Nem mindenkinek megy rosszul Magyarországon

A múlt évi adatok alapján a Magyarországon működő német tulajdonú cégek többsége növelte forgalmát és nyereségét - közölte a gazdasag.hu üzleti hírügynökség hétfőn az Opten Informatikai Kft. adataira hivatkozva.

Az árbevétel szempontjából legnagyobb 20 német cég több mint fele az energetikában és az autóiparban érdekelt. Az első két helyet az Audi és az E.ON foglalja el. A Magyarországon működő legnagyobb német cégek összesített árbevétele 2010-ben 4.061,5 milliárd forint volt, 10,6 százalékkal több a 2009. évinél.  (Itthon időközben újabb és újabb történelmi csúcsokra fut a tulajdonosok által bezárt vállalkozások számának növekedési üteme.)

A vezető német tulajdonú magyarországi vállalkozások közül 13 növelni tudta az árbevételét, hét pedig az egy évvel korábbinál kisebb forgalmat könyvelhetett el 2010-ben. Egy évvel korábban még 14 cég számolt be a bevétel csökkenéséről. Profitadatokat nem közöltek, csak annyit, hogy 14 cég javított adózott nyereségén, hat rontott, s öt cég zárta a 2010. évet veszteséggel.


Az Audinak jól megy Magyarországon


Az Audi 2010. évi árbevétele elérte az 1.326,33 milliárd forintot, ami meghaladja a mögötte sorakozó E.ON Földgáz Trade, az Elmű és a Robert Bosch-csoport együttes forgalmát. Az Audi árbevétele egy év alatt 26,6 százalékkal nőtt, míg az E.ON Földgáz Trade Zrt. árbevétele 14,5 százalékkal 679,8 milliárd forintra mérséklődött. A Robert Bosch-csoport 34 százalékkal tudta növelni árbevételét, ami 339,9 milliárd forint volt, míg az Elmű árbevétele 6,6 százalékkal 254,1 milliárd forintra mérséklődött.

A húszas listán az Audi mellett szereplő autóipari beszállítók is jól teljesítettek: a ZF Hungária 7,6 milliárdról 44,7 milliárd forintra, a ZF Lenksysteme pedig 58,4 százalékkal 54,8 milliárd forintra növelte árbevételét. Az energetikai ágazatban működő német tulajdonú cégek árbevétele csökkent, de eredményeiken többnyire javítottak, ami az E.ON Földgáz Trade és az Émász esetében a 2009. évi veszteség csökkenését jelentette. A Crédit Agricole Corporate and Investment Bank megállapítása szerint - olvasható a honlapon - az árbevétel visszaesését az eladott energia és az ár csökkenése okozta.

A német tulajdonú élelmiszerláncok közül a Lidl és az Aldi növelte forgalmát, míg a Metróé csökkent. A Lidl Magyarország Bt. 175,8 milliárd forint árbevétele 15,6 százalék, az Aldi 43,5 milliárd forint árbevétele 22,5 százalékos éves bővülés, míg a Metro árbevétele 9,2 százalékkal 180,2 milliárd forintra esett vissza.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo