hirdetés

Nyugtatgatjuk a piacokat, erősödhet a forint

Tegnap bejött a papírforma, a jegybank csökkentette az alapkamatot. Sőt, a monetáris tanács azt is kijelentette, hogy nincsen szükség további nem konvencionális eszközök alkalmazására. Ez azért fontos, mert a kormány üzeneteként is fel lehet fogni, legalábbis a tanácsban uralkodó erőviszonyok alapján.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Eltűnőben van a forinthígítási félelem a piacokon, amely a forint erősödésében csapódik le. A tengerentúlon a gyenge makrogazdasági adatok (pl. fogyasztói bizalom) ellenére (a Nasdaq-ot kivéve) emelkedést produkáltak a piacok, hiszen a befektetők egyre inkább a távoli gazdasági magasságokra vetik tekintetüket és átnéznek a jelenlegi problémákon.

Más szavakkal: a kockázati prémium továbbra is csökken, ami felfelé hajtja az árfolyamokat, így nem meglepő, hogy Ázsia is csatlakozott az emelkedéshez. Ami viszont meglepő, hogy a DAX index ma reggel éppen csak, hogy emelkedni tud, pedig minden adott ahhoz, hogy egy kissé erőteljesebb felfelé mozgást lássunk. Ezek után megint csak nem meglepő, hogy ma a BUX-ban további emelkedést várunk. Varga Mihály azt nyilatkozta tegnap, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy 3% alatt tartsa a hiányt. Az IMF kritikáira adott válasz pozitív, azonban az esetlegesen várható intézkedések bizonytalanságban tartják a piacokat.

A forint tegnap jelentős erősödést tudott felmutatni, és a hétfői 300-as árfolyamhoz képest már 296 alá csökkent az EUR/HUF. Délelőtt még enyhe bizonytalanság volt érezhető az árfolyam mozgásában, majd a kamatdöntést követő percekben egy enyhe forintgyengülés volt látható.

Az erősödés a délután három órakor kezdődő sajtótájékoztató után indult el, ugyanis a Monetáris Tanács egyöntetűen állást foglalt arról, hogy a jelenleg alkalmazott nem konvencionális jegybanki eszközökön kívül továbbiak alkalmazását csak rendkívüli pénzügyi helyzetben látják indokoltnak. A Tanács állásfoglalása azért volt kiemelt jelentőségű, mert nagymértékben csökkentette azokat a félelmeket, hogy az új jegybankelnök esetleg nem konvencionális eszközökön keresztül monetáris lazítást vinne véghez, ugyanis ehhez szüksége van a Monetáris Tanács támogatására is.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Az EUR/HUF árfolyama tegnap 297,8-ról 295,81-re változott. A félelmek csökkenése pedig akár hosszabb távon is megnyugvást hozhat a forintnak. Kissé negatív amerikai, ugyanakkor pozitív európai adatok érkeztek tegnap. Ennek megfelelően a dollár gyengülést mutatott az euróval szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,3456-ról 1,3492-re emelkedett.

USA:

A Dow 0,52%-ot, az S&P szintén 0,52%-ot emelkedett, miközben a Nasdaq értéke nem változott. A Dow Jones index értéke ezzel 2007-es magasságokba emelkedett. Amerikában tovább esett a fogyasztói bizalom, ráadásul a csökkenés mértéke nagyobb volt, mint amekkorát vártak. A várt 64 pontos érték helyett 58,6-ot mértek. A csökkenés még jelentősebb, ha figyelembe vesszük, hogy a korábbi adatot a felülvizsgálat során felfelé módosították.

A CaseSchiller házárindex értéke is csökkenést mutatott: 145,82 lett, szemben a várt 145,94-el. Ma fejeződik be a Fed kétnapos tanácskozása, részleteket este tudhatunk meg. A várakozások szerint a jegybank továbbra is fenntartja a korábbi monetáris lazításokat.

Rosszul alakult a diákhitelek visszafizetési rátája az USA-ban, ugyanis az elmúlt két évben felvett diákhiteleken belül 15%-ra emelkedett a nem teljesítési arány. A Ford árfolyama a kedvező gyorsjelentés ellenére is csökkenést mutatott. Az egy részvényre jutó eredmény 0,31 dollár lett, miközben az elemzői várakozások átlaga csak 0,254 dollár volt. Ennek ellenére csökkent az árfolyam, melynek fő oka, hogy Európában a korábbinál nagyobb veszteséget várnak. Korábban 1,5 milliárd dollár mínusszal kalkuláltak, azonban a vállalat mostani becslése szerint ez 2 milliárd dollár is lehet. A kettő közötti különbség részvényenként 13 centet jelent.

A Pfizer a vártnál jobb negyedéves eredményt tett közzé. A negyedik negyedéves korrigált EPS 47 cent lett, szemben a várt 44 centtel. Az árbevétel pedig 15,07 milliárd, míg a várakozás 14,44 milliárd dollár volt. Az idei évre a vállalat 2,2 és 2,3 dollár közötti EPS célt tűzött ki. Az már korábban ismert volt, hogy az állategészségüggyel foglalkozó Zoetis egységet tőzsdére viszik, de most felmerült az is, hogy a generikus üzletágat is leválasztatnák.

Nagyot ugrott az Amazon árfolyama a zárás utáni kereskedésben a negyedéves gyorsjelentés közzététele után. Az árbevétel és az eredmény is elmaradt a várakozástól, azonban az összehasonlításul szolgáló egyszeri tételek nélkül számolt eredmény meghaladta a prognózisokat.

Az Apple tegnap új iPad készüléket mutatott be 128 Gb háttér kapacitással. A bejelentés váratlanul érkezett, szokatlan módon különösebb felhajtás nélkül. Az új termékkel a nyereséghányadot igyekezhet növelni a társaság. Ma mutatja be a RIM az új BlackBerry 10-es okostelefont, melytől jelentős áttörést várnak az elmúlt időszakban igencsak gyengélkedő vállalatnál.

Az amerikai szenátus tegnap nagy többségben megszavazta John Kerry massachusetts-i szenátor külügyminiszteri kinevezését, aki Hillary Clintont váltja. Barack Obama tegnap Las Vegasban bejelentette, maga terjeszt elő törvénytervezetet a bevándorlás átfogó reformjára.

Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Európa:

A spanyol tőzsdefelügyeletnek péntekig kell döntenie arról, hogy meghosszabbítja-e a spanyol részvények shortolásának tilalmát. Amennyiben nem születik újabb tiltó határozat, akkor a júliusban elfogadott fél éves tiltás lejárta után újra lehet majd a spanyol részvények árfolyamának csökkenésére spekulálni. Az S&P felülvizsgálta Ausztria besorolását, és a kilátásokat az eddigi negatívról stabilra változtatta.

Ma kezdődik az EKB LTRO programjának visszafizetése. Úgy látszik, az EU a korábbi Liikanen-javaslatnál kevésbé szigorú keretek között szabályozná az európai bankrendszert. Ezek szerint a kereskedelmi és a befektetési banki tevékenységet mégsem kéne különválasztani. Ez különösen azoknak a bankoknak fontos, akik mindkét piacon aktívan jelen vannak. Múlt héten például a Deutsche Bank kurzusában láthattunk egy komolyabb esést, miután a szabályozó hatóság a szétválasztás hatásait szimuláltatta a német bankóriással.

Olaj, arany:

Az olaj árfolyama 96,46-ról 97,57 dollárra emelkedett, köszönhetően annak, hogy továbbra is bíznak a befektetők a gazdaság felfutásában. Az arany is emelkedést mutatott, és áttörte a 200 napos mozgóátlagot is. Az árfolyam 1655,75 dollárról 1663,8 dollárra emelkedett. Az arany piacát jelenleg két ellentétes hatás befolyásolja. Folyamatosan zajlik a portfolió átrendeződés a részvénypiacok irányába, ami csökkenti az arany iránti keresletet. Ugyanakkor a dollár gyengülése, illetve a Fed mai döntése előtti pozitív várakozások az árfolyam növekedésének irányába hatnak.

Távol-Kelet:

A Nikkei index értéke 2,28%-ot, a Hang Seng 0,79%-ot, a Shanghai index értéke pedig 0,98%-ot emelkedett. A japán kiskereskedelmi forgalom decemberben év/év alapon 0,4%-kal növekedett, szemben a várt 0,3%-kal. Dél-Koreában az ipari termelés csak 0,8%-kal növekedett, szemben a várt 1,2%-kal.

Határidős piacok:

Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

 

Jogi nyilatkozat

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo