hirdetés

Amerikába vándorolnak a magyar megtakarítások

Számottevő lakossági forrás áramlott az év első felében tőzsdei befektetésekbe, amely a megtakarítási hajlandóság javulására utal. A kedvező folyamatot ugyanakkor nem tükrözi a Budapesti Értéktőzsde rendkívül alacsony forgalma, amelynek hátterében egyrészt a külföldi befektetők kivárása húzódik meg, másrészt a magyar kisbefektetők egyre inkább a külföldi értékpapírpiacokon keresnek vonzó célpontokat - derült ki a KBC Securities elemzéséből.
hirdetés

Javuló megtakarítási trendről árulkodik az első félév, megemelkedett a megtakarítási kedv és nőtt az érdeklődés az értékpapír-piaci befektetések iránt is. A kedvező folyamat nem hagyott azonban nyomot a Budapesti Értéktőzsde forgalmán (BÉT), amely 2010 óta szinte folyamatosan csökken. Az idei év első félében az azonnali piac duplikált forgalma 28 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakáétól, a júniusi forgalom pedig 33 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezzel az értékkel Budapest teljesített a leggyengébben az egyébként ugyancsak kétszámjegyű visszaesést átélő régiós piacok között.

A forgalom csökkenése az amerikai részvénypiacokra csak jóval kisebb mértékben jellemző, az összesített adatok júniusban például 4 százalékkal maradtak el az előző hónapétól és 6 százalékkal az előző év hasonló időszakában mérttől. Az USA tőzsdéinek forgalma a minimális visszaesés után is összehasonlíthatatlan magasságokban jár a magyar, vagy bármely más régiós tőzsdéhez képest: odakint egy-egy részvény napi forgalma akkora lehet, amekkorát itthon az egész térség nem produkál.

Indulnak a tárgyalások
Az IMF tárgyalások megkezdésének időpontja július 17. - jelentették be miután a héten az Országgyűlés elfogadta a jegybanktörvényt.

A külföldiek kivárnak

A budapesti börze helyzetét az is súlyosbítja, hogy az utóbbi hónapok európai válságjelei nyomán a külföldiek jelentős tételben számolták fel a magyarországi és más fejlődő országbeli részvény-befektetéseiket, a kockázatkerülés pedig nettó forráskivonáshoz vezetett, vélik a KBC Securities elemzői. Úgy látják, hogy változást a BÉT számára is többek között az EU-IMF hitel megállapodás hozhat, amely mérsékelheti a bizonytalanságot. A külföldi befektetők kivárnak addig, amíg nem bizonyosodnak meg arról, hogy a magyar költségvetés fenntartható pályára állítható, s a költségvetési hiány megszűntetéséhez nincs szükség olyan eseti intézkedésekre, amelyek érdemben befolyásolják egyes iparági szektorok, vállalatok, pénzintézetek teljesítményét.


Tordai Péter

„A növekvő likviditás mellett több vonzó vállalati célpontra is szükség lenne ahhoz, hogy megforduljon a BÉT-forgalom jelenlegi trendje, a jelek szerint ugyanis a lakosságtól bevonható tőke már növekedni kezdett." - hívta fel a figyelmet Tordai Péter, KBC Securities lakossági üzletágvezetője. Mind több - felhalmozásra képes - magánszemély lát ugyanis fantáziát az alulértékelt részvényekben. A részvénypiacokra beáramló források nagyságát is elsősorban a  tőzsdei árfolyammozgások befolyásolják.

Vannak már tartalékok

„Volt olyan hónap, amikor a korábbi összeg öt-tízszeresét mozgósították a kisbefektetők, hogy kihasználják azt a vételi lehetőséget, amelyet egy-egy komolyabb áresési hullám okozott." - mondta Tordai Péter. Hozzátette: „a gyorsan mobilizálható összeg mértéke arra utal, hogy a korábbinál nagyobb ütemben képződnek már tartalékok, amelyeket átmenetileg készpénzben vagy folyószámlán tarthatnak a befektetők, míg alkalom nem kínálkozik a befektetésre."

Laikusoknak is izgalmas
A Google, vagy az Apple sokak számára izgalmas papír, az áttörést hozó technikai fejlesztések különleges vállalati stratégiával a háttérben laikusokat is a parkettre csábítanak. Az előbbi részvények otthonának számító Nasdaq például a magyar kisbefektetők legkedveltebb külföldi piacának számít ki a KBC Securities adatai szerint.

Minden második forint Amerikába gurul

A budapesti börze helyett az elmúlt hónapokban a magyar lakosság egyre inkább a nemzetközi tőzsdék felé fordult: a KBC Securities adatai szerint a friss befektetésre szánt pénz több mint fele külföldi, elsősorban amerikai részvényekbe áramlik. Az USA-beli tőzsdék vonzerejét a kellő likviditás mellett az izgalmas kereskedési lehetőséget kínáló technológiai részvények is növelik.

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo