hirdetés

A cafeteria halála?

Ha a kormányzat szerdán bejelentett terve, hogy a cafeteria után fizetendő Eho 27 százalékra nő, megvalósul, félő, hogy az eddig cafeteriában adott pénzek a jövőben feketén, vagy sehogy nem kerülnek a dolgozókhoz. Az adóhatóság bevétele mindkét esetben csökken.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A kormány szerda reggeli bejelentése nyomán valószínűsíthető, hogy a béren kívüli juttatások Eho mértékét felemelik 10-ről 27 százalékra.

Mit jelentene  a gyakorlatban, ha ez valóban bekövetkezik?

Megszűnik a különbség az eddig kedvezményes, összesen 30,94 százalék közterhet viselő juttatások, - ilyen az Erzsébet utalvány, SZÉP kártya, önkéntes pénztárak, stb. – és bármilyen más cafeteriában adott juttatás között.

Hiszen a cafeteria rendszer választéklistájába bármilyen áru, szolgáltatás beemelhető. Nem lenne különbség, hogy a dolgozó Erzsébet-utalványt vagy bármilyen más utalványt kap, - amire ráírják, hogy mire váltható be -, SZÉP kártyát kap vagy külföldi utazásra is beváltható utazási csekket. Viszont a minap megnyirbált kedvezményű biztosítások (a jövőre tervezett változásokról itt olvashat) sem kerülnek hátrányba, a befektetések ugyanannyiba kerülnének, mint az egészség- vagy nyugdíjpénztár.

Ez így önmagában még nem lenne tragikus, csakhogy a juttatások adóelőnye olyan

Kevesebben adnak kevesebbet
Több mint 14 százalékkal kevesebb vállalat ad béren kívüli juttatást dolgozóinak idén szemben az elmúlt évvel , mondja az OTP Pénztárszolgáltató kutatásra hivatkozva. A visszaesés elsődleges oka a pénzügyi keretek szűkössége. Az egy munkavállalóra jutó béren kívüli juttatások összege átlagosan hét százalékkal csökkent a legalább 100 alkalmazottat foglalkoztató cégek körében végzett OTP kutatás szerint. A K&H A kisebb vállalatok körében végzett felmérése is hasonló eredményt mutat: minden cafeteria elem esetében jelentős visszaesés tapasztalható a néhány évvel ezelőtti alkalmazáshoz képest 2012-ben, amikor vállalkozásoknak már csak 53 százaléka szeretné alkalmazni a cafeteria juttatásokat szemben a korábbi 70-80 százalékos aránnyal. 2012-ben a cégek 22 százaléka szabott 60 ezer forintos, vagy annál alacsonyabb éves cafeteria-határt. Kevesebb cég kisebb összeget szán tehát béren kívüli juttatásokra mostanában.
mértékben szűkül, hogy a munkáltatók nyilván elgondolkodnak rajta, hogy így megéri-e. A felmérések is azt mutatják, hogy a jelen gazdasági helyzetben könnyen feladják.

És ne felejtsük el, hogy a cafeteria nem kötelező, a munkáltató szándékán múlik. Könnyen bumeráng lehet az adóemelésből, ha a munkáltatók egyszerűen megszüntetik, és nem béresítik. Így nemhogy nem nő, hanem még csökken is az adóbevétel, a szolgáltatói szektor bevételkiesésével pedig még nem is számoltunk.

De ez még csak terv, talán a megvalósítás előtt újraszámolják…

P. Király Ágnes Top Cafeteria

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo