hiszen nincs már vesztenivalónk. Bárki képes lehet visszatérni legalulról is úgy, hogy megbirkózott a félelmekkel, amelyek korábban gúzsba kötötték – véli Rowling.

Ne másokat hibáztassunk!

„Van egy határa annak, hogy meddig hibáztathatjuk a szüleinket azért, hogy olyan életünk lett, amilyen. Amikor elég időssé válunk, hogy átvegyük a kormányt, a felelősség is vele jár” – fogalmaz az írónő.

Ha azt gondoljuk, hogy mások tehetnek arról, hogy a dolgaink nem úgy mennek, ahogy szeretnénk, akkor a további vádaskodás helyett inkább vegyük végre kézbe az irányítást!

„Amikor megtettem, rájöttem, hogy erős akaratom van, és sokkal fegyelmezettebb tudok lenni, mint valaha is gondoltam volna” – mondja Rowling.

Ezért dolgoznak a gazdagok is
Sokan azt gondolnánk, amint meggazdagszik valaki, soha többé nem akar dolgozni. Valójában viszont a többség akkor sem tud visszavonulni, ha nem a megélhetésért kell mindennap felkelnie. Aki megtehetné, hogy nem csinál semmit, előbb-utóbb az is újra dolgozni vágyik.
Álmodozzunk!

Azt gondolja, hogy az álmodozás gyerekeknek való? „A képzelőerő egy egyedülálló emberi képesség, ami lehetővé teszi, hogy olyasmit is kigondoljunk, ami nem létezik. Ez az összes találmány forrása. Hatalmunkban áll elképzelni valamit, ami jobb annál, mint ami ma létezik.”

Az anyagi javak nem egyenlők a boldogsággal

„A személyes boldogság azon a felismerésen nyugszik, hogy az élet nem egy lista azokról a dolgokról, amiket meg kell szereznünk, vagy el kell érnünk.”

Nagyon fontos, hogy különbséget tudjunk tenni a tárgyi javak nyújtotta pillanatnyi boldogság és a mélyebb, hosszú távú elégedettség között, aminek nem sok köze van ahhoz, amit birtoklunk.

Forrás: Knowstartup.com

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo