Akikkel kivételeznek a bankok

Megduplázódott a privát banki ügyfelek száma és az ágazat által kezelt vagyon nagysága 2006 és 2010 között, de sokan - becslések szerint még egyszer ennyien - még nem találták meg az utat a szolgáltatáshoz.

Nagyságrendileg 54 ezer privát banki számla van ma a piacon, (miközben a lakosság fele egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással) a valós ügyfélszám pedig ennek 34-40 százaléka lehet, miután sok befektető több bankkal is kapcsolatban áll. Becslések szerint még egyszer ennyien vannak, akik a vagyonuk alapján a privát banki ügyfelek közé tartozhatnának, de sokan közülük még lakossági ügyfélként bankolnak. (Hogy hova kerülnek a magyarok megtakarításai, arról itt olvashatja további cikkünket.)


Fotó: Piac&Profit/Fényes Gábor

 

Standard előnyök a„privát“ ügyfeleknek
■ A folyószámlán lévő, nem lekötött összeg után is kiemelt kamat jár.
■ Alacsonyak a banki tranzakciós költségek.
■ Ingyenes a számlavezetés, a számlakivonat, a számlaletiltás, a limitfigyelés, a rendszeres és az egyedi átutalások, a csoportos beszedési megbízások, a bank hazai és külföldi ATM-hálózatán belül a készpénzfelvétel és a presztízsszolgáltatás mellé igényelhető exkluzív aranykártya.
■ Kedvezményes az értékpapír-számla vezetése, alacsonyabbak a tőzsdei tranzakciós díjak.

- A cégekben lévő vagyon egy része valószínűleg előbb-utóbb a bankokba kerül - állítja Somogyi Péter, a CitiBank számlavezetési és befektetési üzletágának ügyvezető igazgatója. Takács András, az OTP Bank befektetési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy az üzletág eddig rendkívül dinamikus bővülése ugyan lassulni fog, de a magyarországi szolgáltatók a fejlett piacokénál még mindig kedvezőbb eredményeket érhetnek el.

- Becsléseink szerint a hazai privát banki piacméret nagyjából 2000 milliárd forint körül alakul - mondja.

Nő a limit

A piac mérete nehezen azonosítható Konkoly Miklós, a Budapest Bank privát banki vezetője szerint, hiszen a prémiumbanki szolgáltatás megjelenésével folyamatosan változik az üzletág mérete. A kérdés, hogy egy-egy szereplő mekkora összeghatárnál különíti el a prémium-, illetve privát banki szolgáltatásait. Somogyi Péter szerint ebben van fejlődés, a szolgáltatók és az ügyfelek számára is tisztul a szolgáltatás mibenléte.

- A kilencvenes évek végén indult Magyarországon a privát banki szolgáltatás, de kezdetekben nem különbözött a kiemeltügyfél-kezeléstől. A VIP-szolgáltatás keretében az egyes pénzintézetek felkeresték a vállalatvezetőket, és ingyenes számlát ajánlottak számukra magas kamatozással. A privát bank azonban elsősorban a befektetésről szól. A szolgáltatás lényege, hogy egy megszerzett, megörökölt vagy vállalateladásból származó vagyon reálértéken őrizze az értékét. A vagyonos réteg bővülésével a legtöbb hazai szolgáltató is elindult ebbe az irányba - magyarázza Somogyi Péter, aki szerint a belépési limitek növelése is hozzájárult a szolgáltatás minőségének fejlődéséhez és ahhoz, hogy egyre élesebben elváljon a VIP-ügyfélkezelés a privát banki portfóliótól.

A prémiumszolgáltatás határát Takács András 5-10 millió forint likvid megtakarításnál húzza meg, míg a privát bankok szolgáltatásait legalább 20-30 millió forint likvid megtakarítással érdemes igénybe venni. Ugyanakkor, ha a presztízs, személyre szabott és kényelmi kiszolgálási elemeken túl a vagyonkezelés optimalizálása kerül inkább előtérbe, akkor az igazán hatékony vagyonmenedzselés körülbelül 50 millió forintos likvid vagyonnál kezdődik.

Konkoly úgy látja, hogy a privát banki belépési limitek emelkedése a prémiumbanki szolgáltatások markánsabbá válását eredményezte a hazai lakossági bankok kínálatában.

- A fejlődés jelenlegi fázisát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elnevezések keverednek, és a belépési összeghatárok között jelentős átfedések vannak. Ez az átalakulás természetes velejárója. A következő időszakban az lesz a döntő, hogy melyik szereplő hogyan tudja összehangolni az újonnan alakult kiszolgálási szinteket.

A világ legjobb privát bankjai
A Euromoney felmérése szerint 2011-ben:
■ a több mint 15 éves hagyománnyal rendelkező OTP Private Banking lett Magyarország és Ukrajna legjobb privát banki szolgáltatója,
■ a „Legjobb külföldi privát bank” kategória győztese – immár harmadszor – a Gutmann lett, a neves osztrák pénzintézet „Family Office szolgáltatások”, „Ügyfélkapcsolat-kezelés”, „Titoktartás és biztonság”, „Adótervezés és tanácsadás”, valamint „Öröklés- és utódlástervezés” szolgáltatása Ausztriában első lett, míg Magyarországon a „Family Office szolgáltatások” és a „Tanácsadói szolgáltatások köre” végzett az élen,
■ a Credit Suisse, a Deutsche Bank, a Julius Bär, a Rotschild, a BNP Paribas, a UBC, az UniCredit, az Erste Bank és az RZB szintén előkelő helyen végeztek az egyes országokban. A 2010. augusztus 6. és október 31. között végezett felmérésből készült tanulmány több mint 50 ország bankjainak és vagyonkezelőinek visszajelzésén alapul.

Hangsúly a minőségen

A hazai pénzintézetek által meghirdetett belépési limit 15-100 millió forint között mozog, ami elmarad a tőlünk nyugatabbra megszokottól, ahol az alsó határ egymillió euró vagy dollár, és nem ritka a tízmillió dolláros vagy eurós belépési korlát sem. Ennek megfelelően a szolgáltatási palettában is van különbség.

- Az alapszolgáltatások, kifejezetten a likvid megtakarítások menedzselése tekintetében az eszköztár már nem mutat jelentős elmaradást a nyugati szolgáltatókhoz képest, de a bonyolultabb struktúráknál - mint amilyen a komplex, minden vagyonelemre kiterjedő vagyontervezés, a generációkon átívelő vagyonkezelés és az ultra high net worth ügyfelek kiszolgálása - még számottevő az elmaradás a nyugat-európai privát bankokhoz képest. Ott azonban, ahol van üzleti racionalitása, a különbség várhatóan csökkenni fog - magyarázza Kovács.

A hazai bankoknál a befektetési specialisták köre is szűkebb, mint egy-egy neves külföldi privát banknál, és az alacsonyabb belépési limit miatt a szolgáltatás személyre szabhatósága is korlátos. Arra például kevés helyen van mód, hogy az ügyfél szájíze szerint készüljön a számlakivonat, igény szerint változzon a bázisdeviza, vagy elváljon a vagyonkezelési szolgáltatás és a saját befektetés hozama a portfólióban. Magyarországon az esetek többségében évekre, akár évtizedekre is szükség lehet a vagyon felhalmozásához, így a privát banki ügyfelek többségükben az életük érettebb szakaszában lévő, ötvenes üzletemberek. A bankároktól elsősorban a vagyonuk értékének megőrzését várják, nem pedig kiugró hozamot. Úgy tűnik, ők inkább a vállalkozásaikban - ott a kockázatért maguk felelnek - vállalnak nagyobb rizikót. Ez a magatartás alapvetően befolyásolja azt is, hogy mit várnak el a privát bankároktól.

- A fő cél a vagyon reálértékének megőrzése. Felmérések szerint a hazai privát banki szolgáltató kiválasztásakor a hozam legfeljebb ötödik, hatodik helyen szerepel, az első a bizalom. Miután az egyes szolgáltatók által kínált termékportfólióban viszonylag nagy az átfedés, a személyes kapcsolat, valamint a hosszú távú portfólióépítésre és vagyonkezelésre épülő befektetési kultúra fogja eldönteni, hogy a pénz melyik bankba vándorol - magyarázza Somogyi.

Komfortérzet és bizalom

A szervezet felépítése és a személyi tanácsadók tudása úgyszintén versenytényező, ahogyan a bank egyes területeinek összehangolt működése is. A privát banki ügyfél elvárhatja, hogy ha muszáj határidő után utalnia, a bank ezt megoldja számára.

- Ez apróságnak tűnhet, de a komfortérzet növeli az ügyfél bizalmát - mutat rá a szakember.

Konkoly Miklós is úgy látja, hogy a vagyonosok pénzügyeikben egyértelműen a bizalomra építenek, ezért is igénylik privát banki tanácsadóinktól a személyre szabott vagyonkezelési tanácsadást. Költési szokásaikat illetően elsődlegesen a minőségre helyezik a hangsúlyt, legyen szó akár termékről, akár szolgáltatásról. Vásárlásaik során jellemzően a prémiumtermékeket keresik, és többet költenek a manapság divatossá vált egészséges életmódra is.

Szakértők szerint
Somogyi Péter
A privát banki szolgáltatás színvonala erősen függ a személyi bankárok tudásától. A komoly versenyelőnyt jelentő munkatársra ennek megfelelően sokat is költenek a pénzintézetek: átlagosan négy-öt év a képzésük, de az sem ritka, hogy nyolc-tíz évbe is beletelik, mire valaki egy kiemelt ügyfél személyi bankára lesz, aki átlagosan 4-5 milliárd forint befektetést kezel.
Konkoly Miklós
A múlt évet optimista befektetői hangulat és jó hozammutatók, növekedő befektetési állományok és ezen belül is gyarapodó lakossági befektetésialap-állomány jellemezte, míg idén a növekvő bizonytalanság, a befektetői hangulat romlása és a lakossági befektetésialap-állomány csökkenése befolyásolják a privát banki üzletágat. 2009-től ez év elejéig a részvény- és nyersanyagpiacokat magas hozamok jellemezték, de mostanra elfogyott a lendület. Ugyanakkor a zuhanó részvénypiacok és a volatilis árfolyamok időszakában is vannak olyan eszközök – például az aranyhoz kötött befektetési alapok vagy az abszolút hozamú alapok –, amelyek magas hozamot érnek el.
Takács András
A válság egyik következménye, hogy a hozam/kockázat összefüggés sokkal erőteljesebben megjelent a gondolkodásban. Az ügyfelek tudatosabbak, megnőtt a transzparencia iránti igényük, látni akarják, miként „működnek” a termékek, és mekkora a költségvonzatuk. Az a tapasztalat, hogy a hazai szolgáltatások transzparenciában, színvonalban és hatékonyságban is felveszik a versenyt a jóval nagyobb hagyományokra visszatekintő országokban működő bankokéival. Magyarországon olcsóbb privát ügyfélnek lenni, az alacsony kockázatvállalással elérhető hozamok viszont magasabbak.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo