Ma felcsillan a remény!

Elindul egy kis, de lehet hogy később nagyobbá váló emelkedési hullám. Lehet, hogy ebben a körben sem lesz forgalom, hogy nehogy jól érezzük magunkat, de azért egy furcsaságot észrevehetünk a BUX grafikonján.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Ismét a medve uralta a tengerentúli tőzsdéket, az indexek egyenletesen estek a nap során (Dow -0,5%; S&P -1,1%; Nasdaq -1,1%). Bár ezúttal nem jött csalódást keltő makroadat, a görög adóssághelyzet és a Fed banki tőkekövetelmény növelésre vonatkozó várakozások visszalépésre

késztették a befektetőket.

- A Fed ugyanis a hírek szerint tovább szigorítaná a bankok tőkemegfelelési helyzetét, és értesülések szerint a szabályozás a Bázel III szigorán is túlmutatna. A Fed kormányzótanácsának egyik tagja, Daniel Tarullo múlt pénteken arról beszélt, hogy a szabályozóknak a tőkekövetelmény emelésével kell elérniük a banki fúziók számának csökkenését, mivel a nagyobb bankok többletkockázattal járnak, és társadalmi hasznot nem hoznak.

- Az Apple tegnap tartotta az éves fejlesztői konferenciáját San Fransisco-ban, ahol 3 fontos újítást is bejelentettek. A legfontosabb bejelentés az iCloud online szolgáltatás bevezetése, mely megkönnyíti az egyes eszközök közötti szinkronizációt, és ezzel az Apple egyik legnagyobb hibáját korrigálja. A várt szerint nem kerül bemutatásra új iPhone, ám a hozzá tartozó operációs rendszer megújult, iOS 5 néven. Szintén új rendszert kaphatnak az Apple számítógépek, notebookok, OS X Lion név alatt. A bejelentésre azonban nem reagált pozitívan az árfolyam, sőt az Apple részvények a piaccal együtt 1,6%-ot estek.

- Fontosabb markogazdasági adat ma sem kerül nyilvánosságra.

Olaj és arany:

- 1,2%-ot esett tegnap a WTI olaj ára, amit ma 0,6%-os csökkenéssel toldott meg a nyersanyag árfolyama. Jelenleg 98,4 dolláron kereskednek az olaj hordójával.

- Holnap tartja ülését az OPEC Bécsben. A napokban nőtt a spekuláció arra vonatkozóan, hogy a szervezet növeli a kitermelési kvótáit, hogy lejjebb hozza a gazdasági fejlődésre negatívan ható magas olajárakat.

- Az arany ára tegnap még emelkedett a növekvő tőkepiaci aggodalmak közepette, ám nap végére visszagyengült az árfolyam. Jelenleg 1.544 dolláron kereskednek a nemesfém unciájával.

Távol-Kelet:

- A negatív tartományban volt a börzék többsége ma reggel Ázsiában (Nikkei +0,7%, Shanghai +0,3%, Hang Seng -0,4%, Kospi -0,7%, All Ordinaries -0,0%).

- A japán indexet a gyengülő jen, a korrigáló Tepco (+4,4%) és a Toyota (+2,2%) segítette a pozitív tartományba. Utóbbival kapcsolatban az a hír látott napvilágot, hogy 70%-kal emeli a Prius-ok gyártását az erős kereslet miatt. A Toshiba 2,5%-ot emelkedett, a Sony 1,7%-ot esett a hírre, mely szerint végső fázisba kerültek a tárgyalások a két cég LCD kijelző gyártásának egyesítéséről.

- A Hang Seng-et a pénzügyi papírok húzták le (Agricultural Bank of China -0,9%, China Construction Bank -0,2%).

- Nem változtatott a 4,75%-os alapkamaton az ausztrál jegybank. A döntéshozók indoklásukban elmondták, hogy a jövőben is árgus szemekkel figyelik a gazdasági növekedés és az infláció

alakulását, azonban egyelőre úgy látják, mindegyik az általuk vártnak megfelelő lesz.

Devizák:

- Tegnap kisebb korrekciót láthattunk a dollár piacán, 1,457-ig erősödött vissza az árfolyam. A hajnali kereskedésben ismét gyengülésnek indult a tengerentúli deviza, 1,46-ig kapaszkodott vissza az árfolyam.

- A japán jen valamelyest tovább erősödött tegnap, melyet korrekció követett a reggeli órákban 80,3-ig.

- Tegnap nagyot gyengült a forint. A 263-as szint közeléből rugaszkodottt el az árfolyam, és 266 környékén zárta a kereskedést. A reggeli órákban nem gyengült tovább a hazai fizetőeszköz, 265,8 környékén stabilizálódott az árfolyam.

Határidős piacok:

- Pluszban tartózkodnak az amerikai határidős részvényindexek ma reggel.

Erste kommentár

Mégis eljön az a pillanat, amikor legalább egy kis korrekciót megpróbálunk? Az indexek s a részvények többsége már pénteken fontos támasz szintek közelébe süllyedt. Ezek után idegtépő hezitálás kezdődött hétfőn. Ugyan arra számítottunk, hogy elrugaszkodunk a biztos támasznak tűnő szintektől, s legalább egy halovány korrekciót megpróbálunk, a valóság a posványos, mocsaras kereskedés folytatódása volt. Ma pedig felcsillan a remény, hogy történik valami. Elindul egy kis, de lehet hogy később nagyobbá váló emelkedési hullám. Lehet, hogy ebben a körben sem lesz forgalom, hogy nehogy jól érezzük magunkat, de azért egy furcsaságot észrevehetünk a BUX grafikonján. Ha sas szemmel figyeljük az órás mozgó oszcillátort, akkor feltűnhet a pozitív divergencia rajta. Sőt igazából a visszatérő pozitív divergencia, amely a néhány hetes lejtmenet előtt volt. Sőt még ahhoz képest is látunk pozitívumokat, de ilyen lelkesek már ne legyünk. Elégedjünk meg azzal, hogy ma elkezdődhet, egy nyári típusú emelkedés (korrekció?), amelyhez valószínűleg kis forgalom fog társulni.

Rövid hírek

- Az Állami Nyomda bejelentette, hogy részvényenként 36 forint osztalékot fizet a 2010-es év eredményéből. A részvények június 9-én forognak utoljára osztalékszelvénnyel, az osztalékfizetés június 22-én kezdődik.

Gazdasági hírek

- Negatívról stabilra javította Magyarország kilátásait a Fitch tegnap délután. A besorolásunk továbbra is 'BBB-'. A hitelminősítő szerint a döntés hátterében a kormány konvergencia programjában ismertetett intézkedések állnak, valamint az a tény, hogy egyre nő annak az esélye, hogy 2012-re sikerül a költségvetési hiányt 3% alá faragni. A Fitch szerint az intézkedések nagyban ellensúlyoznák az adócsökkentések hatását, amiket a magánnyugdíj-pénztári eszközök átvétele, a speciális válságadók és a bankadó csak ideiglenesen tud ellentételezni. Fontos azonban, hogy az intézkedések jelentős megvalósítási kockázatot hordoznak. A Fitch 2012-re 2,9%-os GDP-arányos deficittel számol, ami megfelel az Erste várakozásának, de elmarad az EU 3,3%-os célszámától. A hitelminősítő szerint a fiskális program sikeres megvalósítása felminősítést vonhat magával, míg a masszív GDP-növekedés (strukturális reformokkal, erős külkereskedelmi egyenleggel és a külső adósság GDP-hez viszonyított arányának csökkenésével karöltve) szintén pozitív reakciót válthat ki az ország megítélésében.

Jogi nyilatkozat:
A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak - teljes vagy részleges - felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebroker.hu ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Véleményvezér

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.
Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo