A város, ahol a világon a legjobb vállalkozni

Gyakran adóparadicsomként emlegetik Szingapúrt. Az Oroszlánvárosban ugyanis az adózási és pénzügyi környezet egyedülálló a helyi cégek számára.

PP grafika

Szingapúr az egyenlítői éghajlaton fekszik, lakossága 5 millió 350 ezer, és négy hivatalos nyelve van. A különleges körülmények mellett ez a világ egyik legszervezettebb állama, és legfontosabb pénzügyi központja, ahol meghökkentően alacsony a bűnözés, és az egyik legmagasabb az egy főre jutó GDP. Tagja a Világkereskedelmi Szervezetnek, a Brit Nemzetközösségnek, továbbá a legnagyobb délkelet-ázsiai és óceániai gazdasági szövetségeknek.

A Világbank 2013-as jelentése alapján Szingapúr várja a legkedvezőbb feltételekkel a vállalkozó kedvű cégalapítókat. A tanulmány nemcsak az adózási szempontokat veszi figyelembe, hanem a hivatali ügyintézés egyszerűségét és a jogbiztonságot is. (Más távol-keleti országok is nagy lehetőségeket tartogatnak a kisvállalkozásoknak is.)

A városállam a nyitott gazdaság egyik legkiemelkedőbb példája, a jövedelmek és a tőke szabad áramlása jellemzi, továbbá nem korlátozzák a külföldiek befektetéseit sem. Az Oroszlánváros a megkötött nemzetközi befektetővédelmi megállapodások tekintetében is az élen jár. Magyarországgal is létezik ilyen jellegű megállapodása, vagyis a magyarok Szingapúrban elhelyezett megtakarításai fokozott, állami szinten biztosított védelmet élveznek. Az ország bankrendszerének bemutatása helyett elegendő csak példaként említeni, hogy olyan nagynevű nemzetközi bankok központja található itt, mint az HSBC, az OCBC és a DBS.

A leggyakoribb cégforma a korlátolt felelősségű társaság, az úgynevezett Private Limited és az Exempt Private Limited. Az utóbbi kategóriába tartozó cégekre adminisztratív könnyítések is vonatkoznak (például nem kell könyvvizsgáltatni a beszámolójukat). A társaság csak akkor lehet Exempt Private Limited, ha részvényesei között csupán magánszemélyek vannak, és számuk nem haladja meg a húsz főt. A szingapúri cégek esetében kötelező helyi igazgatót, cégtitkárt kinevezni, és irodát fenntartani. A társaság részvényese lehet bárki – akár egy másik cég is –, továbbá nincs előírás a minimális alaptőkére se.

Szingapúr úgy teremt egyedülálló cégalapítási és mondhatni adóparadicsomi környezetet, hogy ezzel párhuzamosan az itt bejegyzett cégek nemzetközi elismertsége is megkérdőjelezhetetlen
Szingapúrban a társasági adó mértéke 17 százalék, azonban két megkötéssel teljes mértékben adómentesnek minősül a cég jövedelme. Az egyik feltétel, hogy a jövedelem ne Szingapúrból, hanem kizárólag külföldről származzon. Tehát ha a cég partnere egy másik országban működik, akkor az onnan származó jövedelem adómentességet élvez. A másik feltétel pedig az, hogy a külföldről származó jövedelem ne érkezzen be Szingapúrba, ami legegyszerűbben úgy teljesíthető, ha a vállalkozás nyeresége egy külföldi bankszámlára kerül.

Ha netalán mégis Szingapúrba érkezne a jövedelem, akkor sem kell magas adóteherre számítani, ugyanis a cég működésének első három évében az említett 17 százalékos társasági adó helyett meghatározott jövedelemszintig 0 és 8,5 százalék az alkalmazandó adó mértéke.

Fontos azt is kiemelni, hogy Szingapúr több mint 70 országgal kötött egyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről. Emiatt gondos adótervezéssel további adóelőnyök érhetőek el nemcsak a nemzetközi kereskedelmi ügyletekben, hanem holding társaságoknál is, ráadásul számos ország a közös adóegyezmény miatt nem tekint Szingapúrra offshore-helyszínként.

Mindezek alapján jól látható, hogy Szingapúr oly módon teremt egyedülálló cégalapítási és mondhatni adóparadicsomi környezetet, hogy ezzel párhuzamosan az itt bejegyzett cégek nemzetközi elismertsége is megkérdőjelezhetetlen.

Dr. Magyar Csaba Crystal Worldwide Kft.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo