Balázs Péter: az uniós pénzeknél nem a kormány színe számít

Az uniós pénzcsapok elzárása nem a kormány színén múlik, hanem az EU feltételeinek teljesítésén, mondta el a lapunknak adott interjúban Balázs Péter. A Bajnai-kormány külügyminisztere szerint a pénzvisszatartás oka az állam elfoglalása és a korrupció. A volt uniós biztos beszélt arról is, mi történne ellenzéki győzelem esetén, mi a siker receptje Brüsszelben, kell-e tartani a migránsoktól, miért változtak meg a nagy pártok, és hogyan tehetnénk ismét normális hellyé Magyarországot.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kis országoknak, például Magyarországnak ugyanakkor rosszak az esélyei, hiszen mérete miatt kevésbé tudja érvényesíteni az érdekeit a németekhez vagy a franciákhoz képest. Ilyen szempontból mit tapasztalt? Nem érezte úgy néha, hogy mindegy, mit mond, és hiába fog össze néhány kisebb országgal, csak kis súlya lesz az asztalnál?

– Ez csak akkor igaz, ha kevesen vannak, vagy ha egyedül marad az ország. De nagyon gyakran tudtunk a németekkel stratégiai szövetséget alkotni. Ehhez kell egy bizalmi viszony. És nagyon sokszor épphogy a kicsik a haszonélvezői a szövetségnek, mert az egyezségek árát a nagyok fizetik meg, élükön Németországgal.

Visszatérve a választásra: gondolt arra, hogy ellenzéki győzelem esetén szerepet vállalna a kormányban vagy annak közelében? Vannak ilyen tervei?

– Nincsenek, nem gondoltam rá.

Ön teljesen visszavonult a politikától?

– Nem vonultam vissza, mert nagyon gyakran mondok véleményt. Az is egy szerep, hogy az ember kinyitja a száját, és kritizál. Másrészt idestova öt éve szervezem a volt jobb- és baloldali miniszterek csoportját, a V21-et. Ennek Bod Péter Ákossal ketten vagyunk a társelnökei, és összehozunk olyan embereket, akik korábban egymás ellenfelei voltak. Így próbáljuk az ország érdekeit és a nemzet lelkiismeretét megszólaltatni. Ez is politikai szerep, csak nem pártpolitikai, és nem a hatalom a célja.

(Fotó: Bánkuti András)

Lát olyan személyeket az ellenzéki oldalon, akik alkalmasak lennének külügyminiszternek? Ha igen, megnevezné őket?

– Többet is látok, de a kormányfő választ minisztereket, ezt rá kell bízni.

Mennyire tartja amúgy valid érvnek, miszerint Márki-Zay Péter keze miniszterelnökként meg lenne kötve, mivel az ellenzéki pártok közül a legnagyobb frakciója várhatóan a Demokratikus Koalíciónak (DK) lesz?

– Azt hiszem, hogy ez hamis érv, akár a DK mondja, akár az őt bírálók. Tudniillik a százhat egyéni körzetben csak közös jelöltek vannak ellenzéki oldalon. Aki tehát egyéniben győz, az azért győzhet, mert a teljes ellenzék rászavaz. És nem mondhatja utólag, hogy én eredetileg X párt jelöltje voltam. Márki-Zaynak ezt kell érvényesítenie, a pártoknak pedig félre kellene tenniük az osztozkodást, és közös erővel kell eljutniuk odáig, hogy majd egy következő menetben, egy normális választási rendszerben, megfelelő pártfinanszírozási háttérrel és sportszerű versenyben mérjék össze az erejüket. Ne a mostani közös eredményen akarjanak rögtön osztozkodni, hanem együtt építsék vissza a jogállamot.

Arról már volt szó, hogy mi változna a külpolitikában ellenzéki győzelem esetén. De mi lesz, ha marad az Orbán-kormány?

– Akkor folytatódik ez a vonal, csakhogy az Orbán-kormány tizenkét év alatt nagyon nagy kanyart tett meg. Ha azt is belevesszük, amikor Orbán Viktor a Liberális Internacionálé alelnöke volt (a kilencvenes évek elején – a szerk.), azután a Néppártban volt stabil tag, pillanatnyilag pedig a szélsőjobb körében keres partnereket, akkor még nagyobb ez az ív. Sokat csökkent a befolyása, nagyon leszűkült a diplomáciai mozgástere a fejlett világban. Innen már nincs visszatérés.

Ha a békülés útjait keressük, hogyan szűkíthetnénk a szakadékot a kormánypárti és az ellenzéki tábor között? Hogyan tehetnénk tehát a jelenleginél normálisabb országgá hazánkat?

– A mesterségesen szított konfliktusokat ki kell operálni a társadalomból. Ezek egy része törzsi háború, hiedelmeken, előítéleteken alapszik, tehát nem valódi érdekütközésekről van szó. Ha ezeket kivesszük, akkor kiderül, hogy egy bizonyos pontig közösek az érdekek. Pártfüggetlen a környezet megóvása, a jó levegő, a tiszta víz, közérdek a zökkenőmentes közlekedés is. A külpolitika pedig minden normális országban nemzeti ügy. Az Antall-kormány hármas prioritása szerint a fő érdekünk volt, hogy vegyenek föl az euro-atlanti szervezetekbe, éljünk békében a szomszédokkal, és álljunk ki a kisebbségi magyarokért. Ebben a nagy többség egyetértett. Elkezdte Antall József, és Horn Gyula folytatta. Persze vannak témák – adókulcsok, ágazati érdekek vagy egyebek –, ahol a pártoknak meg kell vívni a demokratikus csatáikat. Ott pedig győzzön a többség.

Ön szerint tehát az ideológiai ellentétek feloldhatók gyakorlati megfontolásokkal?

– Orbánék olyan ideológiát és olyan előítéleteket neveltek bele társadalmi csoportokba – most mindegy, hogy hazai kisebbségek, migránsok, Brüsszel vagy akárki ellen –, hogy ezeket nem lesz könnyű közömbösíteni. De fel lehet és fel kell oldani a nemzet érdekében.

Névjegy - Balázs Péter
Közgazdász, diplomata, egyetemi tanár, a Közép-európai Egyetem emeritus professzora. 1941-ben született Kecskeméten. 1963-ban szerzett közgazdász diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Később a Külkereskedelmi és a Kereskedelmi Minisztériumban dolgozott, 1982-től 1987-ig kereskedelmi tanácsos volt Brüsszelben. 1993-ban koppenhágai, 1997-ben bonni (később berlini) nagykövetté nevezték ki. 2003-tól 2004-ig Magyarország Európai Unióhoz kiküldött állandó képviselője, 2004-ben az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó biztosa volt. 2009-től 2010-ig külügyminiszteri posztot töltött be a Bajnai-kormányban. 1994-ben a közgazdaságtudományok kandidátusa címet szerzett. 2000-ben habilitált, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. 2003 és 2007 között a Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek Szövetségének elnöke is volt. 2020-tól a Budapesti Városdiplomáciai Akadémia igazgatója. (Wikipédia/Piac és Profit)
 

 

Véleményvezér

Mi fontosabb a gyónási titok vagy a gyermekvédelem?

Mi fontosabb a gyónási titok vagy a gyermekvédelem? 

A pedofília terjedése új kérdéseket vet fel.
Orosz terrorcselekményektől tartanak Európában

Orosz terrorcselekményektől tartanak Európában 

Csehországban nemrégiben orosz ügynökök próbálták meg hatástalanítani vasúti jelzőrendszereket.
Ilyen még a világon nem volt, egy fideszes képviselő kétszer mondta el ugyanazt a beszédét a Parlamentben

Ilyen még a világon nem volt, egy fideszes képviselő kétszer mondta el ugyanazt a beszédét a Parlamentben 

Ismétlés a tudás anyja, vagy csak köznevetséget okozott a feledékenység.
Meddig élnek a magyarok?

Meddig élnek a magyarok?  

A várható élettartamot tekintve Szlovénia lekörözte Ausztriát.
Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo