15 jel, hogy a főnököd pszichopata

Az, hogy a főnökünk kiabál, még nem teszi őt pszichopatává. Mégis vannak karakterek, akikről a Jóisten sem mossa le a sejtelmünket, hogy pszichopaták. Miről lehet felismerni őket? Íme néhány beszédes jel.

Mindenkinek vannak rossz pillanatai. Rossz napjai is. Még a kölcsönös szimpátia hiánya is kezelhető a munkahelyen diplomatikus viselkedéssel. Sokakra ragasztjuk rá a szitkot, hogy "az egy a rohadt pszichopata!" De az, hogy valaki pszichopata éppolyan tünetegyüttesek alapján azonosítható dolog, mint bármely más mentális betegség. Ezt a címet is ki kell érdemelni. Nem egy, nem két rossz megnyilvánulással. A pszichopaták nem egyszerűen modortalan fráterek vagy erejükkel visszaélő, megfélemlítő alakok. Nagyon összetett destruktív viselkedés, bődületes hiányosságok és abszurd hiedelemrendszer jellemzi őket.

Szadista

Van olyan szakember, aki úgy látja, a szadizmus a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valaki pszichopata.

A szadista főnök félelmet kelt másokban és ezzel motiválja -illetve manipulálja- őket. A szándéka is ártó: nem korrigálni akarja a hibákat, hanem elpusztítani az elkövetőjét. Ez különbözteti meg attól a főnöktől, aki "mindössze" kemény.

Itt van 7 indok, amiért a beosztottak utálhatják a főnöküket
Ha menedzserek, cégvezetők vagyunk, ezeket a rossz szokásokat kell kerülnünk, hogy ne váljunk közellenséggé az irodában. Ha pedig alkalmazottként a főnökünk túl sok tulajdonságára ismerünk rá az alábbi listában, akkor érdemes elgondolkodni, hogy hosszú távon is el tudjuk-e képzelni az életünket a cégnél.
Bőbeszédű

Remek beszélgetőtárs. Be nem áll a szája, felszínes csevegéssel bájol el mindenkit. Még bókokat is szívesen dobál másokra, csak hogy megynerje őket. Az első találkozás után azzal az impresszióval jöhet el az ember, hogy milyen kedves emberrel találkozott.

Persze az öntömjénezéshez is ért. Csupa olyan anekdotával rukkol elő, amikben ő az ász. Ezek a sztorik nehezen hihetőek, de mindig jó fényben mutatják őt. Leleményesnek, okosnak, önfeláldozónak, meg minden másnak. (A sztorik valóságtartalma alighanem csekély.) De mindez csak megtévesztés. Csak a manipulálás része.

Indulatos

Ne tévesszen meg senkit a kezdeti jópofizás és az elbűvölő társasági viselkedés. A pszichopata impulzív alkat, aki mindenféle önmérséklet nélkül ráönti dühét a körülötte lévőkre.

A legkisebb dolgokra is felkapja a vizet.

Öt dolog, amiről messziről felismered a rossz munkahelyet
Ha újak vagyunk egy munkahelyen, hamar előjönnek a jelei, hogy egy elnyomó rendszerbe csöppentünk-e, vagy olyan céghez, ahol kellemes és szakmailag kiteljesítő élménye-e ott dolgozni. De vajon azelőtt is rájössz erre, mielőtt felvennének? Az lenne az igazi, mert akkor megspórolhatnánk magunknak nem kevés munkahelyi nyűglődést.
Nagyra tartja magát

Úgy gondolja, hogy ő a világmindenség közepe, minden körülötte forog és ő a legcsodálatosabb dolog, ami valaha történt a Földön. Következésképp mindenki más csak eszköz a céljai véghezviteléhez.

Magabiztos

Az emberek többsége szűkében van az önbizalomnak. Nem elég erős az énképük, gyenge az önértékelésük. A pszichopata viszont duzzad az önbizalomtól.

És ezt nem is rejti túlságosan véka alá. Lehet, hogy finoman utalgat rá, milyen remek tulajdonságokkal rendelkezik, milyen szuperkészégei és tehetségei van bizonyos dolgokhoz, de lehet, hogy ezt nyíltan szavakba önti. És egy percig sem kételkedik e kijelentések valódiságában.

Felrúgja a szabályokat

A pszichopata meg van győződve róla, ő annyira különleges lény, hogy a társadalmi szabályok nem vonatkoznak rá. Akárcsak a nárcisztikus személyiszavarban szenvedők - a The Atlantic társadalompolitikai folyóirat elemzése szerint Donald Trump jó jelölt ebben a kategóriában-, a pszichopata is hírhedten semmibe veszi a szabályokat.

Hidegszívű és hiszi, hogy bármilyen szörnyen viselkedik másokkal, azt megúszhatja büntetés és következmények nélkül.

Pszichoterror a munkahelyen: mit tehetünk?
A pszichoterror, illetve modern elnevezéssel mobbing elterjedtebb a munkahelyeken, mint gondolnánk. Fontos tudni, hogy mind munkáltatóként, mind munkavállalóként tehetünk ez ellen a jelenség ellen.
Élősködő

Mivel olyan nagyra tartja magát, úgy él, mint egy parazita. Másokon élősködik, az ő energiájukat szívja, rajtuk pöffeszkedik, ugráltatja őket - mert csakis a saját érdekeit tartja szem előtt. Meg sem fordul a fejében, hogy amit művel, az másoknak egyáltalán nem esik jól.

A kritikára is immunis. Lepereg róla minden ellenvélemény vagy elmarasztaló észrevétel.

Hazudozó

Akárcsak Pinocchió, ő sem tudja abbahagyni a lódítást. Hazudik, mint a vízfolyás, s emiatt nem érez sem lelkiismeretfurdalást, sem félelmet amiatt, hogy mások talán füllentésen kapják.

Ha kiderül, hogy nem mond igazat, egyszerűen kimagyarázza magát egy másik hazugsággal. Az más kérdés, hogy ezt vajon ki veszi be...

Ravasz és manipulatív

A pszichopata három dologban verhetetlen: manipulációban, elterelésben és megtévesztésben.

Mindig szívesen ékeskedik mások tollával, lubickol a sikerben és magát állítja be annak okozójáként, még akkor is, ha sok ember tett azért, hogy az az eredmény létrejöhessen. Amikor viszont rosszra fordulnak a dolgok, mindenki más a hibás, ő szemernyit sem okolható semmiért.

Túlélési stratégiák stresszes munkahelyen
A kiállhatatlan főnökök vagy az intrikus kollégák nemcsak megkeserítik az életünket, de csökkentik a produktivitásunk és az empátiánk, sőt még szívinfarktust is okozhatnak – derül ki a pszichológiai szakirodalomból. Ha nyolc méteren belül ülünk egy ilyen alaktól, nem árt résen lenni: nagy az esélye, hogy átvesszük a rossz viselkedésmintát.
Vásott kölyök volt

Már a suliban is szenyózott másokkal. És ezt a magatartást hozta magával a munka világába felnőttként.

A pszichopaták gyerekként nagy valószínűséggel elkövették a következő csínytevéseket: lopás, gyújtogatás/pirózás, folyamatos hazudozás, lógás, kábszerezés, vandalizmus, korai szexuális élet.

Ugyan sok megzabolázhatatlan gyerek csinált ilyesmiket, de a felnőttként pszichopatává váló gyerek sokkal gyakrabban és sokkal súlyosabb mértékben követte el ezeket.

Nem tud elköteleződni

Képtelen elköteleződni valaki mellett és boldogan élni egy monogám párkapcsolatban. Ágyról-ágyra ugrál, egyéjszakás kalandokban tobzódik. Ha meg házas, akkor is fűvel-fával megcsalja a párját.

Ha ez a leírás illik a főnökre vagy egy kollégánkra, ne ragadtassuk magunkat gyors következtetésre és ítéletre. A hűtlenség önmagában ugyanis még nem bizonyítéka annak, hogy valaki pszichopata.

A többi tünettel együtt kell értelmezni az illető karakterének romlottságát.

Könnyen elunja magát

Ha a főnök vagy egy kollégánk folyton panaszkodik, hogy halálra unja magát, és tényleg nem tudja lekötni az állandóan ingadozó, ide-odaforduló figyelmét hosszabb ideig, az intő jel.

De akárcsak az elköteleződés hiányával, ezzel is az a helyzet, hogy önmagában még nem bizonyító erejű tény. A többi szimptómával összefüggésben kell vizsgálni, hogy akiről azt gyanítjuk, pszichopata, vajon tényleg az.

Borbély László: létezhet boldog vállalat?
A szervezetfejlesztés a félelmekkel foglalkozik, ezeket szereli le, hogy ne álljon a fejlődés útjába. Ha a vezető és csapata hatékonyan és örömmel, elkötelezve tud együtt dolgozni, akkor magas a szervezeti boldogság. Többek között erről beszélt Borbély László a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
Légvárakat épít

Grandiózus céljai teljesen irreálisak, megvalósítani őket lehetetlenség - számára mindenképpen, mivel a pszichopata nem jó tervező, nem jó stratéga.

De azt elvárja mindenkitől maga körül, hogy ők bezzeg erejükön felül teljesítsenek. Mert meg van győződve, hogy az általa kitűzött célok igenis elérhetőek.

Zéró megbánás

Hírből sem ismeri a megbánást vagy a bűntudatot. Akármennyire is megszenvedik a rokonai, a barátjai vagy a beosztottjai a tetteit, ő nemhogy nem veszi észre, milyen fájdalmat okoz nekik, de ha szembesítik azzal, hogy milyen hatást fejt ki, tagadja vagy valamilyen indokot talál rá, hogy jogosnak láttassa kártékony tetteit.

Bámulatos találékonysággal tud kitalálni önfelmentő szólamokat. Általában megtalálja a módját, hogyan állítsa be a másikat a hibásnak. Ha fájdalmat okozott, azt vagy azért tette, hogy neveljen, vagy azért, mert az illető rossz fát tett a tűzre és megérdemelt egy kis fejmosást. Sokszor persze egyszerűen tagadja cselekedetei negatív hatását.

Van olyan pszichopata, aki azzal bagatelizálja a másik ember sérelmét, hogy magát sajnál(tat)ja. Egy ember, aki megkéselt valakit, azt mondta a pszichiáternek: "Ő eltölt a kórházban néhány hónapot, aztán jól lesz, de én itt rohadok a sitten évekig."

Kőszívű

A pszichopata nem érez úgy érzelmeket, mint a többi normális ember. Legfeljebb megjátszani tudja, hogy érez. Mesteri manipulátor. Az emberek sokszor csak akkor fedezik fel, hogy milyen kárt okozott, amikor már túl késő.

(Business Insider)

Meddig mehet el a főnök az öltözködési szabályzatban?
Meddig mehet el a munkáltató a munkahelyre vonatkozó megjelenési szabályokkal? Áttekintjük, milyen keretek között írható elő kötelező viselet, avagy milyen feltételekkel tiltható ki a lábujjközös papucs vagy a spagetti pántos top a munkahelyről.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo