hirdetés

Bankszámlák: vállalati ügyfelek nagyító alatt

Magyarországon a vállalkozások 227 pénzintézetnél vezetik számláikat, de 1000 feletti vállalati ügyfélszámmal csupán 50 pénzintézet rendelkezik. A vállalati bankszámlák 80 százaléka 13 pénzintézetnél összpontosul. A Bisnode csoporthoz tartozó, nemzetközi cégminősítő, Dun & Bradstreet Hungária Kft. elemzése a cégbíróságon bankszámlát bejelentett vállalkozások adatait tartalmazza. A bankszámla adatok hivatalos forrásból bárki számára elérhetőek, a Bisnode csoport, mely Európa egyik vezető digitális üzleti információ szolgáltatója, a nyilvános adatok összesítését végezte.
hirdetés

Érdemes megvizsgálni, hogy az egyes pénzintézetek vállalati ügyfélköre, hogyan oszlik meg a cégek mérete alapján. Általában a kisebb és nagyobb vállalkozások hasonló arányban szerepelnek az egyes bankok és takarékszövetkezetek ügyfélkörében, azonban néhány pénzintézet szignifikánsan eltér ügyfélméret alapján az átlagtól.

Eltérő ügyfélösszetétel

A Citibanknál a bank közel 8400 vállalati ügyfele az átlagnál nagyobb mértékben kerül ki a több főt foglalkoztató, nagyobb cégekből. Az AXA Bankra és a Magnet Bankra jellemzőek a kis ügyfelek, és a bejelentett foglalkoztatotti létszám nélkül tevékenykedő betéti társaságok. A Volksbanknál az átlagnál felülreprezentáltabb az 1–9 főt foglalkoztató – még a mikro vállalkozásokhoz tartozó – cégvilág.

A Commerzbank ugyan nem szerepel a legnagyobb 15 vállalati ügyfélkörrel rendelkező pénzintézet között, mivel körülbelül 1300 vállalkozás vezet bankszámlát nála, viszont a banknál jelentős számban képviselik magukat a nagyobb cégek. Vállalati portfoliójának 22 százaléka ugyanis a 10–49 főt foglalkoztató kategóriából kerül ki, de az 50–249 fős kategória is 14 százalékot képvisel, a 250 fő feletti létszámú cégek pedig a Commerzbank ügyfeleink 5 százalékát adják.
Vállalati bankügyek
A Dun & Bradstreet előző felmérése szerint a vállalatok 14,7 százaléka rendelkezett egynél több bankszámlával. Egy vagy kettő bankszámlát a cégek 87,3 százalékának vezettek a pénzintézetek, azaz elenyésző azon cégek, társas vállalkozások száma, amelyek három vagy annál több bankszámlát birtokoltak.
Az átlagtól nagyobb eltérést mutat a Takarékbank Zrt. ügyfélszerkezete, ugyanis arányaiban itt is felülreprezentáltak a nagyobb cégek. A Takarékbank 1200-as vállalati ügyfélkörének ugyanis 23 százaléka a 10–49 fő közötti cégek, 10 százaléka pedig az 50–249 főt számláló vállalkozások.

Jelentős különbségek régiós bontásban

Régiós bontásban vizsgálva a pénzintézetek vállalati ügyfélkörét, egyértelmű, hogy a takarékszövetkezetek egy régióban érdekeltek jelentősen, de a legnagyobb vállalati ügyfélkörrel rendelkező bankok portfoliójának területi megoszlása is különböző.

Az összes vállalati bankszámlából kiindulva, elemezve a számlavezető pénzintézetek részesedését, azt látjuk, hogy az OTP részesedése minden régióban 12 és 18 százalék között mozog, de nem minden területen piacvezető. A K&H a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon is megelőzi a legnagyobb magyar bankot 16 százalékos számlavezetésből való részesedésével. Az Erste-nek jelentős a részesedése az Észak-Alföldön, míg a Volksbank még Közép-Magyarországhoz képest is nagyobb arányban van jelen a Nyugat-Dunántúlon 4 százalékos részesedésével.

Hol bankolnak a legkockázatmentesebb ügyfelek?

A Bisnode Rating előrejelzi, hogy milyen valószínűséggel kerül egy adott cég az elkövetkező 12 hónap során csőd-, felszámolási eljárás alá, vagy a fizetésképtelenség állapotába. A bankok vállalati portfólióját vizsgálva ez alapján megállapítható, hogy mely banknál kötnek szerződést a kevésbé kockázatos, valamint a kockázatosabb vállalkozások.

A 15 legnagyobb vállalati ügyfélszámmal rendelkező pénzintézet közül az AXA Bank és a Pátria Takarék rendelkezik átlagosan a legkisebb kockázatú ügyfelekkel, míg a Volksbank és az FHB ügyfelei a 15-ös toplistában a legkockázatosabbak.

Ha az 1000 vállalati ügyfél feletti pénzintézetet vizsgáljuk, akkor nagyrészt takarékszövetkezeteket találunk a legkevésbé kockázatos ügyfélportfolióval rendelkező pénzintézetek között. A legkisebb kockázatú ügyfelekkel a Savaria takarékszövetkezet dicsekedhet, míg a 15 legnagyobb pénzintézet listájából csupán az AXA Bank és az OTP szerepel az 1000 céges ügyfél feletti legkisebb kockázatú ügyfélkörű pénzintézetek 10-es listáján.

Az elmúlt évek gazdasági helyzete a körültekintőbb kockázatkezelés és credit management felé tereli a pénzintézeteket is. A bankok érdeke, hogy biztonságos portfólióval működjenek, mivel megbízható vállalati ügyfélkör esetén nagyobbak a biztonságos hitelkihelyezés esélyei, amit a gazdasági helyzet egyre inkább megkövetel. Tendenciaként elmondható, hogy nemcsak a bankszektorban, hanem a többi iparágban is egyre fontosabbá válik a megbízhatóbb, kevésbé rizikós megrendelőkör, ami sokszor a kockázatos vevőkről való lemondással jár.

 

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo