Így nassolunk mi

A magyarok fele szívesen kínálja vendégeit chipsszel, egyharmaduk pedig baráti összejövetelekre is burgonyás ropogtatnivalót visz. A tavasz és a jó idő miatt több programot szervezünk, több időt töltünk barátainkkal, ilyenkor szívesebben fogyasztunk sós snackeket is. A magyarok fogyasztását nem fogta vissza a chipsadó.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szívesen fogyasztjuk - Kép: SXC

A hétvégi családi és baráti összejövetelek fontos kelléke a sós ropogtatnivaló, ezek közül is a legnépszerűbb választás a burgonyachips: a kutatás során az 1400 megkérdezett fogyasztó közel negyede hetente, közel harmada pedig havonta fogyasztja. A heti gyakoriságú chipsfogyasztás főleg a fiatalabb, 18 és 29 év közötti korosztályra jellemző. A kutatásból az is kiderül, hogy válaszadók nagyobb része mindenevő, azaz szívesen ropogtat a burgonyaszirmokon kívül magvakat, pereceket és puffasztott termékeket is. 17 százalékuk azonban kizárólag a mogyorófélékhez ragaszkodik.

A magyarok fele leginkább tévénézés közben eszik chipset, így teremtve meg otthon is a valódi moziélményt. Akkor is szívesen veszünk chipset, ha vendégeket várunk, illetve akkor is, amikor mi magunk megyünk vendégségbe. Egy izgalmas társasozáshoz az emberek harmada választja a burgonyaszeleteket, de utazáshoz is szívesen viszünk magunkkal chipset. A ropogtatás évszakonként is változik.

„Érdekes, hogy míg a mogyorófélék fogyasztása csak a téli időszakban ugrik meg, addig a burgonyachips az év során a november-december hónapok mellett nyáron is csúcsra tör. Igaz, míg mogyoróból egyes években akár másfélszeresére is nőhet télen az elfogyasztott mennyiség, a burgonyachips nyári és téli „csúcsfogyasztása” csak 15-20 százalékkal haladja meg szezonon kívülit.” – mondta el Szabó Gábor, a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország piackutatója.

Sokan gondolják, hogy bűnös élvezet a sós snack fogyasztása, szakértők szerint azonban a kiegyensúlyozott étrendbe bőven belefér egy kis nassolás. „A józan mértéket nem meghaladó mennyiségű és gyakoriságú rágcsálnivaló fogyasztása nem ítélhető károsnak. Az egészséges táplálkozás mérsékelt és változatos étrendet jelent, ez nem zárja ki esetenkénti – akár heti néhány alkalommal történő – chipsfogyasztást sem. Ügyeljünk viszont arra, hogy hogy egyszerre csak 30-50 grammot fogyasszunk.” - tette hozzá Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke.

Az ág is húzza az üdítősöket
Az élelmiszeripart általában sújtó tehernövekedés – növekvő energia és üzemanyagárak, az alapanyagok drágulása – mellett jelentősen megugrottak az alkoholmentes italágazatot különösen érintő adók, illetve egyéb jogcímen kivetett új közterhek is, így a környezetvédelmi termékdíj, a népegészségügyi termékadó, vagy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj. A  környezetvédelmi termékdíj, a népegészségügyi termékadó és az áfa-elvonások csaknem 30 százalékkal nőttek tavaly, egyetlen év alatt.
A statisztikai adatok szerint a magyarok igazán visszafogottak a világátlaghoz képest: egy főre átlagosan napi 0,9 g chips jut, ami a napi energia-bevitel mindössze 0,2 százalékát adja, a sóbevitelünknek pedig csupán 0,1 százalékát.

Nem jött be a chipsadó

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint nem változott érdemben a magyar lakosság só- és cukorfogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására, míg az érintett ágazatok vesztesége jelentősen emelkedett. Az ÉFOSZ azt állítja, hogy “az élelmiszereket sújtó különadó hatására” a költségvetés áfa-, nyereség- és iparűzési adóbevétele jelentősen csökkent, a feketegazdaság megerősödött, míg az adó beszedésének költségei az államkasszát terhelték. Az intézkedés miatt több milliárd forint értékű tervezett beruházás hiúsult meg az ágazatban, az európai uniós támogatásokat visszamondták, megszűnt mintegy 1000 munkahely, különösen a hazai kis- és középvállalatoknál. A különadó ráadásul igazságtalan, hiszen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, ezért élelmiszerekre a jövedelmük arányában többet fordító társadalmi rétegeket fokozottabban sújtja – vélekedik a szövetség.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo