hirdetés

Gyújtsunk be a fűtési szezonnak

Hamarosan megkezdődik a fűtési szezon, és mint minden évben, idén is fokozott veszélyforrást jelent ez az időszak otthonainkban. Az Allianz Hungária Zrt. megvizsgálta az elmúlt hat év lakossági vagyon kárstatisztikáit, ami alapján jól látható, hogy a lakásokban bekövetkezett tűzesetek közel 60 százaléka az októbertől márciusig tartó időszakra esik.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Magyarországon az Allianz Kockázati Barométer 2015-ös adatai szerint a vállalatok működését leginkább fenyegető kockázati tényező a tűz- és robbanásveszély (65 százalék). A felmérés 47 ország 500 kockázati és vállalati biztosítási szakértőjének bevonásával készült. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban tűz és robbanás kockázata a válaszadók 27 százalékát aggasztja leginkább, így a rangsorban a harmadik helyet foglalja el, és hagyományosan listavezető ipari kockázatnak számít. De nem így a lakossági szegmensben. Az Allianz lakossági vagyon kárstatisztikái azt mutatják, hogy az otthonainkban egy esetleges tűzkár nincs ott a top félelmek között.

Az elmúlt években áprilistól szeptemberig átlagosan körülbelül havi 75 tűzesetet jelentettek be az Allianzhoz, a többi, fűtési szezonba eső hónap átlaga meghaladta a 110 darabot is. Az elmúlt évek statisztikái egyértelműen azt mutatják, hogy a legtöbb tűzkár decemberben történik. Ugyan nem a tűzkárok a leggyakoribb káresemények, de a legnagyobb ráfordítást az ilyen típusú károk jelentik, közel 600 ezer forint az átlagkár ezekben az esetekben.

A KSH legutóbbi népszámlálás során gyűjtött statisztikái alapján a magyar lakások 15 százaléka távhővel fűt, több mint 45 százaléka másfajta (központi, cirkó-) kazánnal, vagy más központi eszközzel rendelkezik, míg közel 40 százalék egyedi helyiségfűtéssel rendelkezik. Az Allianz megbízásából a GfK Hungária Kft. által végzett kutatás szerint a panelekben távhővel, az egyéb társasházakban vezetékes gázzal, míg a családi házakban gázzal és/vagy tűzifával fűtenek jellemzően; a családi és ikerházak 75 százaléka vezetékes gázt, 61 százalékuk pedig tűzifát is használ kiegészítő fűtőeszközként.

Komoly változások a felújításoknál
Az ősz komoly változásokat hoz a központi fűtésre és melegvíz-előállításra szolgáló készülékek energia-megtakarítási, hatékonysági követelményeiben is. Minden kazánra, bojlerre energiacímke kerül. A közpénzből megvalósuló, rezsicsökkentő felújításokra pedig már szigorúbb építési szabványok érvényesek.
A fűtéssel és tüzeléssel összefüggésbe hozható lakástüzek és egyéb károk – például szénmonoxid mérgezés – jó része elkerülhető, ha betartunk néhány alapszabályt.

 Megbízható szénmonoxid érzékelőt szerezzünk be!

Ezek az érzékelők fontosak lehetnek olyan lakó-helyiségekben is, ahol gázkazánt, cirkót, vagy gáztűzhelyet használunk, így a szénmonoxid-veszélyt időben észlelhetjük. A vásárláskor a használati és műszaki leírást gondosan tanulmányozzuk át, ugyanis vannak olyan készülékek, amelyek nem cserélhető elemmel rendelkeznek, vagy a megbízható működési élettartamuk túl rövid. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság publikussá tette a megfelelő és alkalmatlan érzékelők listáját a weboldalán, itt ellenőrizhetjük az eredményeket.

 Bízzuk szakemberekre az állapotfelmérést és a javításokat!

A fűtési szezon kezdetén ellenőriztessük szakemberrel a kéményjáratok tisztaságát, átjárhatóságát és a fűtési berendezés állapotát. Ha a fűtési készülékünk meghibásodott, javítását bízzuk szakemberre.

Az igazi rezsicsökkentés: a gázszámla fele megtakarítható
Csaknem a felére csökkentette egy család gázfogyasztását a Knauf Insulation által elvégzett kísérlet, amelyben egy teljesen szigetelt és egy szigeteletlen családi ház fogyasztását hasonlították össze. A számítások alapján a teljes szigetelés megtérülési ideje 12 év, az eredmények most a kormány elé kerülnek.
Biztosítsuk a meleg levegő szabad áramlását!

Amennyiben a fűtési készülék az égéshez szükséges levegőt a lakótérből használja fel, győződjünk meg arról, hogy a levegő utánpótlás biztosított és megfelelő méretű a szellőzőnyílás. A szellőzőnyílásokat mindig hagyjuk szabadon, ne tömítsük el azokat. Ha jól záródó műanyag nyílászáróink vannak, akkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre a fűtés és főzés céljára.

 Vigyázzunk a testi épségünkre!

Ne legyenek gyúlékony anyagok a nyílt láng és a sugárzó hő közelében, hiszen a kicsapó láng vagy szikra tüzet okozhat. Fokozottan ügyeljünk az égéstermékek megfelelő elvezetésére, mert a visszaáramló mérgező gázok könnyen tragédiához vezethetnek. Az ilyen típusú balesetek megelőzhetők, ha szénmonoxid érzékelőt helyezünk el otthonunkban - ezek a kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhetőek.

 Gáztüzelésű rendszereknél is elvárt a fokozott óvatosság!

A régi falazott, bélés nélküli kéményeket acél, alumínium vagy speciális műanyagból készült béléscsővel kell kibélelni, amely ellenáll a csőben lecsapódó megkötött savakat tartalmazó kondenzvíz maró hatásának. Tanácsos naponta több alkalommal is szellőztetni.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo