Zajjal nyírjuk ki a bálnákat

Az elmúlt évtizedben zajosabbak lettek az óceánok. Az olajfúrótornyoktól kezdve a tengeri erőműveken át a növekvő tengeri szállítmányozásig rengeteg minden borzolja a tengeri élővilág idegeit. Az Obama-adminisztráció szabályozást dolgoz ki a zajszint csökkentésérem az EU-ban egyelőre csak ajánlások vannak érvényben, melyek nem kötelező érvényűek.

Amióta a konténeres áruszállítás megkönnyítette és felgyorsította a kikötői rakodást, a termelés kihelyezése Ázsiába pedig szükségessé tette a világ körüli tengeri szállítmányozást, a tengerek valóságos szupersztrádákká váltak, melyeket keresztbe-kasul szelik az óriási teherszállító hajók. Az olajkútfúró technológiák fejlődésével a tengermélyi olajkitermelés is fokozódott. Számos jele mutatkozott már annak, hogy a tengeri emlősök ki vannak készülve az életüket és életterüket zavaró, emberi eredetű zajongástól. Az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy bálnák és delfinek feneklenek meg a partokon látszólag elveszítve minden navigációs képességüket. A tengeri állatvilág legfejlettebb tagjai kifinomult frekvenciaérzékelő érzékszervekkel rendelkeznek, s ezeket zavarják meg az emberi civilizáció tengerekben cirkáló gépezetei.

.fotó: freeimages.com

Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hatóság (NOAA) tudományos főtanácsadója, Richard Merrick kiemelte, az ügynökség már a '70-es évek óta aggódik a tengerek emelkedő zajszintje miatt. A jelenség már a sarkköri tengereket is elérte, melyeket a jégtakarók nyári elolvadása miatt egyre inkább a tengeri szállítmányozás szolgálata alá vontak.

Kalifornia partjainál például kimutatták, hogy az elmúlt évtizedekben hétszer erősebb lett a víz alatti zajszint, melynek oka elsősorban a kereskedelmi hajóforgalom növekedése. A gépi zajok elnyomják a tengeri emlősök hangjait, melyet kommunikációra, navigációra és vadászatra használnak az állatok.

  • A csuklósbusz méretű kék bálnák és a hosszúszárnyú bálnák, összetett melódiákat, dalokat adnak ki magukból, hogy így találjanak élelemre - és társakra!
  • A palackorrú delfinek hanghullámokat bocsátanak ki, hogy tájékozódjanak és élelemre leljenek.
  • Egyes halak és a remeteráklárvák hangokat használnak tájékozódásra.
  • A pisztoly garnélarák buborékokat bocsát ki, ezek hangjaival lepi meg az élelemnek kiszemelt áldozatait és tartja magától távol az őrá ácsingózó ragadozókat.
Közeleg a tömeges fajpusztulás a tengeri bányászat miatt
Küszöbön van a tengeri ökoszféra történetének egyik nagy fajpusztulási hulláma. Öröm az ürömben: bár a folyamat nem visszafordítható, még mindig van rá idő, hogy a károk mérsékeljük, ha gyorsan beavatkozunk. A sós vizű ökoszisztémák egészsége regenerálható.
Az amerikai kormány egyetértését fejezte ki a szakemberek azon szándékával, hogy a tengeri hajóforgalmat távolítsák el a partszakaszoktól és tolják távolabbra az óceánban. Ennek és a tengeri olajkitermelésnek a szabályozására Washingtonban 10 éves tervet dolgoznak ki, melyet még idén nyilvánosságra hoznak.

A rendeletcsomag meghatározná a megengedhető zajszint felső határát. Ezenkívül olyan zajarchívumot is létrehoznának, mely kutatási lehetőséget biztosítana tudósoknak, mivel további ismeretszerzésre van szükség annak megértéséhez, hol és milyen zajkörülmények közepette gyülekezik a tengeri állatpopuláció, s ez hogyan függ össze a zajártalmakkal. A hangfelvételek és frekvenciamérések elvégzéséhez a hadsereggel és a magánszektor szereplőivel közös összefogásra van szükség.

A NOAA tudósai a tengeri emlősöknek mindössze 17 %-át fedik le, ennyit kötelesek ellenőrizni a törvényi előírások szerint. A NOAA eddig is engedélykötelessé tette az olajkútfúrást, az olajkitermelést viszont nem (amint a kút megépült). Ezen a gyakorlaton változtatna a tervbe vett szabályozás. Brüsszelben szintén folyamatban van a megengedhető maximális tengeri zajhatárok megállapítása, mely a tagországok tengereiben folytatott gazdasági tevékenységre vonatkozna. Egyelőre önkéntes, tehát nem kötelező érvényű ajánlások vannak érvényben (így az EU-ban is), melyet az ENSZ égisze alatt működő International Maritime Organization 2014-ben publikált. Ezek azonban csak a hajókra vonatkoznak, a tengeri olajkitermelésre nem.

Nem minden pusztul a kezünk nyomán
Holnap lesz az Állatok Világnapja, amikor legalább egy napig jobban odafigyelhetünk azokra a négylábú, tollas, kúszó-mászó, vagy úszó jószágokra, akikkel megosztjuk a bolygónkat. Bár az elmúlt évtizedekben, évszázadokban ezerszámra irtottuk őket, vannak olyan fajok is, amelyeket megmentettünk a saját magunk okozta kihalástól.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo