Jó lesz szárazon tartani a puskaport!

Ugyan a spanyolok éppen „görögösödnek", azaz mondanak valamit, aztán a tények mást mutatnak a költségvetési hiány tekintetében, de a piacok egyelőre ignorálják ezt. Pedig a GDP visszaesése is méretesebb lehet a vártnál Ibériában, s kérdés, hogy az újabb intézkedések (a GDP 1,8%-ra rúgó, 13+5 milliárd eurós egyenleg javítás) tényleg elérik-e a kívánt hatást.

Mindenesetre az EU úgy döntött, hogy megnézi, mi a fene is folyik ott, s vizsgálóbizottságot küld a spanyolokhoz, hogy átnézze a költségvetést és a számlákat. Szóval lenne okunk aggódni, de ez a két hétig csak esni tudó piacokat egyelőre érzéketlenül hagyja. Végül is olcsók a részvények, ha a kockázati prémiumokat, amelyek ismét az egekbe szöktek, újra magasnak tartjuk. Szóval jöhet egy újabb emelkedő nap, de érdemes a puskaport szárazon tartani!

USA, Európa:

- Visszatért a jó hangulat, és nagyot emelkedtek zárásra a tengerentúli indexek (Dow 1,09%, Nasdaq 2,46%, S&P500 1,6%).

- Hatalmasat emelkedett a hetek óta zuhanó Apple, a papír árfolyama 6%-ot értékelődött fel. A cég kurzusát az hír is segítette, hogy pert nyert Hong Kong-ban az iPad márkanávvel kapcsolatban.

- A Facebook árfolyama tegnap folytatta a lejtmenetet, és további 11%-os zuhanás után 34 dolláron zárta a kereskedést.

- Fontos makroadat tegnap nem látott napvilágot, ma viszont a Dell gyorsjelentése mellett használt lakásértékesítési adatokat, és a Richmond-i Fed indexet publikálják délután.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

- A spanyol GDP várhatóan 0,3%-ot fog csökkenni a második negyedévben, ugyanakkorát, mint az első negyedévben. Egész évre pedig 1,7%-os csökkenéssel számol a kormány. Ennek ellenére a tavalyi 8,9%-ról 5,3%-ra csökkentik a hiányt, (a 2011-es módosított hiányadatok pénteken láttak napvilágot). A spanyol tartományok vállalták, hogy a kiadásokat 13 milliárd euróval csökkentik és a bevételeket 5 milliárd euróval növelik.

Olaj, arany:

- A pénteki csökkenés után tegnap korrekciót láthattunk az olaj piacán. 92,5 dollárig, 1,2%-kal emelkedett az árfolyam, a tendencia a reggeli órákban is folytatódott.

- Kifulladt az emelkedés az arany piacán, tegnap már csak oldalazásra futotta 1.593 dollár környékén. A következő ellenállást a 20 napos mozgóátlag jelenti (1.611 dollár).

Távol-Kelet:

- Jó hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon (Nikkei 1,1%, Hang Seng 1,15%, Shanghai 0,99%).

- Fontos makroadatok nem láttak napvilágot a távol-keleti tőzsdéken. A piacokat a kínai miniszterelnök gazdasági növekedéssel kapcsolatos kommentárja is segíthette az emelkedésben.

Devizák:

- A forint határozott erősödéssel zárta a tegnapi kereskedést. Lepattant a 300-as lélektani szintről, és a 200 napos mozgóátlag közelébe, 296-ig zuhant.

- A dollár a tegnapi kereskedést is gyengüléssel zárta az euró ellenében, miután 1,282-ig rallyzott az árfolyam. A korrekció folytatódhat tovább.


Forrás: Erste Befektetési Zrt.

Határidős piacok:

- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo