Az ingatlanpiacra is begyűrűzhet a brókerbotrány

Rendkívül sokat tervezték a közeljövőben, hogy a beinduló ingatlanpiacba fektetnek, ha felveszik a pénzüket a Quaestor és a Buda Cash befektetéseikből. Számos ügyfélnél lehetetlenült el a közeljövőben tervezett ingatlanvásárlás, hiszen nem tudnak hozzájutni a befektetéseikhez és a teljes bizonytalanság miatt nem tudnak és nem is mernek lépni.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: Pixabay

„Páran még ennél is szerencsétlenebbül jártak, hiszen lefoglalózták az ingatlant és a fennmaradó részletet akarták a bebukott cégeknél tartott forrásaikból fedezni. Ők nagy valószínűséggel, nem tudnak, vagy nem akarnak egyéb forráshoz jutni - bankhitelhez, családi segítséghez, vagyontárgyak eladásából szerzett fedezethez -  így a foglaló összegét is elveszíthetik.” – ecsetelte Molnár Kristóf az Openhouse Országos Ingatlan Franchise vezetője.

Molnár Kristóf rövid távon keresleti visszaesést prognosztizált az ingatlanon, hiszen tízezrekről van szó, akik nem kapják vissza a pénzüket és így nem is tudnak ingatlant vásárolni. Közép- és hosszabb távon viszont az ingatlanpiac lehet a legnagyobb nyertese a brókerbotránynak, hiszen a minimális kamat a bankbetéten és a teljes bizonytalanság a befektetési piacon az ingatlan felé terelheti a befektetőket és a megtakarítással rendelkező magánszemélyeket is. „Nem beszélve arról, hogy 15 százalék körüli eladási volumenélénkülés és árnövekedés is lezajlott a közelmúltban” - ami az Openhouse szakemberei szerint tovább fog folytatódni.

Jövő héten indulhat a kártalanítás

A Befektető-védelmi Alapnak (Beva) március 20-ig, jövő hét péntekig kell közzétennie a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek kártalanítására vonatkozó részletes tájékoztatását - olvasható a Beva honlapján. A tájékoztatóban a Beva meghatározza a kártalanítási igények bejelentésének első napját, amely nem lehet később, mint 2015. április 4. A befektetőknek ezt követően egy, a Beva honlapján is elérhető  formanyomtatványon kell majd kérelmezniük a kártalanítást. A kitöltött kérelmet a Bevához kell eljuttatni, erre az igényérvényesítés első napjától számított egy éven keresztül van lehetőségük a befektetőknek.

A Beva az elbírálás után haladéktalanul, de legkésőbb 90 napon belül fizeti ki a kártalanítást egy kijelölt bankon keresztül. A Buda-Cash ügyben mintegy 13 ezer befektető lehet érintett, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mekkora a befektetői követelés, ezek mértékét a társaság felszámolója állapítja meg és egyezteti minden ügyféllel.

Az egyre több ízben az évtized brókerbotrányának titulált Buda-Cash brókerház bukása súlyos következményeket ró az érdekeltségi körébe tartozó bankok ügyfeleire is. Mint az tegnap kiderült, a jegybank visszavonta a Buda-Cash érdekeltségeibe tartozó négy bank működési engedélyét.

Amelyik cég tehette, azonnal számlát nyitott egy másik pénzintézetnél, újonnan beérkező bevételeit már ide várja és igyekszik rövid távú likviditását fenntartani. A hónap eleje ugyanakkor tipikusan a bérfizetés ideje, aminél jelen helyzetben, nagyobb prioritást kaphat a március 15-i járulékfizetési kötelezettség határidőn belüli rendezése.

MIT KELL TARTALMAZNIA A PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZATNAK?
Hol, mennyi és ki a felelős? Leegyszerűsítve erre a 3 kérdésre kell választ adnia a céges pénzkezelési szabályzatnak a vállalkozás készpénzforgalmával, folyószámlájával és bankkártya-használatával kapcsolatban.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo